Sverige
2 april 2020 16:09
Ridsportplus

Malmös nya ridanläggning tar form

FlyttDet har tagit många år. Många förslag, många idéer, nybygge eller inte nybygge. Men äntligen händer det saker - nu växer Malmö Civila Ryttareförenings nya anläggning fram och i november ska det vara inflyttningsklart.

Malmös nya ridanläggning tar form
Verksamhetschef Kris Kringstad och MCR:s ordförande Bertil Sjödin på föreningens nya anläggning. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Verksamhetschef Kris Kringstad och MCR:s ordförande Bertil Sjödin visar runt på anläggningen. De mäktiga balkarna i ridhuset ger ett fantastiskt fint intryck.
– Det är hundra meter långt, berättar Kris.
– Vanliga dagar delas det av i två sektioner för flera aktiviteter samtidigt.

Bild 6 mcr anläggning
Vackra balkar bär upp taket. Foto: Eva Österlund

Här är redan gott om aktiviteter. Några byggkillar arbetar med den blivande läktaren, andra fixar tak och några fixar väggarna på kortsidorna. Kris och Bertil går in i något som ska bli teknikrum. Ovanpå byggs klubbens cafeteria, ett härligt stort utrymme med fantastisk utsikt över vad som händer i manegen.

Mot ridhusets bortre kortsida ligger också det nya stallet.
– Här finns plats för 48 hästar. Det finns dock inte plats för privat uppstallning och med det antalet boxar kan vi inte i framtiden utöka verksamheten, fortsätter Kris.
– Men det finns alltid lösningar på det på sikt, menar Bertil Sjödin.

Bild 5
Nya stallet rymmer totalt 48 hästar men delas upp i avdelningar istället för i långa gångar. Foto: Eva Österlund

Stallplatserna ligger inte i långa gångar utan bryts av. Med sadelkammare, foderutrymmen, skötplatser och annat. Det gör att det blir olika avdelningar – lugnare för hästarna och lugnare för eleverna.
– De mindre barnen och ponnyerna når ridhuset direkt från stallet, de större hästarna har en kort bit utanför innan de går in via sin ingång.

mcr anläggning 7
Stallet ligger parallellt med ridhuset och de små ekipagen går direkt in från stall till lektion. Foto: Eva Österlund

Kontoret finns också här men stå och vänta vid en speciell lucka för att få sin häst till dagens ridlektion – nej det har inte varit aktuellt på länge och blir det definitivt inte här heller, inte i en anläggning av år 2020.

Platsen som det hela byggs på ligger i ett traditionellt hästområde i Malmö. På samma plats ordnade en annan malmöklubb tävlingar för många år sedan och närmsta granne idag är travet. Den gamla rakbanan ligger där ännu.
– Här kommer en travskola att byggas, med stallar och andra utrymmen. Här kan vi ha mycket samarbete, menar både Kris och Bertil.

Gott om grönområden in på knuten. Sommarbeteshagar är redan fixade men på det som idag är stora högar med jord, sand och grus blir det så småningom vardagshagar precis vid ridhuset och även gräshagar lite längre bort.
– Hoppas vi på i alla fall, kommunen ska ju också bygga nya cykelvägar nära oss, säger Kris.

Inne på MCR:s stallplan ligger två små dammar – kommunen sätt att hantera vattnet i området så att inte utemiljön blir alltför lerig.

Mycket att hålla koll på och mycket att se fram emot alltså. Inte minst hur det ska gå med busstrafiken som idag inte går förbi anläggningen eller stannar i närheten. Men sista ordet är inte sagt ännu i den frågan. Bygget ska vara klart i slutet på november.

År 1958 flyttade man förra gången, från Husarkasernen centralt i Malmö till Jägersro och en anläggning som då ansågs som Europas modernaste med landets största ridhus. Den flytten firades med pompa och ståt och hästparad genom stan. Får se hur de ska fira den här gången.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden