Hoppning
31 oktober 2017 19:53

Madden slutar som ordförande i hoppkommittén

AvgårAmerikanen John Madden slutar som ordförande i den viktiga hoppkommittén i Internationella Ridsportförbundet FEI. Tysken Stephan Ellenbruch är just nu enda kandidaten till posten.

Madden slutar som ordförande i hoppkommittén
Hoppkommitténs ordförande slutar. Foto: Roland Thunholm

Hoppningen är den ojämförligt största grenen inom internationell ridsport, och uppdraget som ordförande i FEI:s hoppkommitté är därmed ett av de mer arbetsamma uppdragen inom FEI. Nu har amerikanen John Madden beslutat att lämna uppdraget efter sex år som ordförande.

Maria Gretzer som sitter i FEI:s högsta beslutande organ, verkställande utskottet, är inte förvånad över hans beslut.
−Han har lagt massor av tid på arbete och resor under dessa år. Dessutom har han haft tuffa frågor att reda ut, både när det gäller diskussionerna om hoppningens framtida OS-format, och förslaget om harmoniering av startavgifter.

Inga kopplingar till förslaget

Harmoniseringsförslaget innebar att startavgifter och prispengar skulle vara lika över världen. I klartext skulle det ha inneburit kraftigt höjda startavgifter på tävlingar i Europa. Förslaget skakade internationell ridsport i våras och ledde till kampanjen #notoharmonizing, innan det slutligen begravdes.
Hoppkommittén och John Madden fick klä skott för att förslaget ens lades fram, men Maria Gretzer säger att det inte finns några kopplingar mellan förslaget och att John Madden nu lämnar hoppkommittén.
−Tvärtom har människor bönat och bett honom om att stanna kvar.

171030johnmaddenfei
Johan Madden, som här talar under FEI Sports Forum, avgår. Foto: FEI/Germain Arias-Schreiber

En enda kandidat

I nuläget finns bara en kandidat till posten som hoppkommitténs ordförande enligt FEI:s hemsida. Det är tysken Stephan Ellenbruch, aktiv som FEI-domare inom hoppning och ordförande i International Jumping Officials Club. Under OS i Rio var han ordförande i ridsportens Ground Jury.
−Flera namn har diskuterats, men det kanske inte är fler som har tackat ja till att bli nominerade. Det måste ju vara någon som brinner för sporten och har både tid och råd att åta sig uppdraget, säger Maria Gretzer.

Även FEI:s fälttävlanskommitté söker en ny ordförande, eftersom italienaren Giuseppe della Chiesa tackar för sig. I nuläget finns två kandidater, Alec Lochore från Storbritannien och David O’Connor från USA.

De nya ordförandena utses vid FEI:s generalförsamling i Montevideo, Uruguay 18–21 november.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 107 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-