Avelsnyheter
29 september 2021 10:33

Legendarisk hopphingst klonad: ”Väldigt känslomässigt”

KlonadEn genetisk tvilling till Nick Skeltons toppvinnande hopphingst Arko har tagits fram med hjälp av ett hudprov. Syftet är att föra blodslinjen vidare.

Legendarisk hopphingst klonad: ”Väldigt känslomässigt”
Arko och Nick Skelton skördade stora framgångar världen över. Foto: Roland Thunholm

En klon efter den legendariske hopphingsten Arko III (Argentinus-Beach Boy) har fötts i USA, sju månader efter hingstens död. Hingstfölet, som föddes i augusti, har kommit till med hjälp av genteknologi. Det berättar brittiska Horse & Hound.

”Det var väldigt känslomässigt när klonen föddes. Det är inte bara spännande för sporten i hela världen, utan även för den brittiska avelns framtid. Vi ser fram emot att ta fram många fler mästerskapshästar ur den här fantastiska blodslinjen.” Det berättar Pat, John och Lisa Hales – Arkos och klonens ägare – i ett gemensamt uttalande.

”Det var otroligt sorgligt när vi förlorade Arko, han var verkligen en häst som du bara får uppleva en gång i livet.”

”Kan aldrig ta fram en ny Arko”

Klonen togs fram med hjälp av ett litet hudprov från Arko, som bevarats av det brittiska genföretaget Gemini Genetics. Provet skickades sedan till det amerikanska genföretaget ViaGen Pets & Equine.

Fölet kommer att stanna kvar hos ViaGen tills det är avvänjt. Huruvida klonen kommer att tävla är inte klart ännu – huvudsyftet är att den ska verka som avelshingst. Det poängterar Lucy Morgan, vd för Gemini Genetics, i en intervju med Horse & Hound.

”Vi är exalterade över den lyckade födseln av Arkos klon”, säger Lucy Morgan om fölet som är att betrakta som en genetisk tvilling till Arko.

Samtidigt betonar hon att det inte finns några tvivel kring kvaliteten och tillgången på Arkos kvarvarande sperma. ”Det finns gott om sperma kvar, men du kan aldrig ta fram en ny Arko med exakt samma genuppsättning då 50 procent av dna:et skulle skilja sig åt.”

Originalet vann Grand Prixer över hela världen med britten Nick Skelton i sadeln. De tog topplaceringar på stora mästerskap och vann bland annat den åtråvärda Grand Prixen på Spruce Meadows. Arko lämnade tävlingsbanan 2008 och slutade avla 2019. Han dog i januari i år. Bland hans avkommor återfinns Argento, som är en av stallets stjärnor hos John Whitaker.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden