Hoppning, Ponny
19 mars 2020 17:00

Ljungby Ridklubb: ”Det är katastrofalt”

CoronasmittanÖver 200 ryttare var anmälda till Ljungby Ridklubbs nationella meeting sista helgen i mars, något som fick arrangören att göra en riskbedömning då de inte skulle kunna säkerställa att man följer de nya reglerna med max 500 personer på samma plats. Men klubben är kritisk till hur Ridsportförbundet har agerat i frågan.

Ljungby Ridklubb: ”Det är katastrofalt”
Ljungby ställer in marsmeetinget med SM-kval. Föreningens styrelse riktar samtidigt skarp kritik mot Svenska Ridsportförbundet. Foto: Fredrik Jonsving

Efter regeringens beslut, om att på grund av risken för smittspridning av coronaviruset begränsa folksamlingar till max 500 personer, har flera tävlingar ställts in nationellt och internationellt. Ljungby Ridklubb insåg att med det stora antalet anmälningar skulle det bli svårt att klara den begränsningen, och de ansåg också att det fanns flera andra skäl att stoppa tävlingen – men de fick inget medhåll av Svenska Ridsportförbundet.

– Efter att vi skickat in vår skrivelse, där vi redovisade för vad polisen ansåg om vår tävling, fick vi till slut ett beslut från Ridsportförbundet att vi kunde ställa in. Men det stod också att klubben kommer att belastas med 15-kronan för alla anmälningar, berättar Peter Steen, kassör och styrelsemedlem i Ljungby Ridklubb.

Peter Steen och styrelsen är kritisk till förbundets agerande, och anser att all tävling på nationell nivå bör ställas in, då de tävlingarna har så pass stora upptagningsområden.
– Som smittspridningen ser ut just nu – och vi hade anmälningar från Hälsingland i norr till Vellinge i söder – är det inte okej att genomföra en sådan tävling. Det är ju en annan sak om man arrangerar en lokal dressyrtävling med 20 ekipage, men att dra hit över 200 ponnyryttare, med föräldrar och syskon… När man inte kan få förbundet att förstå detta, utan endast får förklaringen att det är ingen kontaktsport – det är katastrofalt faktiskt, det är en strutsmentalitet anser jag. Förbundet ska ju vara ett stöd till sina medlemmar, som är klubbarna. Det här är så dåligt skött av dem.

Avråder från att resa inom landet

Statsepidemiolog Anders Tegnell sa på torsdagens presskonferens att man nu bör begränsa resandet, inte bara utomlands utan även inom Sverige, då det kan hjälpa sjukvården om smittspridningen har kommit olika långt på olika platser i landet. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför att man ska tänka igenom om resan verkligen är nödvändig att genomföra.

Anders_tegnell_foto--lena-katarina-johansson
Statsepidemiologen Anders Tegnell. Foto: Lena-Katarina Johansson

– Man ska tänka till när man är ute och reser, även till och från storstadsregionerna. Framför allt när vi närmar oss lov kan det leda till stor smittspridning i olika delar av landet. Det är bra om man lyckas hålla smittspridningen i olika takt i olika delar av landet, sa Anders Tegnell bland annat.

Peter Steen menar att det inte bara är antalet personer på samma plats som rättfärdigade att ställa in tävlingarna, utan även mycket annat.
– Vi föll på så många andra punkter också i den riskbedömningen som vi gjorde. Bland annat funktionärer, det är mycket mor- och farföräldrar som hjälper till i cafeterian till exempel, de ligger ju i en hög åldersgrupp. Och det är även den gruppen som kommer och tittar på. Skulle polisen stå vid vår anläggning och begränsa till 500 personer – vad gör vi då om det kommer en lastbil från Stockholm med en familj med syskon och föräldrar, ska vi slänga av dem utanför då? Ridanläggningen i sig är ju inte heller inhägnad på det sättet. Övriga specialidrottsförbund, som ishockey och fotboll, har ju varit betydligt hårdare och stoppat sin tävlingsverksamhet.

Ljungby Ridklubbs skrivelse till Ridsportförbundet

”Ljungby Ridklubb ställer in ponnytävlingarna 27-29 mars 2020
Styrelsen för Ljungby Ridklubb har noggrant analyserat Folkhälsomyndighetens regler för arrangemang. Som läget är, efter genomförd riskbedömning enligt restriktionerna, uppfyller inte arrangemanget myndighetens krav för att kunna genomföras. Vi har sökt olika lösningar för att kunna tillmötesgå myndighetskraven men finner inte detta möjligt.

Efter kontakt med polismyndigheten har vi fått följande ”Så även om ni kan hålla siffran 500, är mitt råd att stoppa ert arrangemang så snart ni kan. Ett mycket tråkigt råd från mig, men det är den hemska verkligheten.”
Med anledning av detta följer vi myndighetens beslut och stoppar tävlingen.
Styrelsen / Ljungby Ridklubb”

Ridsport söker Ridsportförbundet för en kommentar. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden