Veterinärt
29 augusti 2017 06:26
Ridsportplus

Magsår hos häst – så minimerar du riskerna

Om hästen börjar rapa, tappar aptiten och får ruggig hårrem kan magsår misstänkas. Det är en sjukdom som mest förknippas med högpresterande tävlingshästar, men även den vanliga ridhästen kan ha magsår i större eller mindre utsträckning.

Magsår hos häst – så minimerar du riskerna
Ston är betydligt känsligare än hingstar och har lätt för att få allvarliga magsår, framför allt unga ston som pressas hårt. LottaPictures AB

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Foder och utfodringsrutiner spelar stor roll för uppkomsten av magsår. Hästar producerar magsyra kontinuerligt, eftersom de är skapta för att äta ofta och lite åt gången. Om de i stället fastar eller har kort ättid, sjunker pH-värdet i magsyran så att den blir frätande. 

Tuggar för lite
Saliven som hästen producerar när den tuggar neutraliserar magsyran. Om hästen inte tuggar sitt foder länge eller får foder alltför sällan, sker för liten salivproduktion. Då blir magsyran frätande och om den trycks upp mot magsäckens känsligaste del, den kutana slemhinnan, uppstår sår. 

Magsår kan även orsakas av medicinering. 
Ston är betydligt känsligare än hingstar och har lätt för att få allvarliga magsår, framför allt unga ston som pressas hårt.

Märks olika mycket
Påverkan av magsår är mycket individuell, vissa individer kan prestera bra trots att de har kraftiga magsår, medan andra påverkas starkt av ett lindrigt magsår. 

Tecken på magsår:
• Minskad aptit.
• Hästen rapar mycket.
• Ruggig hårrem.
• Allmänt nedsatt humör (sur, plötslig aggressivitet, reaktion mot sadelgjorden).
• Presterar sämre.
• Återkommande, mild kolik.

Fäl gnisslar tänder och rapar
Föl kan få magsår av sjukdom och medicinering. Fölet blir dämpat, saliverar mycket, gnisslar tänder och rapar.

Magsår klassificeras på en skala 1–4, där 2 räknas som konstaterat magsår. Ytliga magsår anses oftast vara av lindrig art, de uppkommer kvickt och kan försvinna lika snabbt.
Omfattning och djup på såren avgör läkningstiden av magsår. Det finns medicinsk behandling som ger pH-höjande effekt.

Magsår är ett varningstecken
Diagnosen ska alltid tas som ett varningstecken på att något i hästens miljö är fel och behöver åtgärdas. Det är vanligen foderrutinerna som behöver ändras.

Hästar är konstruerade för att äta och bearbeta grovfoder nära nog konstant, 70 procent av dygnet. Om rutinerna i stället omfattar för stora kraftfodergivor i förhållande till grovfodret, innebär det minskad ättid och brist på fiberrikt foder i magsäcken. 

Sätt samman rätt foder
Förebyggande åtgärder är att välja rätt sammansättning på fodret (fiberrikt, stärkelsefattigt), utfodra ofta eller ge fri tillgång på grovfoder, se till att hästen dricker ordentligt och att införa middagsvila i stallet. 
Hästar i hård träning bör utfodras innan de tränas, för att undvika ansträngning på fastande mage.


Fakta:
Magsår på olika ställen
Generellt kallas magsår hos häst för EGUS (Equine gastric ulcer syndrome). Dessutom finns olika undergrupper beroende på var i hästens magsäck de har uppstått:
• ESGD (Equine squamous gastric disease) betecknar magsår i kutana slemhinnan. Såren etableras snabbt i den översta tredjedelen av magsäcken. Förekommer främst på fullblod.
• EGGD (Equine glandular gastric disease). Uppstår långsammare och längre ner i magsäcken. Orsaken varierar. EGGD verkar mest drabba varmblod.

Fakta: Siffror kring hästens ättid

• För att äta
1 kilo hö tuggar hästen i 40–80 minuter och producerar 5,8 liter saliv.

• Det tar bara 20–35 minuter att äta 1 kilo spannmål, då producerar hästen 1,7 liter saliv.

Av: Ingrid Andersson i samarbete med veterinär Charlie Lindberg.

Denna text publicerades första gången den 24 augusti i Ridsports pappersutgåva nummer 16-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden