Dressyr
11 november 2019 20:50
Ridsportplus

”Man gör nog inte så många sådana här affärer i sitt liv”

OS-satsningDet konstaterar uppfödaren Marita Strauch, som nyligen sålt sin Bergsjöholms Valbonne till Patrik Kittel. Sveriges högst rankade dressyrryttare har framtiden utstakad för den 6-årige valacken - OS 2024 i Paris.

”Man gör nog inte så många sådana här affärer i sitt liv”
Bergsjöholms Valbonne på en hingstvisning 2018, riden av Emelie Brolin. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

2018 godkändes SWB-hingsten Bergsjöholms Valbonne (-13, e Blue Hors Zack u Via Veneto e Epson, uppf/äg Marita Strauch, Stall Bergsjöholm), efter att ha ridits in av rutinerade Camilla Axelsson och sedan flyttat till Emelie Brolin för fortsatt utbildning på hösten som 3-åring.

I maj 2019 kom hingsten tillbaka till sin uppfödare Marita Strauch och Stall Bergsjöholm, för att strax därefter bege sig ner till Patrik Kittel i Tyskland.
– Där fick han gå på bete i en månad och äta upp sig lite, innan Patrik satte igång honom med lite mjukgörande arbete för att känna på honom. Därefter gick det snabbt, Patrik bestämde sig ganska direkt för att han var intresserad av att köpa honom, berättar Marita Strauch.

”Det är som en dröm”

Affären har varit klar i ett par månader, men det var först under måndagen som Patrik Kittel la ut nyheten om sitt senaste hästköp på sina sociala medier.
– Det är ju en dröm – det är väl det här som alla uppfödare någonstans går och drömmer om. Att det också är just Patrik, som jag tycker är en sådan fantastisk ryttare, som ska förvalta honom – det är verkligen en dröm, konstaterar Marita Strauch.

Är det här din största framgång som uppfödare?
– Valbonne är en av mina första uppfödningar, jag har inte hållit på så himla länge. Så det är absolut min största framgång hittills. Man blir ju väldigt sporrad att fortsätta, men man inser ju också att man gör nog inte så många sådana här affärer i sitt liv – framförallt inte med en sådan ryttare som Patrik, det är fortfarande lite ofattbart att han blev så himla förtjust i honom och ville ha honom.

Mål: OS 2024

Patrik Kittel har köpt Valbonne tillsammans med en hästägare, med sikte på OS 2024 i Paris.
– När jag frågade vad som är planen för Valbonne, så var svaret ”att vinna OS 2024”. Kaxigt, men det känns som ett bra svar, säger Marita Strauch med ett skratt.

Hon har nyligen varit och hälsat på sin uppfödning på Patriks gård, och är nöjd med vad hon fick se.
– Han har verkligen gjort framsteg med Valbonne och förbättrat mycket på kort tid. Jag gillar Patriks positiva ridning, han får hästarna att vilja jobba och tycka att det är kul.

Vad är planen för den närmaste tiden?
– Patrik kommer nog vänta med att tävla honom, han behöver jobbas mer mjukgörande innan han är redo för att tävla.

Kastrerad för sporten

Bergsjöholms Valbonne är inte längre hingst, utan kastrerades när han flyttade till Patrik.
– Jag har full förståelse för det, när man satsar på sporten så krävs det hundra procent fokusering. Jag har två avkommor efter honom här hemma, jag är väldigt glad nu att jag behöll dem, konstaterar Marita Strauch, och fortsätter:
– Det ska bli jättespännande att följa dem. Något av det mest glädjande med det här är ju att en av världens främsta ryttare väljer att köpa svenskt – det är en morot för alla svenska uppfödare tycker jag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden