Dressyr
22 mars 08:36
Ridsportplus

Locket på från Kittel – vägrar svara på Ridsports frågor

GranskningSvenske landslagsryttaren Patrik Kittels hästar rids med blåfärgade tungor i världscupen. Detta enligt flertalet veterinärer som studerat bilder från två deltävlingarna. Ryttaren själv menar i sms att det finns andra bilder som visar hur ritterna egentligen såg ut. Men han vägrar samtidigt svara på Ridsports frågor.

Locket på från Kittel – vägrar svara på Ridsports frågor
Patrik Kittel har hamnat i rejält blåsväder. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Ridsport har under torsdagskvällen haft smskontakt med Patrik Kittel, som i likhet med vad han svarar Sportbladet, menar att det finns flertalet bilder som visar en annan form och ritt. Patrik Kittel bifogar i sms även flera bilder på sina hästar med stängd mun och utan synlig blåfärgad tunga, fotade på samma event som de fotografen Crispin Parelius Johannesen dokumenterat. Fotografen utvecklar själv i en intervju med Sportbladet varför bilderna skiljer sig så mycket.

  Patrik Kittel undviker dock– trots upprepade påstötningar– att svara på frågorna Ridsport ställt som du kan läsa nedan:

  Crispin Parelius Johannesens bilder visar en annan bild än de bilder du skickar oss, menar du att hans bilder är manipulerade?

  Finns det anledning att se över din utrustning och ridning med tanke på vad bilderna i Sportbladet visar?

  Vad vill du säga med bilderna du skickar? Sportbladets fotograf pekar i artikeln på att det finns en förskönande bild, medan han- och många andra-pekar på ett ökat missförhållande i dressyrens värld. Kommentar?

  Varför har du blockerat hela Ridsports redaktion i sociala medier?

  Du menar att dina bilder visar just ögonblicksbilder? Medan allt annat förkastas som just negativa ögonblicksbilder?

  På alla dessa frågor får vi till svar:

  ”Det mest korrekta är att gå in och titta på alla våra ritter … de ligger på Clip My Horse … Då ser man ritterna i sin helhet …Hoppas att det hjälpte …”

  ”Jag har gjort ett statement till Sportbladet … ni är välkomna att använda det samt att se helheten … på Clip My Horse … mvh Patrik”

  Kommentaren han lämnat till Sportbladet lyder:
  ”Jag förstår att bilderna kan väcka frågor. Men jag vet samtidigt att de inte ger en representativ bild av ritterna, som sändes på TV och som alla kan gå in och se i sin helhet på Clipmyhorse. Detta är några stillbilder ur ett sex minuter långt dressyrprogram som dömdes av fem domare, inför tusentals åskådare, och där jag slutade på topplaceringar med båda hästarna. Som på alla tävlingar på den här nivån kontrollerade funktionärer både nosgrimma, bett och hästens mun direkt efter ritten. Det fanns inga anmärkningar på någon av mina hästar efter ritterna. Jag har även ställt flertal bilder till Sportbladets förfogande från båda tävlingarna som de är välkomna att använda.”

  De bilder som Patrik Kittel skickat till Ridsport och Sportbladet visar en häst som inte gapar och inte går bakom lod. Hästen ser ut ungefär som här nedanför på de bilderna.

  53536808309_84808d2d90_k
  Patrik Kittel och Forever Young HRH i Neumünster. Foto: FEI/www.sportfotos-lafrentz.de/Stefan Lafrentz Foto: Stefan Lafrentz/FEI

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden