11 oktober 2017 13:45

Legendaren De Niro är död

AVELSLEGENDARDet tyska ridsportmagasinet St.Georg meddelade nu på förmiddagen att världens främste dressyrförärvare, dressyhingsten De Niro, är död.
Hannoveranerhingsten blev 24 år gammal.

Legendaren De Niro är död
Efter att under en tid lidit av vacklande hälsa valde ägarna tillsammans med veterinärer att i morse avliva De Niro, e Donnerhall-Akzent II, på bilden riden av Theresa Wahler år 2012. Foto: Kiki Beelitz

Efter att under en tid lidit av vacklande hälsa valde ägarna tillsammans med veterinärer att i morse avliva De Niro, e Donnerhall-Akzent II.
Hannoveranerhingsten De Niro föddes 1993 och har under sin karriär vunnit stora framgångar, både på tävlingsbanorna och i aveln.

Besvär med fång
Redan 2016 togs han ur aveln på grund av hälsoproblem kopplade till fång. Det senaste året var han så sakta på väg tillbaka men så försämrades läget igen för några veckor sedan.
”Under de senaste veckorna gick det utför med De Niro”, säger Burkhard Wahler, hingsthållaren och hälftenägaren som också var den som en gång i tiden upptäckte De Niro, till St.Georg.

Avlivades på förmiddagen
I dag, den 11 oktober togs beslutet att avliva hingsten sedan utsikterna att komma tillrätta med problemen inte längre fanns. Den smärta och oro som fortsatt behandling skulle kunna vålla De Niro var helt enkelt inte försvarbara.
De Niro liksom sin far Donnerhall har tävlat mycket. Största delen av karriären hade han tillsammans med Dolf-Dietram Kelle. Donnerhall var en av de första tävlande dressyrhingstarna.

Mängder av avkommor
De Niro lämnar efter sig en mängd avkommor som säkerställer fortsatt förärvning av den viktiga grenen inom Donnerhall dynastin.
Förutom att svenska uppfödare har använt De Niro själv i relativt stor utsträckning, trots att det inneburit spermaimport, har det inom SWB funnits och finns gott om söner.
Ur hans allra första årgång kom Dionysos 1038, född 1997 med Rohdiamant som morfar, följd av Danone 1040 med Weltmeyer på mödernet. Danzas 1058, född 2001, hade samma påbrå och ägdes av Ängagården och Landgestüt Neustadt (Dosse) gemensamt.
I Sverige ligger De Niro på tredje plats som dressyrförärvare efter sin son De Noir på förstaplatsen och Donnerhall-sonen Don Schufro på andra. Hans son Dalwhinnie är landets högst rankade SWB-hingst i dressyr med en åttondeplats.

Film: klosterhof-medingen.de

Källor: Kim C Lundin, Lena Sällman, st-georg.de, 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden