Sverige
21 november 2017 14:34

Man som valde bort veterinär till lidande hästar åtalas

ÅtalMannens hästar led så svårt av fång att de slutligen inte villeresa sig upp och de fick ingen veterinärhjälp. Ägaren trodde att han skulle slippa åtal om han avlivade dem själv. Så var inte fallet – nu åtalas han för djurplågeri.

Man som valde bort veterinär till lidande hästar åtalas
Mannens två hästar led svårt och nu åtalas ägaren för djurplågeri. Arkivbild: Ann-Sofi Hjärn

Mannen i 75-årsåldern från en by i Piteåtrakten åtalas för djurplågeri samtidigt som åklagaren även yrkar på en företagsbot på 10 000 kronor, skriver Piteå-Tidningen. Mannen avlivade till sist själv sina två sjuka hästar på plats och har i förhör uppgett att han trodde att han då skulle slippa åtal, samtidigt som han sa att han även gjorde det för hästarnas skull.

Ville inte resa sig

Länsstyrelsens inspektörer upptäckte hästarnas tillstånd efter en anmälan och när de träffade mannen ville han varken lyssna till dem eller veterinären, uppger tidningen. Hästarna led då så svårt av fång att inte ville resa sig och ramlade senare omkull när veterinären lyfte på ett ben.

Hästägaren sade sig vara medveten om sjukdomen som hästarna ska ha haft sedan förra sommaren, men sa bland annat att det var ”för drastiskt och onödigt” att låta hästarna undersökas och att han medvetet valt att inte tillkalla veterinär ”som ändå inte kan göra något”. När mannen slutligen insåg att hästarna skulle omhändertas och avlivas då de var så pass sjuka valde han att avliva dem själv, skriver PT.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 113 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-