Dressyr
6 juli 09:04
Ridsportplus

Werth sopade rent hus i Aachens CDIO5*-iga Special

OS-uttagningDet blev återigen tysk dominans i lördagens Grand Prix Special i Aachen. Isabell Werth och Wendy de Fontain tog hem segern. Bästa svensk red in på en sjundeplats. Här kan du läsa Ridsports liverapportering från klassen.

Werth sopade rent hus i Aachens CDIO5*-iga Special
Isabell Werth och Wendy segrade i Grand Prix Special på lördagen. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det blev återigen tyskt i topp när Grand Prix Special reds i Aachen på lördagen.

  Isabell Werth segrade med Wendy de Fontaine, följd av Nederländernas Dinja Van LiereVita di Lusso och med Tysklands Frederic Wandres och Bluetooth OLD på tredjeplats.

  Topptrio Aachen
  Dinja van Liere, Isabell Werth, Frederic Wandres var på topp i dagens Grand Prix Special. Foto: Kim C Lundin

  Bästa svensk blev Patrik Kittel med Jovian som slutade på sjundeplats.

  Kcl54891.jpg
  En taggad Jovian och Patrik Kittel efter ärevarvet i Aachen där de blev bästa svenska ekipage med en sjundeplats. Foto: Kim C Lundin

  Aachen är den sista möjligheten för många av ekipagen som är aktuella för OS i Paris. Inte minst för svensk del, den återstående delen av Sveriges lag till Paris presenteras senast på måndag.

  Tyskland använder också Aachen som sin slutliga uttagning. Världsettan Jessica von Bredow-Werndl har redan fått klartecken för OS med sin häst TSF Dalera BB. För övriga ryttare som kämpar om en plats i det tyska OS-laget – Frederic Wandres med Bluetooth, Isabell Werth med Wendy de Fontaine, Ingrid Klimke med Franziskus och Katharine Hemmer med Denoix – är detta ett avgörande tillfälle.

  30 ekipage red klassen som dömdes av Mariette Sanders-van Gansewinkel, Henning Lehrmann, Magnus Ringmark, Michael Osinski, Isobel Wessels.

  Läs om de svenska ekipaget vid dessa startider:

  9.21 Juliette Ramel/Gideon K.H.
  9.31 Malin Wahlkamp-Nilsson/Zackson
  11.31 Sofie Lexner/Inoraline W
  14.24 Patrik Kittel/Jovian

  Arrangörens hemsida
  Start- och resultatlistor
  Arrangören sänder live
  Samtliga ryttare och hästar till Aachen

  Liverapportering:

  Nedan följer liverapporteringen som innehåller de viktigaste händelserna i klassen:

  Kcl10711.jpg
  Det regnar rejält i slutstriden i Aachen. Här Ingrid Klimke som slutade på en fjärdeplats. Foto: Kim C Lundin

  14.34 Sist ut är en riktig publikfavorit, världens kanske absolut bästa allroundryttare, Ingrid Klimke, som tidigare ridit OS i fälttävlan, men nu kandiderar till att göra det även i dressyr tillsammans med pampige hingsten Franziskus FRH. Det ser dock ut att riskera att bli en reservplats

  Det är mjukt och harmoniskt ridet i varje rörelse och utan större missar, den andra piaffen är riktigt bra. I ettorna blir det ett missförstånd och jämfotahopp, vilket dock bara sågs av två domare. I bland ska man ha tur även på denna nivå…

  Poängen slutar på fjärdeplats med 74,596 procent.

  Kcl67911.jpg
  Patrik Kittel  SWE med Jovian på CHIO Aachen 2024 Foto: Kim C Lundin
  Kcl10361.jpg
  Det regnade både höga poäng och vatten på Patrik Kittel och Jovian på lördagen i Aachen. Foto: Kim C Lundin

  14.24 Dags för årets världscupvinnare, svenske Patrik Kittel. Då på Touchdown, denna helg på Jovian, hingsten som eventuellt får följa med till Paris. Inleder starkt med en travökning som får såväl en 10:a som 9:or av domarkåren.

  Skritten är avspänd och fin men i piafferna försvinner rytmen och takten och poängen åker ner. Serierna sitter säkert och Jovian gör dem i en mycket mer avspänd form än tidigare. De är dock fortfarande en smula svajiga för de riktigt höga poängen.

  En dyr miss med galoppinslag i ökade traven kostade på och slutsiffran landar på 72,979 procent och en sjätteplats.

  Kcl60641.jpg
  Dinja Van Liere  NED med Vita di Lusso på CHIO Aachen 2024. Foto: Kim C Lundin

  14.13 Dags för Nederländernas sista ryttare, Dinja Van Liere och hennes blott 9-årige Vita di Lusso levererar en kanonritt och susar direkt upp på andraplats med 76,872 procent. Travökningarna, övergångarna och piaff och passage satt som en smäck och man kan inte låta bli att drömma om vad detta ekipage är kapabla att leverera om ett par år, när ännu mer styrka, balans och harmoni är på plats.

  Kcl65381.jpg
  Frederic Wandres med Bluetooth OLD på CHIO Aachen 2024. Foto: Kim C Lundin

  14.03 Frederic Wandres är också oerhört intresserad av en biljett till Paris. Och att han är med i toppskiktet visade han med all tydlighet i GPS. Tillsammans med Bluetooth OLD levererade han en oerhört säkert ritt som belönades med 76,851, andraplats efter landslagskamraten Werth.

  Kcl45451.jpg
  Isabell Werth satsar nu på att få med Wendy de Fontaine till OS, här på CHIO Aachen. Foto: Kim C Lundin

  13.52 Hemmaryttaren Isabell Werth möts av applåder redan före sin ritt. Nu i sadeln på Wendy de Fontaine och med precis varenda cell i kroppen inställd på att knipa en av platserna i den tyska OS-laget. Och som hon levererar, det var rena rama regnet av åttor och ekipaget tog ledningen redan från start. 78,085 procent och man kan med detta konstatera att de ligger rysligt bra till för att få biljetten till Paris. Publiken gillar vad de bjuds och det är stående ovationer på vägen ut.

  Kcl64541.jpg
  Nanna Skodborg Merrald  DEN med Blue Hors St. Schufro på CHIO Aachen 2024 Foto: Kim C Lundin

  13.42 Danska Nanna Skodborg Merrald och pampige Blue Hors St. Schufro bjuder på en ritt fylld av harmoni och lätthet, allt i en fin form med stadig och mjuk kontakt hos ryttaren. Före skritten ligger de på 75 procent, men en övergång ställer till det och procenten dalar rejält. Svagheten är hingstens stundtals öppna mun och synliga tunga. Detta tar dock Nanna rejält igen i piruetterna som är klockrena, dessutom med dubbla koefficienter vilket får henne att sluta på en fjärdeplats tills vidare med procenten 72,489.

  Kcl48871.jpg
  Charlotte Fry  GBR med Especial  på CHIO Aachen 2024. Foto: Kim C Lundin

  13.31 Charlotte Fry behöver ingen närmare presentation, brittiskan är storfavorit på OS med Glamourdale. I dagens klass är det dock Everdalesonen, skimmeln Especial vi får se.

  Den 10-årige skimmelvalacken har inte många likheter likheter med sin far sånär som på halsansättningen och en kort upprätt hals. Han visade även i dag upp ett relativt stabilt program med några små missar, men gick genomgående i en kort, hög form. 71,064 och väldigt ojämna domarsiffror, där svenske huvuddomaren Magnus Ringmark hade ekipaget högst, på fjärdeplats. Med den exteriören är det inte enkelt på en ung häst att länga ut halsen.

  Kcl66661.jpg
  Marcus Orlob  USA med Jane på CHIO Aachen 2024 Foto: Kim C Lundin

  13.21 Dags för USA igen, denna gång med högresta stoet Jane med ryttaren Marcus Orlob i sadeln. Läktarna på den enorma arenan fylls nu alltmer upp av publik och det lär bli ett getingbo i procenten med tanke på vilka ryttare som återstår. Poängen i dag blir 70,468 procent.

  Kcl55461.jpg
  Nadja Aaboe Sloth  DEN med Favour Gersdorf på CHIO Aachen 2024. Foto: Kim C Lundin

  13.10 Dags för klassens andra dansk ekipage, denna gång i form av Nadja Aaboe Sloth och hennes Favour Gersdorf som går in och sopar banan med sitt nya personbästa, 74,170 procent. Mjuka övergångar och maffiga passager och piaffer och definitivt en ny stjärna på den danska dressyrhimlen. Ny temporär ledare i klassen med andra ord.

  Pauline Basquin (fra) Sertorius De Rima Z Ifce
  Pauline Basquin (FRA) Sertorius De Rima Z Ifce levererade en fin ritt och går upp på andraplats. Foto: Kim C Lundin

  13.00 Klassen är i gång igen och först ut är Frankrikes Pauline Basquin med sin Sertorius de Rima Z IFCE. Ekipaget levererar inte sitt personbästa, misstaget i ettorna satte stopp för det. Men harmonin mellan dem är ett rent nöje att se och förutom bytesdebaclet var här inte många missar. Det blir raketfart upp till andraplats med procenten 72,957.

  12.34 Brittiska Susan Pape är sista ekipage ut innan pausen. Hon rider startfältets yngste häst, Harmony’s V-Plus. Det såg ut som att den magiska 70-procentsgränsen skulle passeras, inte minst efter en fantastisk ökad skritt. Men några småmissar innebar slutresultatet 69,957 procent.

  Nu är det paus till sista delen av startfältet, först ut efter paus är Pauline Basquin för Frankrike klockan 13.00.

  Kcl58651.jpg
  Endel Ots  USA med Zen Elite’s Bohemian  på CHIO Aachen 2024. Foto: Kim C Lundin

  12.24 USA:s Endel Ots och Cathrine Dufour-Laudrups tidigare parhäst, numera med namnet Zen Elite’s Bohemian är nästa ekipage.

  De kom på 11 plats i går och visar i dag en ritt med massor av kvaliteter men där kommunikationen dem emellan fortfarande inte är hundraprocentig. ”Bo” blir emellanåt väldigt kort i formen, men ser ut att trivas med sina nya ryttare – reserver till OS i Paris efter bara en väldigt kort tid tillsammans. Poängen stannar på 72,064 och det innebär en andraplats när elva ryttare återstår.

  Andrew Gould Gbr Indigro
  Andrew Gould med Indigro började fantastiskt fint men blev sedan utblåsta. Foto: Kim C Lundin

  12.13 Britten Andrew Gould och Indigro är nästa ekipage att äntra den maffiga arenan. Ritten börjar bra, känslan är en ny ledare i klassen efter travdelen. I en galoppsluta plingar dock klockan. Hingsten har ljust rosa skum i munnen och utesluts på grund av blodsregeln.

  Marieke Van Der Putten (ned) Torveslettens Titanium Rs2 N.o.p.
  Marieke Van Der Putten (NED) Torveslettens Titanium RS2 N.O.P. Foto: Kim C Lundin

  12.03 Marieke van der Putten är nästa nederländska på tur. Hon rider Torveslettens Titanium RS2 N.O.P. bjuder på en mjuk och harmonisk ritt i korrekt form och med bra bakbenskaktivitet och uttryck. Travökningarna är härliga att se, Titaniums öron är framåt och han ser ut att njuta av att visa upp sig. Domarna gillade vad de såg och klassen har en ny ledare på 74,021 procent, etta av samtliga domare.

  Borja Carrascosa Esp Sir Hubert Nrw
  Borja Carrascosa Esp med Sir Hubert NRW på CHIO Aachen 2024. Foto: Kim C Lundin

  11.52 Borja Carrascosa från Spanien rider Sir Hubert NRW och de visar från start att de inte är här för att be om ursäkt för sig. De bjuder på ett program med mängder av höjdpunkter, ibland i passagen dippar formen men överlag fina övergångar och piruetter. Ekipaget är harmoniskt och ger ett positivt intryck. 71,617 procent och en andraplats efter Lexner.

  11.42 Anne Sophie Serre och Jibraltar de Massa från Frankrike är näst på tur. 68 procent blir poängen efter en ritt med en rejäl miss.

  Kcl53171.jpg
  Sofie Lexner och Inoraline W på CHIO Aachen. Foto: Kim C Lundin

  11.31 Nu är det dags för Sverige igen! Sofie Lexner och hennes maffiga sto Inoraline W, som endast tävlat internationellt under 2024. I går debuterade de femstjärnigt och bjöd på mäktiga ökningar och fina skolor och landade på 69,76 procent.

  I lördagens GP Special är stoet lugnare än i torsdags. Ekipaget visar fantastiska travökningar och övergångar som imponerar i lätthet och mjukhet. Övergångarna mellan passage och piaff är sömlösa och fulla med energi och bakbensaktivitet, allt i en fin form.

  Första bytesserien blir aningens svajig, men bytena är klockrena, liksom i ettorna som är en fröjd att se, liksom den ökade galoppen där de ger allt.

  Sista byteslinjen smyger sig ett litet missförstånd in, kostsamt så klart på medellinjen och poängen rasar ner.

  Sista medellinjen knappar de dock in rejält och visar återigen skolboksexempel på mjuka övergångar.

  Svenskt i ledning – poängen stannar på 71,957 procent och den svenska hejarklackens jubel på plats hörs rejält i arenan.

  Alexander
  Frankrikes Alexandre Ayache och Jolene. Foto: Kim C Lundin

  11.21 Frankrikes Alexandre Ayache vill så klart rida OS på hemmaplan och det tillsammans med Jolene. Ekipaget levererar en ritt utan några större missar, men hästen är överlag rejält orolig i munnen och tappar energin. Poängen slutar på 68,469 procent och en åttondeplats efter att 13 av 30 ryttare nu har ridit.

  Anna Marek Usa Fire Fly
  Anna Marek Usa med Fire Fly på CHIO Aachen 2024. Foto: Kim C Lundin

  11.10 USA:s andra ryttare är Anna Marek med Fire Fly. Hästen gör det han ska men är under hela ritten väldigt kort i formen och det dyker upp ett stort problem i ena piaffen där han helt tänker bakåt. Domarna sätter 67,426 procent.

  Devenda Dijkstra Ned Hero-1
  Nederländernas Devenda Dijkstra och Hero. (arkivbild) Foto: Kim C Lundin

  11.00 Nederländernas andra ekipage är Devenda Dijkstra med sin Hero möblerade om direkt efter sin fina harmoniska ritt. Den unga nederländskan red ihop 70,979 och klassen har därmed en ny ledare.

  Anna Zibrandtsen Den Quel Filou
  Anna Zibrandtsen från Danmark med Quel Filou går upp i ledning. Foto: Kim C Lundin

  10.34 Danmarks Anna Zibrandtsen och Quel Filou (OLD, val f 2011 e Quaterback 6-Stedinger 2)är sista ekipage ut före pausen. Ekipaget visar säkra och mjuka övergångar i en trevlig form, framförallt i travarbetet. Galoppen är fantastisk men valacken tappar balansen en smula i bytesserierna, vilket gör att formen dippar lite. Det blir dock solklar dansk ledning och första ryttaren i startfältet över 70 procent, 70,574 procent.

  10.24 Först ut för Nederländerna är Denise Nekeman med Boston ST. Hästen är idag lite orolig i munnen, kontakten brister genomgående även om rörelserna sitter där de ska. Ritten belönas med 68,255 procent.

  10.13 Storbritanniens Anna Louise Ross och Habouche får 68,596 procent.

  Kcl51611.jpg
  Tysklands Katharina Hemmer med Denoix PCH är stensäkra i allt utom piafferna just nu. Kostsamt och tyvärr någonting som drar ner rejält. Foto: Kim C Lundin

  10.03 Först ut för Tyskland, som toppade hela resultatlistan i går, är Katharina Hemmer med oerhört talangfulle Denoix PCH (OLD, val f 2012 e Destano-Pik Noir 2, uppf Nancy A. Gooding, Friedrich Kuhlmann, äg Hubertus Schmidt). Ekipaget hade liksom i går rejält med trassel i piafferna, där valacken stundtals blev spänd, stannade upp och tittade på publiken och inte alls ville vara med på noterna. I Wiesbaden i maj toppade de både Grand Prix och Specialen med ritter över 75 procent och det är ingen hemlighet att jakten på en plats i det tyska OS-laget är målet. På lördagen stannade dock procenten på mer blygsamma 66,936 procent.

  Larissa Pauluis Bel First- Step Valentin
  Larissa Pauluis Bel med First- Step Valentin på CHIO Aachen 2024. Foto: Kim C Lundin

  9.52 Belgiens Larissa Pauluis och pampige hingsten First- Step Valentin är och nosar på riktigt fina rörelser, särskilt galoppiruetterna. Hingsten och belgiskan belönas med 69,277 procent.

  Andrina Suter Sui Fibonacci
  Andrina Suter Sui med Fibonacci på CHIO Aachen 2024. Foto: Kim C Lundin

  9.42 Andrina Suter och Fibonacci från Schweiz går om Malin och Zackson efter sin ritt som slutar på 67,957.

  Malin-wahlkamp-nilsson-swe-zackson-swb-k-c-l-2
  Malin Wahlkamp-Nilsson och Zackson. Foto: Kim C Lundin

  9.31 Malin Wahlkamp-Nilsson och Zackson (val f-14 e Blue Hors Zack-Don Primero, uppf Peter Ljungcrantz, äg Malin Wahlkamp-Nilsson) är nästa svenska. Den första piaffen blir lite oengagerad och i den andra blir det ett kostsamt missförstånd, där Zackson stannar upp och slår sig fri, Malin löser det hela mjukt men poängen rasar. Formen i traven är överlag mycket bra, bytena är jämna, men i galoppen blir Zackson väl kort i formen. Han tappar rytm och balans, vilket påverkar poängen i rörelserna. 66,766 procent från domarna.

  Kcl59841.jpg
  Juliette Ramel  SWE med Gideon K.H.  Foto: Kim C Lundin

  9.21 Nu är det dags för Sverige och först ut i det blågula startfältet är Juliette Ramel med sin elegante Gideon K.H (KWPN val f -11, e Rhodium u Ronja K.H. e Krack C, uppf C. Bakker, äg La Pomme HB).

  Inleder stabilt med härlig luftig passage, där Gideon är rejält framåt, men där Juliette skickligt balanserar energin. I den första piaffen blir Gideon en smula spänd och tappar rytmen, någonting Juliette parerar i den andra piaffen som blir betydligt bättre. Bytena är korrekta, men fortfarande något svajiga på linjen. Poängen stannar på 69,979 och upp i ledning när tre ekipage har ridit.

  Juan Rodriguez Carvajal Esp Meggle's Boston
  Juan Rodriguez Carvajal Esp Meggle’s Boston på CHIO Aachen 2024. Foto: Kim C Lundin

  9.10 Spaniens Juan Rodriguez Carvajal och Meggle’s Boston (KWPN, hingst f 2006 e Glock’s Johnson TN-TCN Partout, uppf Maatschap Pleyter, äg Juan Rodriguez Carvajal) är näste man till rakning. Ekipaget gör en ritt utan några stora missar, de levererar klockrena byten och framförallt en väldigt fin högerpiruett, men där de stundtals tappar i kontakten. 68,808 procent slutar poängen på.

  Kcl52351.jpg
  Anna Buffini  USA med Fiontini  på CHIO Aachen 2024. Foto: Kim C Lundin

  9.00 Först ut denna lördagsmorgon är USA:s Anna Buffini med Fiontini (DWB, sto född 2010 e  Fassbinder  u  Rapitala e Romanov  äg Anna Buffini). Ekipaget, hade några missar i galopprogrammet, men visade upp mycket fin piaff och passage med mycket aktiva bakben. Domarna belönade ritten med 69,894 procent.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden