Veterinärt
3 december 2018 18:48
Ridsportplus

Luftrenare i stallet håller hästarna friska

SmittaLuftburet virus kan smitta hästar på 45 meters avstånd. Nu lanseras en joniserande luftrenare som skickar ut negativa joner och därmed renar stalluften från virus.

Luftrenare i stallet håller hästarna friska
Med luftrenare hålls smittorisken ner i stallar, visar ny forskning. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

Hästar som åker på träning och tävling kan ta med olika smittsamma virus hem. Genom att rena stallmiljön från sådana oönskade besökare, kan smittspridningen minskas.

I dagarna har en virushämmare för stall släppts på marknaden. Den har testats på Karolinska institutet med bland annat hästinfluensavirus A, med resultatet att cirka en fjärdedel av viruset fastnade i uppsamlaren, medan förmågan att föra smitta vidare minskade med 97 procent hos kvarvarande virus. Detta tack vare den negativa laddning som jonerna medfört.

Tester visar på positiv effekt

Lightair Agropro (1)
En luftrenare för stallmiljö har precis lanserats. Foto: Smart Air

Virushämmaren har även under sju år testats på marsvin och under den tiden smittades friska marsvin inte en enda gång med en luftburen sjukdom. Det ska jämföras med kontrollgruppen, som inte hade någon virushämmare. Där smittades 75 procent av marsvinen.

Efter att virushämmaren anpassats för att klara stallmiljö (fukt, damm och ammoniak) har travtränaren Svante Båth testat den i två år i ett av sina stall. Han har sett positiva effekter, genom att hästarna inte blivit sjuka lika ofta i hästinfluensa.

Virushämmaren för stall kommer från Lightair och heter Agro Pro. Den är utformad som en cylinder, hänger i taket och beräknas täcka cirka 120 kubikmeter, beroende på takhöjd vilket motsvarar cirka två boxar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-