Sport
5 februari 05:52

Lindade ben förbjuds på tävling i Nederländerna

RegelverkDet är redan förbjudet i fälttävlan. Nu tar det nationella ridsportförbundet förbudet mot lindor på tävling ett steg längre och förbjuder det i andra grenar också.

Lindade ben förbjuds på tävling i Nederländerna
Lindor eller inte lindor – det är frågan. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Det är Nederländernas ridsportförbund, KNHS, som på sin webbplats berättar att lindande ben kommer att förbjudas i dressyr, hoppning, voltige och körning under våren.

Förbudet gäller nationellt på framridning, tävlingsbanan och under prisutdelningar. Enda gången lindade ben är tillåtet på tävlingsplatser i Nederländerna blir i stallet och i samband med transporter.

KNHS har sedan tidigare haft samma förbud i fälttävlan, men går nu alltså ett steg längre. Förbudet grundas i studier som visar att hästars ben blir väldigt varma om de är lindade under arbete. Denna värme kan orsaka skador på framförallt senor, och det ska inte heller finnas vetenskaplig evidens för att lindade ben är bättre skyddade än olindade ben för saker som vrickningar.

– Det går inte att ignorera forskningen på det här området, så många studier har gjorts. Det är klart och tydligt att vi ska sluta linda ben, särskilt eftersom det finns många andra alternativ för att skydda nedre delarna av hästens ben, säger Fenna Westerduin, ansvarig för hästvälfärdsfrågor vid KNHS på webbplatsen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden