Hästägartips
28 december 2021 10:44
Ridsportplus

Många onödiga tillsatser i hästgodis

FoderDet finns en uppsjö av olika sorters hästgodis. En del marknadsförs som sockerfritt, annat som nyttigare än morötter. Vissa sorter innehåller palmolja, andra mango. Vad är det vi stoppar i våra hästar egentligen?

Många onödiga tillsatser i hästgodis
Foderrådgivaren Eva Dahlström tycker att häst-ägare kan lägga sina pengar på belöningar som äpplen och morötter i stället för färdigproducerat godis. Foto: Sofie Sköld

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Förr i tiden smugglade vi med oss äpplen, knäckebröd och morötter till älsklingshästen. För att inte tala om hur sockerbitspaketen mystiskt kunde länsas. Men i dag ser bilden annorlunda ut. Precis som vi i dag köper dyra ridkläder snarare än tar de urblekta vardagskläderna till stallet, ska det nu gärna verka proffsigt och funktionellt med hästgodis.
  – Det känns mer som att man vill tillfredsställa hästägarens smak än hästens, om man ser till innehållet i hästgodiset, säger den oberoende foderrådgivaren Eva Dahlström.

  Listan på ingredienser i de olika godissorter som finns i dag kan göras lång. Kummin, nypon, kokos, majs och honung – Eva Dahlström är förvånad.
  – Jag visste inte att det fanns så här mycket hästgodis över huvud taget, säger hon.

  Fw0a1231-1-copy
  Eva Dahlström, oberoende foderrådgivare. Foto: Sofie Sköld

  ”Morot är det bästa hästgodiset”

  Många godissorter marknadsförs med att de inte smular i fickan.
  – Det kanske känns jobbigt med en bit morot, men morot är det bästa hästgodiset.

  En del, särskilt en del godisfabrikanter, säger att det är mycket socker i morot.
  – Men det är också mycket vatten i morötter. En fabrikant påstår att det inte går att ge morötter och sedan har de mer socker än morötter, plus stärkelse som inte finns alls i morot, säger Eva Dahlström.

  Ett kilo morot kan innehålla cirka 65-90 gram socker, medan vissa höpartier kan innehålla över 200 gram socker per kilo.
  – Därför är det okej att ge även en häst som har haft fång men återhämtat sig en liten bit morot. Man ger ju inte ett helt kilo utan en liten bit.

  När det gäller äpplen säger vissa att det inte är okej att ge så mycket på grund av att det är surt.
  – Det är ju en syra i äpplen men man behöver ju inte ge stora mängder, om vi nu pratar om att ge godis. Äpplen är jättebra till friska hästar,de är ju tokiga i det och ett bra sätt att få en ovillig häst att äta mineraler är att riva i äpplen och morötter, säger Eva Dahlström.

  Knäckebröd får tummen upp

  Knäckebröd får också tummen upp, även om vissa foderexperter menar att vi bör undvika spannmål.
  – Det tror jag säkert går bra, spannmål är inte farligt för vanliga hästar.

  Däremot får klassikerns klassiker, sockerbiten, tummen ner.
  – Då skulle jag hellre ge en morots- eller äppelbit, även om det var vanligt att ge socker förr.

  Fw0a1282-1-copy
  När det gäller övervikt är morot ett bra val som godis, eftersom den innehåller så mycket vatten. Foto: Sofie Sköld

  Den som ändå vill lägga sina pengar på färdiggjort godis bör se upp med några saker, enligt Eva Dahlström.
  – Jag hävdar att vi ska försöka undvika att köpa utländska ingredienser som ska fraktas – för att min häst ska äta banan i stället för morot. Banan är jättesöt, och om den torkats som i ett hästgodis blir det ännu sötare. Örter vet vi inget om, och varför ska hästgodiset innehålla mango? Vi kör på det vi har hemma, tycker jag.

  Fakta

  Så påverkar godis beteendet

  När det gäller att träna in nya beteenden hos hästar handlar allt om motivation.
  – Foder har ett extremt högt värde för hästar, så att ge hästen mat är en väldigt kraftig motivationshöjare, ett kraftfullt verktyg som vi kan använda vid inlärning, säger Jenny Yngvesson, etolog och docent vid SLU.

  Det kan kännas bekvämt att ha med sig godisbitar, men egentligen är det bättre för hästen att vi matar den med hö eller gräs.
  – Många hästar jobbar faktiskt för hö, så börja i den änden, sedan kan du behöva höja till morot eller äpple, säger Jenny Yngvesson.

  Det här gäller särskilt för den som jobbar med belöningsbaserad träning, eftersom den träningen bygger på att ofta ge belöning i form av mat eller godis.
  – Annars finns risk för karies och överviktiga hästar.

   En annan risk med godis är att hästen blir tiggig, eller till och med börjar bitas.
  – När jag tränar min egen häst vill jag att han ska ha huvudet rakt fram när jag ger godis. Det gäller att vara snabb när hästen beter sig som du vill, ge inte godis när hästen buffar i fickorna eller nafsar. Hästar lär sig extremt snabbt om vi är konsekventa, säger Jenny Yngvesson.

  Om ponnyn nafsat en gång och ändå fått godis har den lärt sig.

  Jenny Yngvesson

  Hon menar att det är viktigt att vuxna är med när barn ska ge godis.
  – Om ponnyn nafsat en gång och ändå fått godis har den lärt sig, och det blir så tråkigt för barnen. Barn kan absolut ge belöning, men kanske välja hö som är en mindre belöning och som låter hästen tugga – att tugga är något som minskar frustration och gör hästen nöjd.

  Palmolja kan förekomma i hästgodis

  En ingrediens som har negativ inverkan på miljön är palmolja, och den kan förekomma även i hästgodis.
  – En del godis har också tillsatt järnoxid. Hästar behöver inte järn, de har så stor järnreserv att det räcker och blir över.

  En tillsats som Eva Dahlström ställer sig frågande till är sepiolit.
  – Det är ett högabsorberande mineralgranulat som är kemiskt stabilt, vilket gör att det inte bryts ner och inte tas upp av kroppen. Det är säkert är bra för att hålla ihop godiset men varför ska vi ge det till hästen, det känns lite onödigt.

  Även när det gäller hästgodis med glukosamin påverkar mängden effekten.
  – Eftersom det handlar om så små mängder kommer det inte att hända något. Det blir som en droppe i havet och kan ses mer som ett försäljningstrick, säger Eva Dahlström.

  Hästgodis på den svenska marknaden kan kosta allt från 36 till 110 kronor kilot.

  Vanligt kraftfoder är ett alternativ

  Ove-wattle-3-190529-rt
  Ove Wattle,
  lektor och expert på munhåleproblem vid SLU.

  Ett prisvärt alternativ till godis kan vara att ta med lite av hästens vanliga kraftfoder i fickan. Om du ändå vill köpa godis, tänk efter före, menar Eva Dahlström.
  – Läs innehållsförteckningen på godiset och var skeptisk till påståenden. Titta och jämför vad som finns i morot och äpple. Tänk också på kostnaden, det är inte direkt billiga grejor, kanske är det bättre att lägga pengarna på något annat till hästen än just hästgodis.

  När det gäller karies är hästgodis inget vi behöver vara rädda för – om vi ger godis vid enstaka tillfällen. Det menar Ove Wattle, lektor och expert på munhåleproblem vid SLU. Det beror på att hästen är gjord för att äta gräs – som innehåller socker – 18 timmar om dagen, och därför har basisk saliv.
  – Enstaka sockerbitar, morötter eller äpplen är inga problem. Men jag tycker att det ska vara när hästen gjort något bra eller om den behöver gå på transporten, inte någon rutin. Generellt sett känns det onödigt att införa pelleterat godis på hästsidan, hästen klarar sig lika bra om den får ett äpple som människa och häst delar på, säger Ove Wattle.

  Fakta

  Hästgodis – foderexpertens favoriter

  • Morot och äpple. Nyttigt och innehåller mycket vatten.
  • Hästgodis som innehåller äpple, morot, linfrö och/eller rödbeta, som känns säkert och ofarligt. 
  • Det vanliga kraftfodret kan vara ett billigare alternativ att ge som belöning.

  Det här är onödigt i godiset

  • Palmolja – på grund av miljö och djurliv.
  • Järnoxid – hästar har så stor järnreserv att det inte behövs.
  • Örter – svårt att hitta godkänd vetenskaplig forskning som styrker nyttan.
  • Importerade ingredienser – på grund av miljö och klimat.
  • Glukosamin – i så små mängder som godis normalt ges har det ingen inverkan.

  Källa: Eva Dahlström, oberoende foderrådgivare

  Fakta

  Ger du din häst godis?

  Carina Waimon

  Carina
  Carina Waimon

  Ridlärare på Solna ridskola

  – Ridskolehästarna lär sig snabbt att när jag kommer in i ridhuset så får de en godis. Det kan vara sockerbitar, morötter eller någon kula kraftfoder. Det har blivit en vana, och de lär sig snabbt att de får en bit per lektion, även om några provar att få fler, självklart. Om de går två lektioner får de två bitar. Man vill ha öronen framåt, att hästen ska tänka ”åh vad trevligt att vara här”, och så blir det när den får godis. Det blir ”där är hon med godiset”, och sedan kan de jobba.


  Emma Emanuelsson

  Emma-emanuelsson-2-200801-rt
  Emma Emanuelsson Foto: Roland Thunholm

  Hoppryttare

  – De får morot eller hästgodis i vardagen lite titt som tätt. När vi ryktat dem innan de går till boxen, eller när vi ridit. Och alltid när de kommit ut från tävlingsbanan. Om de blir tiggiga? Nej, de är ändå rätt okej och välstädade, de vet vad spelreglerna är, även om det alltid är någon som är mer bortskämd. Att vi ger hästgodis ibland i stället för morötter beror nog på att det är lättare att ha men när man packar. Plus att det kan vara svårare att tugga morot med utrustning på, så de får mer morot i stallet när de har grimma.


  Mads Hendeliowitz

  Mads-hendeliowitz1-160810-rt
  Mads Hendeliowitz Foto: Roland Thunholm

  Dressyrryttare

  – Vi ger godis och belöning av lite olika sorter, mestadels sockerbitar. Jag ger det vid olika tillfällen beroende på hästen. Vi börjar introducera belöning i form av godis vid inridning och använder det sedan under hästens hela utbildning – mest vid jobb från marken av praktiska anledningar.  Vi använder det som beröm vid inlärning av olika moment men även som en trigger för att bryta ett stresstillstånd.


  Louise Nyberg

  Louise
  Louise Nyberg Foto: Ann Christin Rhim

  Uppfödare

  – Stona kan få godis i spiltan där man inseminerar och när hovslagaren är här. Fölen får inte hästgodis för de är ofta för stora, men de kan få kraftfoderpellets som belöning. Det kan vara till exempel efter avmaskning eller vaccinering, för jag tror att de tycker bättre om sådant om de vet att det kommer något bra efter. Mina egna tävlingshästar får godis varje dag efter att jag ridit, och extra när de hoppat på tävling.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2021.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden