Sverige
2 september 2022 11:37
Ridsportplus

Man får djurförbud efter upprepade brister i hästhållning

DjurskyddSmutsigt dricksvatten, skaderisker i hagen, ingen kontakt med andra hästar och bristande hovvård. Det är bara några återkommande brister i hästskötseln som nu gör att en man i Skåne får djurförbud.

Man får djurförbud efter upprepade brister i hästhållning
Den häst som hölls ensam på gården gick i en alltför lerig hage, utan möjlighet att kunna välja att vara på en plats utan lerigt underlag. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den aktuelle mannens djurhållning har varit föremål för granskning och kontroller av Länsstyrelsen Skåne sedan några år tillbaka.

Vid en kontroll av myndigheten redan 2018 konstaterades att det fanns skaderisker i hästens hage och att grovfodret var mögligt. Kontrollen gjordes efter att länstyrelsen fått in en anmälan.

Vid en uppföljande kontroll 2019 var vissa saker som gällde de övriga djurslagen på gården bättre, men nu uppmärksammades att hästens behov av att kunna socialisera med andra hästar inte var uppfyllt.

Skaderisker

Skaderiskerna fanns kvar och staketet till hästens hage var i dåligt skick. Mannen fick då ett föreläggande med krav på att se till att alla hans djur hade tillgång till rent vatten, att den ensamma hästen fick kontakt med andra hästar och pälsvård, att sådant djuren kunde skada sig på togs bort och att staketen åtgärdades.

Ligghallen till hästen skulle också göras ren, liksom platsen för utfodring. Föreläggandet gällde också underlaget i hagen där hästen vistades och länsstyrelsen påpekade att hästen ska ha möjlighet att kunna välja att inte stå i djup lera.

Ett nytt, liknande, föreläggande med vite delgavs mannen 2021.

Brister kvarstod

Vid flera uppföljande kontroller, bland annat under våren 2022, har det visat sig att alla brister inte har åtgärdats. Det handlade även om tillsynen och skötsel av andra djur som får och höns. Nu var också hästens hovar för långa.

Mannen har bland annat uppgett att hästens sociala behov tillfredsställs genom kontakter med fåren på gården, men han har i de allra flesta fall inte kommit med någon förklaring till varför hans djurhållning har varit som den har varit.

”Varaktigt lidande”

Mannen har nu fått djurförbud då länsstyrelsen anser att ”bristerna har bedömts vara så allvarliga att länsstyrelsen vid sex tillfällen riktat föreläggande mot dig varav ett med vite. Du har efter Länsstyrelsens kontroller och beslut om föreläggande haft möjlighet att rätta till brister i din djurhållning, men brister har inte rättats till på ett varaktigt sätt. Av handlingarna i ärendet framkommer att djur varit utsatta för ett varaktigt lidande till följd av brister. Du har därmed allvarligt försummat tillsynen och vården av djur, du har inte följt beslut av väsentlig betydelse ur djurskyddssynpunkt och du har vid upprepade tillfällen varit föremål för föreläggande. Det har inte framkommit något som visar att ett upprepande inte är sannolikt. Förutsättningar föreligger därför att förbjuda dig att ha hand om djur.”.

Mannen har tre veckor på sig att göra sig av med samtliga djur.

Beslutet kan överklagas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden