Veterinärt
25 maj 2018 11:24
Ridsportplus

Linfrö – nyttigt för magen eller giftigt?

Proteinrika frönLinfrön och linfrökaka är populära fodermedel vars egenskaper för mage, tarm och hårrem brukar lyftas fram. Samtidigt har det kommit larm om toxiner i linfrön.
– Det finns ingen forskning på hur de cyanogena glykosiderna påverkar hästar, säger Malin Connysson, forskningsansvarig på riksanläggningen Wången.

Linfrö – nyttigt för magen eller giftigt?
Det säkraste sättet att ge linfrön till hästar är att krossa, blötlägga och hetta upp dem. Foto: Kajsa Ekedahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Linfrön odlas inhemskt i Sverige. Tre foderprodukter kan utvinnas ur linplantan, alla ur linfröet. Det är linfrö, linfrökaka och linfröolja. Linfrö är precis som det låter, plantans frö. Linfrökaka är det som blir kvar av fröet när linfröoljan har pressats ut.

    Linfröoljan, eller linoljan, har flera användningsområden. Exempelvis är det vanligt att behandla träytor med den. Ska den användas som livsmedel måste den behandlas på ett speciellt sätt – varför det är viktigt att det är livsmedelsolja som används om den ska ges i foder. Linfröoljan innehåller en hög andel Omega 3-fettsyror.

    Proteinrika frön

    Linfrökaka ges oftast i pelletsform. Linfrön i sig är proteinrika. De innehåller ungefär 180 gram smältbart råprotein per kilo. Linfrökakan blir ännu mer proteinrik, med värden ofta uppemot 220-230 gram, i och med att en del olja är bortpressad.

    Dock är sammansättningen av aminosyror inte helt optimal för hästar, då den innehåller ganska låg andel lysin, metionin och tryptofan.

    Det kan alltså vara klokt att se över de övriga proteinkällorna och inte ha för stor andel från linfrön.

    Tabelllinfrön

    Stränga riktlinjer för människor

    Samtidigt innehåller linfrön även cyanogena glykosider. De kan brytas ner till cyanid, vilket är giftigt. För människor är riktlinjerna från Livsmedelsverket ganska stränga. Rekommendationen är maximalt  en till två matskedar linfrön per dag.

    Malin Connysson är forskningsansvarig på riksanläggningen Wången och forskar själv i utfodring av presterande hästar.

    – Det finns ingen forskning på hur de cyanogena glykosiderna påverkar hästar, men hästar har ju betydligt större kroppsvolym än människor, säger hon.

    Horses
    Det saknas studier på hur de cyanogena glykosiderna påverkar hästar. Foto: Maxileon/Istock

    Saknas studier

    Enligt kunskapssajten Hästsverige är det säkraste sättet att ge linfrön att krossa, blötlägga och sedan hetta upp dem. Det vanligaste är att slå kokande vatten över linfröna. Då försvinner de cyanogena föreningarna, som inte klarar temperaturer över 70 grader. Resultatet är en slemmig blandning.

    Linfrökaka anses vara helt ofarligt att ge, eftersom den har hettats upp under tillverkningsprocessen. Det finns dock inga kända förgiftningsfall av linfrö, varken på människa eller häst.

    När det gäller goda digestiva egenskaper, till exempel att linfröslemmet smörjer tarmarna och därmed minskar kolikrisken, säger Malin Connysson att det även där saknas vetenskapliga studier och att det därför är svårt att säga något bestämt. Det är samma sak med påståendet att hästar får blank hårrem av linfrön.

    – Någon sådan studie har inte gjorts, och jag har faktiskt svårt att se hur den skulle kunna gå till eftersom faktorer som ryktning säkert spelar en stor roll.

    Vad är

    cyanogena glykosider?

    Cyanogena glykosider kan genom kemiska reaktioner frisätta cyanid, ett gift som kan ge allvarliga allmänsymtom. Symtomen uppkommer till följd av att cyanid blockerar ett enzym i andningskedjan i kroppens celler. Detta leder till att syre inte kan utnyttjas av kroppens vävnader. Hög exponering för cyanid kan få allvarliga följder som andnöd, förlamning och medvetslöshet. Dödsfall finns också beskrivna i samband med denna typ av förgiftning.

    Källa: Livsmedelsverket

    Denna artikel publicerades i pappersupplagan av Ridsport, nr 9/2018, första gången.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden