Veterinärt
29 november 2021 16:59
Ridsportplus

Livsfarlig bakterie

BotulismHästar som drabbas av botulism dör en plågsam död. Men det går att skydda sig mot den ovanliga sjukdomen.

Livsfarlig bakterie
Clostridium botulinum - så heter bakterien som bildar olika toxin vid ”rätt” förutsättningar. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Botulism är en förlamningssjukdom som orsakas av förgiftning. Den drabbar hela kroppen så att hästen inte kan andas längre.

Det finns ingen behandling som hjälper när hästen väl blivit sjuk. I Sverige finns inte det antiserum som kan finnas utomlands, som kan neutralisera det toxin som finns i kroppen om serumet sätts in snabbt.
– Det är en kostsam process att registrera läkemedel och jag tror inte det är så stor efterfrågan att något bolag tycker att det är värt att registrera i Sverige, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär vid SVA.

Gittan-grondahl_2_foto-carin-wrange
Gittan Gröndahl, tf statsveterinär vid SVA. ”De flesta kommer aldrig att se den här sjukdomen men när det händer är det väldigt katastrofalt. Jag tror att de som drabbats vaccinerar hästarna i resten av sina liv – de har sett att det är en plågsam död”, säger Gittan. Foto: Carin Wrange

Kommer från bakterie

Clostridium botulinum kan bilda toxiner när den börjar växa till. Bakterien finns i bland annat jord och gamla växtdelar, i sporform.
– Det krävs rätt förutsättningar för att toxinet ska bildas, den kan bara växa till när det är syrefattigt och rätt pH-värde. I konserverat gräs och i konservburkar med mat blir det gynnsamt, men det kan även växa till i gamla foderrester som är hårt tilltryckta, som  i en dåligt städad krubba, säger Gittan Gröndahl.

Svårt få statistik

Botulism är anmälningspliktig, men fallen anmäls sannolikt väldigt sällan. Ofta är hästen redan död och analysen är väldigt kostsam, flera tusen kronor per häst.

Inte ens vid en analys är det säkert att botulismen upptäcks. Hästar är så känsliga för giftet att de redan kan ha tagit upp det i nerverna, så att det inte syns i blodprov.

Snarare är det så att det är när det inte går att hitta något annat fel på hästen som det är större sannolikhet för att orsaken varit botulism.
– Det är en underrapporterad diagnos men vi hör talas om flera fall varje år, säger Gittan Gröndahl.

Foderpase-1-200416-rt
Kolla fodret! Om fodret luktar ammoniak eller smörsyra är det tydliga tecken på feljäsning och då ska det kasseras. Även foder som bär tecken på inblandning av jord, gödsel eller kadaver kan leda till allvarliga hälsoproblem, oavsett foderslag. Rådet är att inte bara kassera delar som är förorenade, utan att kassera hela balen. Foto: Roland Thunholm
Istock-1168467644
Att vaccinera mot botulism är effektivt. Foto: iStockphoto

Vaccin är effektivt

Det finns ett vaccin som är väldigt effektivt för att förebygga typ B av botulism, som är den typ som är relevant i Sverige.
– Jag har aldrig hört talas om att en häst som vaccinerats på rätt sätt har fått botulism, säger Gittan Gröndahl.

Det är ganska vanligt att hästägare som ger hösilage vaccinerar, medan andra låter bli. Statsveterinären vill inte säga vad som är rätt och fel.
– Men det är nästan hundra procents dödlighet och när hästen drabbas går det inte att ändra sig. Jag brukar fråga om ägaren skulle klara av att känna att det hade gått att vaccinera.

Gittan Gröndahl säger vidare att med vaccin går det smidigt att byta mellan foderslagen, om det skulle behövas byte till hösilage.

Fakta

Botulism

170220232_abfa4
Nervimpulserna försämras av botulism. Foto: Paula da Silva/Arnd.nl
  • Toxinet försämrar överföringen av nervimpulser vid nervens anslutning till muskeln, de så kallade kolinerga motorändplattorna.
  • 65 fall av botulism upptäcktes när en studie gjordes av fall som anmälts till försäkringsbolag under perioden 1995 till 2005. Trots det finns bara tre anmälda fall hos Jordbruksverket under perioden 1995-2018.

Källa: SVA.

0 fall av smitta sker vid botulism. Däremot är det vanligt att flera hästar i samma stall drabbas, eftersom de kan ha ätit samma foder.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden