Dressyr
13 oktober 2020 15:45
Ridsportplus

Lina Dolk säljer framtidshopp till junior

FörsäljningDe-Lazet-Ö var tänkt att bli Lina Dolks partner på U25-tävlingarna nästa år, som förstärkning till rutinerade Languedoc. Men nu splittras ekipaget, när skimmelstoet säljs till satsande junioren Carolina Kristensson. "Det har varit en jätterolig resa, men alla hästar är till salu till rätt pris", konstaterar Lina.

Lina Dolk säljer framtidshopp till junior
Lina Dolk och De-Lazet-Ö, kallad Lazzie, går nu skilda vägar. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De-Lazet-Ö (sto -10, e De Noir-Solos Landtinus, uppf Bente och Jens Möller Hansen, äg Elin Dolk), som kallas för Lazzie, köptes in av Lina och hennes syster Elin. Det var en affär som gjordes snabbt – utan att någon av systrarna sett hästen.

– Vi köpte henne osedd som nybliven 5-åring från Danmark, så det var en stor chansning. Vi var tvungna att ta bort två hästar inom en vecka och stod där med bara en häst, så det gick snabbt. Vi visste inte alls vad vi fick hem, men vi var sålda från första sekunden när jag väl hoppade upp, berättar Lina Dolk.

Hon beskriver Lazzie som en gummiboll – alltid mjuk och fin i kroppen – som alltid haft väldigt lätt för sig.
– Hon är den hästen som alltid känns bra, hon har aldrig en dålig dag, hon tycker det är jättekul att jobba med mycket energi. Det är en häst som man alltid hoppar av och känner sig nöjd med.

Tävlat upp till Intermediaire

Stoet har utbildats och tävlats av Lina upp till Intermediaire I, och även om tanken hela tiden har varit att någon gång sälja, var planen att vänta till U25-tiden var slut.
– Jag har ju Languedoc som blir 18 år nästa år, sedan är det ett ganska stort hopp ner till unghästarna. Men den här familjen ringde mig och letade häst, och deras beskrivning av hästen de letade efter passade bra in på Lazzie. Vi bestämde oss för att låta dem komma och provrida henne, vi visste att vi måste sälja henne någon gång och man vet aldrig vad som händer med de här djuren…

Familjen, där dottern Carolina Kristensson är framgångsrik med ponnyn Sir Fervid, kom och testade Lazzie.
– Det stämde bra mellan dem, sedan gick det väldigt fort allting – och nu är hon inte min längre, konstaterar Lina med viss sorg.
– Alla hästar är till salu till rätt pris, och nu blev det en väldigt bra affär. Det är såklart jättetråkigt, men det känns bra att vi har hittat en så bra familj som förhoppningsvis kommer ha lika mycket glädje av henne som vi haft. Det ska bli kul att följa dem. Ska man satsa och hålla den kvalitén på företaget så måste man ju ta de här besluten, tyvärr.

Letar efter nästa stjärna

Lägger detta grunden till nya hästköp för din del?
– Det gör det absolut, men jag känner att jag inte har superbråttom med att hitta nästa stjärna. Jag har fina unghästar hemma, men självklart ska vi börja leta efter en ny häst – om det sedan tar en månad eller ett år så får det ta den tid det tar, säger Lina.

För Carolina Kristensson blir De-Lazet-Ö hennes första stora häst. Stoet ska stå kvar hos Lina i ytterligare tre veckor, så att Carolina kan fokusera på ponny-SM med ponnyn Sir Fervid, men därefter börjar en ny satsning för 17-åringen.

– Först och främst måste vi förstås lära känna och få förtroende för varandra. Sedan är målet att börja tävla och kvala till junior-SM nästa år. Jag vill ju också fortsätta utvecklas tillsammans med Lazzie och bygga vidare på de fantastiska kvalitéer hon har, och som Lina har byggt upp. På längre sikt skulle det vara superkul att få komma ut och starta internationellt också, säger Carolina.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden