Avelsnyheter
14 maj 2014 15:35

Lisen om försäljningen av Fendi

Lisen Bratt Fredricson har gjort det igen, hittat en lovande yngre SWB-häst och utbildat den och sålt den vidare för stora pengar. Läs intervjun med Lisen om försäljningen och vad som är hennes framgångsrecept.

Lisen om försäljningen av Fendi
Lisen Bratt Fredricson har tagit fram flera bra, svenskuppfödda hopptalanger och sålt vidare.

Den här gången var det den vita drömhästen Fendi (SWB) som såldes till världsryttaren Meredith Michaels Beerbaum. Bättre marknadsföring för SWB-hästar än att visas på de  internationella banorna finns inte. Man kan inte annat än bli nyfiken på och imponerad av Lisens känsla för fina och bra hopphästar.

Hej Lisen och stort grattis till ännu en lyckad försäljning av en fin SWB-häst!
– Tack, det känns bra. Meredith ringde precis och hon är så nöjd med Fendi. Meredith sa att Fendi är som en blandning av hennes tidigare topphästar Shutterfly och Checkmate! Mycket bättre betyg är väl svårt att få och det ska bli riktigt kul att följa dem.

Hur lyckas du? Du har nu sålt tre riktiga topphästar: Casanova (SWB), Matrix (SWB) och Fendi (SWB)
– Jag börjar själv känna att det kanske inte bara är tur längre, säger Lisen ödmjukt. Jag försöker vara väldigt kräsen när jag köper hästar. Jag letar efter hästar med mycket power, starka hästar som kan trycka till från backen. Hästar som har mod, försiktighet, reaktionssnabbhet och kapacitet. Det ska hellre hoppa lite långt och få lite kort i kombinationer i början, än tvärtom. Det är inte jättelätt att hitta alla de egenskaperna i en och samma häst. Jag vill även att de ska vara sportiga i modellen.
– Hästarna jag köper in är för det mesta mellan 5 – 7 år (även 8 år ibland) men då är ofta prislappen lite för hög eftersom de har börjat visa vad det går för.

– När jag har hittat den där speciella hästen som jag vill ha brukar den fastna i huvudet på mig. Då vet jag att hästen har något speciellt som jag gillar och då brukar jag försöka köpa den. Med Matrix var det så, jag var sugen att köpa honom flera månader tidigare än jag kunde och när jag sedan hade möjligheten att köpa honom gjorde jag det. Då hade jag velat ha honom en längre tid. Jag tycker det är lite som att köpa konst när man köper hästar. Du kan inte släppa det där du har sett och gillar.

Tittar du något på hästens härstamning när du letar hästar?
– Ja, det gör jag och då framförallt på mödernet. Jag går in på Blupsidan och tittar vad mor och mormor har lämnat samt om det finns hästar som jag känner igen i härstamningen eller har sett tävla själva. Det känns alltid tryggare att köpa en häst med ett bra möderne. Det är lite mer tur om man köper en häst ur ett möderne utan resultat. När det gäller Cardento-hästar är jag inte lika noga med mödernelinjen eftersom jag vet att han så starkt förärver bra hoppegenskaper.

Var det något speciellt med Fendis härstamning som du fastnade för?
– Ja, Fendis mor Tarusa har riktigt gedigen holländsk härstamning med Corland – Nimmerdor – Joost och den kombinationen kändes väldigt intressant. Det har visats sig att modern Tarusa lämnar fina hopphästar, alla med olika fadershingstar. Förutom Fendi e. For Feeling finns Vera Wang (SWB) e. Ludwigs Champion som var trea i 4-årschampionatet i hoppning 2013 samt Quiksilver (SWB) e. Silverstone som fick hoppdiplom som 3-åring och deltog i finalen i 5-årschampiontet förra året. Själva har vi köpt Crusader Ice (SWB) e. Cabachon som nu är 3 år och vi som hoppas mycket på.

När du sedan har köpt den här hästen du inte kan glömma hur lägger ni upp arbetet då?
– Vi jobbar mycket med markarbetet och tävlar sedan hästarna helt individuellt. Med Fendi fick vi ta det lite lugnt att gå upp i klasserna eftersom han behövde mycket markarbete för att bli bra att rida inne på banan. Han var lite stel och behövde bli mjukare och rundare i formen. Hästarna blir en arbetsprodukt efter genomtänkt matchning. Tyvärr upplever vi att hästar vi köper och provar inte är tillräckligt bra att rida på marken.

Var letar du efter hästar? Var hittar du nya?
– Jag åker på tävlingar och får även filmer av folk som vill sälja. Det kan vara svårt att köpa hästar som jag har sett på tävling. Här i Sverige har ofta ägarna eller ryttarna inget pris på hästen och de vill att man lägger ett bud. Jag vill att ägaren har ett pris. Jag förstår förstås dem som inte vill sälja, speciellt om det är unga tjejer och killar som vill tävla sina hästar själva. Vissa blir nästan sura när man frågar om hästen är till salu, det kan jag dock ha lite svårt att förstå. Jag betalar ett pris efter vad hästen har presterat och för vilka kvaliteter den har. Jag kan inte betala det som ägaren tycker att den har lagt ner i pengarna för hästen. Så tänker inte jag när jag köper hästar i alla fall.

För att återgå till Fendi (SWB) hur hittade Meredith Michaels Beerbaum honom? Var det fler som var intresserade?
– Meredith blev tipsad av en kille som såg Fendi i Italien nu i våras. Det var flera världsryttare som visade intresse men Meredith var snabbast och jag tror hon och Fendi kommer att passa utmärkt ihop.

Lottis Levin

Artikeln var först publicerad i Swede Horse nyhetsbrev. Tack till Swede Horse för att vi fick återpublicera den!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden