Fälttävlan
24 mars 2020 08:33
Ridsportplus

Lars Christensson: ”Ett känsligt läge att pusha frågan”

Vad hände egentligen?Hästar pressas till sitt yttersta, men det blir ändå inga snabba förändringar inom fälttävlan.
– Arbetet är på rätt väg, säger Lars Christensson, avgående FEI-ledamot.

Lars Christensson: ”Ett känsligt läge att pusha frågan”
Lars Christensson lämnar FEI, men har gott hopp om att arbetet med ökad hästvälfärd förs vidare av andra. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det har gått nästan åtta månader sedan Ridsport berättade om den mörka baksidan av fälttävlans långa format, där hästar pressas till det yttersta under terrängen och sedan ska fås i skick för att klara en banhoppning dagen efter. Följden blir att många hästar kommer till start trots att de inte alls borde hoppa dagen efter terrängen.

    Flera fälttävlansprofiler, däribland banbyggaren Lars Christensson och veterinären Staffan Lidbeck, har därför förespråkat en omvänd ordning även i det långa formatet, med terrängen som sista moment. Lars har också drivit frågan i FEI:s fälttävlanskommitté.
    − Vi har fört fram våra tankar och detta är en aktuell fråga, men i år är det OS-år och därmed ett känsligt läge att pusha frågan just nu, säger han.
    − Man måste vara medveten om att detta är en lång process, med mycket politik inblandat. Det finns flera som har ett öppet sinne kring detta, såsom Tyskland och den nya generationens fälttävlansryttare. Vi har också stöd från Event Rider Masters (en internationell serie med sex tävlingar på fyrstjärnig nivå och höga prispengar, som har gått sedan 2016, reds anm), som kör sin serie i det korta formatet, med terrängen sist.
    − Sedan är det ingen hemlighet att England med sin starka fälttävlanstradition är mer konservativt och inte lika angelägna att förändra något.

    Finns en vilja till förändring

    Verkligheten visar dock att även inför ett OS kan förändringar som gynnar hästvälfärden genomföras. Efter utvärderingar av testtävlingen i Tokyo i augusti 2019 beslutade FEI att korta terrängbanan, på grund av värmen och luftfuktigheten som råder i Tokyo vid den tidpunkten.
    − Det finns ett bra klimat för att diskutera, och under mina fyra år i FEI:s fälttävlanskommitté har jag upplevt en vilja till förändring, även om man kan tycka att det går långsamt. Men vi måste också komma ihåg att det handlar om en demokratisk process.
    − Det har också skett förändringar kring hästvälfärden i fälttävlan, med bland annat tydligare sanktioner mot dem som använder spöet för mycket.

    Man måste vara medveten om att detta är en lång process, med mycket politik inblandat.

    Lars Christensson lämnar sin plats i FEI:s fälttävlanskommitté i år, eftersom han har suttit de tillåtna fyra åren. Men han har gott hopp om att arbetet förs vidare av andra.
    − Hästvälfärd är en viktig fråga i kommittén som den ser ut just nu. Om jag efterträds av en annan svensk vet man inte, men vi kan nog utgå från att platsen går till en europé. Och både jag och veterinär Staffan Lidbeck kan fortsätta driva arbetet vidare i våra kontaktytor med FEI.

    Fakta

    Lars Christensson

    Larschristensson-2
    Lars Christensson

    Gör: Internationell banbyggare Level III, den högsta nivån, samt A-tränare och teknisk delegat i fälttävlan. Tidigare förbundskapten. Ingår i SvRF:s fälttävlanskommitté.

    Aktuell som: Avgående ledamot i FEI:s fälttävlanskommitté.

    Meriter på hästryggen: Deltog i VM i fälttävlan 1990, har även ridit EM. Red CCI2*-S i Köpenhamn på Monique i höstas.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden