Sverige
5 juni 05:55

Många stall fattas i Jordbruksverkets register

RegistreringskravSedan år 2021 ska alla platser där hästar finns registreras hos Jordbruksverket. Men trots att det är tre år sedan de nya reglerna började gälla fattas fortfarande tusentals anläggningar i systemet. Jordbruksverket uppmanar därför alla som inte redan gjort det att fylla i sina uppgifter.

Många stall fattas i Jordbruksverkets register
Uppskattningsvis saknas fortfarande mer än 48 000 anläggningar i registret, enligt Jordbruksverket. Foto: Istock

Trots att det nu är tre år sedan som de nya reglerna började gälla saknas fortfarande flera platser där hästar hålls i Jordbruksverkets register. Myndigheten menar att detta försvårar arbetet med att spåra och få bukt med smittsamma sjukdomar.

Sedan 2021 ska alla platser där hästar finns registreras hos Jordbruksverket. EU:s regler gäller alla stall, ridskolor, beten och även den som har hästar i hobbysyfte. I dag finns drygt 31 400 hästanläggningar registrerade. Uppskattningsvis saknas fortfarande mer än 48 000 anläggningar i registret, enligt ett pressmeddelande från Jordbruksverket.

Smittspårning

Registrets syfte är att ansvariga myndigheter snabbt ska kunna spåra smittsamma sjukdomar om de kommer in i Sverige.

– Flera av de mest allvarliga smittsamma hästsjukdomarna har vi tack och lov ännu inte fått in i Sverige, men när första fallet kommer in i landet måste vi få bukt med smittan snabbt. Enda sättet att klara smittspårningen är att veta var hästar finns. Det är därför det är viktigt att alla registrerar sina hästanläggningar och de hästindivider som finns på platsen. För det krävs att alla tar ansvar för att lägga in sina uppgifter och att sedan hålla dessa aktuella, säger Milan Mirosavljevic, handläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Kan leda till problem

Myndigheten poängterar även vikten av att ha registrerat sin hästanläggning för den som ska importera hästar eller skicka hästar till ett annat land.

– Då behöver man den svenska anläggningens registreringsnummer. Det är också risk för att det blir konsekvenser vid en kontroll på anläggningen, man kan få föreläggande om att man ska rätta till det. Enligt lagen som den ser ut nu får man inte ta emot hästar som kommer från en oregistrerad svensk anläggning, avslutar Milan Mirosavljevic.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden