Dressyr
3 april 2014 11:32

Lydianus förlorad

Familjen Haid-Bondergaards trotjänare Lydianus förlorade igår kampen mot kolik och fick somna in på Helsingborgs Djursjukhus. En verkligt tapper och evigt positiv dressyrhäst, i praktiken en verklig drömhäst för många, har lämnat oss.

Lydianus förlorad
En av de sista tävlingarna på GP-nivå var under SM-helgen på Strömsholm 2013. En femtonde plats i SM men där tog Charlotte medalj med Triviant. Lydianus vann Grand Prix Special.

Efter att ha rullat fast i sin box på Kronekulla gård efter ett kolikanfall kördes han till Helsingborg för buköppning men var alltför svag för att klara uppvaket.

Familjen tog på veterinärinrådan det enda möjliga beslutet för att spara sin familjemedlem från mer lidande och låta honom somna in.

Charlotte Haid-Bondergaard är outsägligt ledsen över att ha förlorat sin kämpe och tävlingspartner på detta sätt.
– Vi är så ledsna hela familjen, det har inte blivit mycket sömn, och jag har svårt för att gå till stallet och påminnas om hans box, berättar Charlotte.
– Lydianus tyckte det var så roligt med arbetet på juniornivå med min dotter Helena och de hade så roligt tillsammans. Det är tungt nu för oss alla.

Olyckan var framme när den 17-åriga valacken förmodligen rullat fast under gryningstimmarna och sen inte kunnat komma upp själv efter en kolikkänning. Hästar klarar inte särskilt lång tid på rygg innan det blir problem.

Rasmus Haid-Bondergaard körde Lydianus till Helsingborgs Djursjukhus där de genomförde buköppning och en rejäl bit tarm togs bort under en fyra timmar lång operation. Under uppvaket var Lydianus kraftigt allmänpåverkad och mycket svag och Helsingborgs personal kämpade för att hjälpa honom på fötter. Allt eftersom timmarna gick blev det ohållbart och Lydianus fick somna in till evig vila. 

Lydianus tävlingskarriär
Han föddes 1997 i Tyskland och är registrerad i Holstein med härstamningen Lorentin I-Caribo. Tillsammans med Charlotte har han gjort 52 internationella starter och är fortfarande 520:e på världsrankingen trots att sista starten på internationell nivå skedde i Hamburg 2013. Det är det meeting som skildrades i SVT:s serie Ryttareliten och Stallet. De många rankingpoängen kommer av flertalet fina internationella placeringar. Nationellt segrade de så sent som på Strömsholm i juni 2013 i Grand Prix Special, en av otaliga rosetter som bärgats.

Lydianus tog Charlotte till landslagsplatsen och var uttagen som fjärde ekipage till VM i Kentucky 2010. Då blev det ingen resa delvis på grund av han då bedömdes ha osäker hälsostatus. Han har haft magproblem under flera år men har varit glad för att arbeta och tävla ändå.
– Lydianus har rapat på ett sätt som andra hästar inte gör men samtidigt mått bra, vi hittade foder och rutiner som passade honom, förklarar Charlotte.
– Jag kan inte med ord beskriva vad han betyder för mig, det gör så ont och vi har inte förlorat en häst på 25 år i vår verksamhet, varför Lydianus, han skulle bo hos oss på Kronekulla för evigt,

2006 gjorde Charlotte sina första starter med Lydianus i Tyskland och hon och Rasmus har utbildat honom till Grand Prix. 2007 red de sin första internationella tävling tillsammans i Helsingfors.

Lydianus var ett under av gott uppförande och vänlig inställning, inte med den största powern eller uttrycket i gångarterna. Istället fick Lydianus och Charlotte det att se enkelt ut inne på banan, det kunde vara en möjlig dröm för alla – om vi någon gång fick uppleva känslan av att sitta på en sådan häst.

En drömhäst, genomsnäll, välutbildad och vacker som en dag, har lämnat oss.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 116 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-