Dressyr
16 oktober 2012 14:05

Oatley pensionerar sin VM-häst

Australiens Lyndal Oatley har beslutat sig för att pensionera hästen som tog henne till VM i Kentucky 2010, 15-årige Potifar.

Tack vare att maken Patrik Kittel åkte till Hongkong för att rida OS 2008 så fick Lyndal Oatley rida Potifar – och känna det berömda klicket. Ekipaget passade så pass bra ihop att Lyndal tog över tyglarna på heltid, något som resulterade i att de fick representera Australien på VM 2010. Det blev Lyndals första internationella mästerskap, och Potifar (val -97, e Jazz-Pion) var också den häst som såg till att Australien kvalade in som lag till årets OS.

Väl i London blev det dock Sandro Boy som blev Lyndals OS-partner, eftersom Potifar visat sig lida av Cushing syndrom.
– Sedan Stadl Paura (i april, reds anm) har jag känt att något inte stått helt rätt till med Pot the Spot, och även om han kändes helt fantastisk ibland så kändes han inte frisk andra gånger. Utöver att han är allergisk mot nästan allt som en häst utsätts för – även flugor – så har han nu diagnostiserats med Cushings syndrom. Nu faller i alla fall pusselbitarna på plats, men vi har tagit beslutet att pensionera Pot, säger Lyndal till Eurodressage.

Potifar har inte bara haft Kittel och Oatley som ryttare – som 3-åring upptäcktes han av norska Anett Kristin Olsen, som sedan kvalade valacken till unghäst-VM 2003. Ekipaget har även representerat Norge på ett EM.
Potifar kommer att göra Pasteur, Patrik Kittels pensionerade Grand Prix-häst, sällskap i hagen hemma i Tyskland.

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar