Dressyr
14 juli 2018 10:59

Mattsson och Gladstone Zee T vann tät final

FalsterboDet var en tät och tajt toppstrid i de 7-åriga dressyrhästarnas final som Marina Mattsson vann med Gladstone Zee T. "Det trodde jag aldrig," säger ryttaren som var fyra i kvalet.

Mattsson och Gladstone Zee T vann tät final
Marina Mattsson och Gladstone Zee T ledde finalen länge och vann knappt. Foto: Pernilla Hägg

Det var tio ekipage som gjorde upp i de 7-åriga dressyrhästarnas final i Falsterbo på lördagen. De bästa från kvalet kom i slutet av klassen.

Marina Mattsson och elegante fuxen Gladstone Zee T (KWPN val f 2011 e Apache- Jazz, uppf A.M.T. Toonen Arts, äg Hannell Dressage Stable AB) visade bland annat ett välbalanserat galopprogram med fina piruetter, klockrena byten och en högklassig halt som avslutning. Ekipaget, som var fyra i kvalet, tog ledningen med 71,667 procent när fyra finalekipage återstod.
– Han styrka är att han är så tekniskt bra, har lätt för byten och så där. Sedan är han inte den mäktigaste hästen, säger Marina Mattsson som har ridigt valacken sedan i februari.
– Vi visste inte alls från början om han skulle kunna gå här, säger hon.

UVM-aktuella Rudolph (SWB val e Zuidenwind-Rosevelt, uppf/äg Britt-Marie H-Ivarsson) och Britt-Marie H-Ivarsson slutade på 70 procent och blev inte inblandade i toppstriden.

Marinaprisutdelning_pernillahagg
Marina Mattsson och Gladstone Zee T såg ut att trivas under ärevarvet. Foto: Pernilla Hägg
Odaeney_pernillahagg
”Det gjorde du bra”. Jeanna Högberg klappar om JH’s Daenerys efter finalrundan som ledde till en andra plats. Foto: Pernilla Hägg
Jeanna_pernilla
Jeanna Högberg och JH’s Daenerys blev tvåa i finalen. Foto: Pernilla Hägg

Jeanna Högberg och hennes egen JH’s Daenerys (OLDBG sto e Danone-Don Cardinale, uppf Johannes Toennies, äg Jeanna Höberg Dressage) blev tredje bästa kvalekipage och fortsatte att hålla bra klass i finalen. Stoet följde avspänt sin ryttare och visade bland annat fina skolor. Det blev 71,476 procent och en andraplats när två ekipage återstod.

Danske gästen Michael Sogaard och Jukebox visade bland annat en högklassig inridning men nådde inte upp till det som krävdes för att matcha de allra bästa. Det blev 69,810 procent.

Sandroneur_pernillahagg
Jacob Nörby Sörensen och Ellegaardens San Droneur vann kvalet, men nådde inte hela vägen i finalen och blev trea, drygt två tiondels procent från segern. Foto: Pernilla Hägg

Kvalvinnaren och Helsingborgsryttaren Jacob Nörby Sörensen gick ut sist med förra årets UVM-finalist Ellegaardens San Droneur (SWB val e San Amour-De Noir, uppf Stine Imhoff Thestrup, äg Patricia Florin). Ekipaget började starkt med en härlig mellantrav och visade också fin balans i överstrykningen. Hela programmet präglades av noggrannhet och precision förutom lite trassel i ett byte. Det blev 71, 429 procent efter ojämna domarsiffror där en domare hade honom som sjua. Ekipaget slutade trea i finalen.
– Det är lite tråkigt när det skiljer så mycket på domarnas siffror, säger Jacob Nörby Sörensen som åker till UVM med valacken om ett par veckor.

De tre toppekipagen fanns inom drygt två tiondelars procent och Marina Mattsson var en lite förvånad vinnare.
– Jag trodde aldrig att jag skulle vinna här. De andra ekipagen var så bra i kvalet. Jag höjde mig lite, jag försökte att sätta lite mer tryck i min häst.

Gladstone Zee T ska få en liten vila nu, sedan är planen att börja tävla vanliga St Georg.
– Jag tror att han kommer att bli en jättebra GP-häst, säger Marina Mattsson som också har Gladstones ett år yngre helbror hemma i stallet hos sin arbetsgivare Hannell Dressage Stable.

Dornina_pernillahagg
Yvonne Österholm och Dorina fick 68,905 procent i finalen. Foto: Pernilla Hägg
Leopold_pernillahagg
Flyingeryttaren Maria von Essen och Leopold visade bland annat bra ökningar i finalen och slutade på 69,048 procent. Foto: Pernilla Hägg
Jukebox_pernillahagg
Danska ekipaget Michael Sogaard och Jukebox. Foto: Pernilla Hägg
Rudolph_pernilllahagg
Rudolph och Britt-Marie H-Ivarsson slutade femma i 7-åringarnas final. Foto: Pernilla Hägg
Macacho_pernillahagg
Macacho och Ebba von Essen missade precis pallen i den jämna 7-årsfinalen. Foto: Pernilla Hägg
Jacobnrbysrensensheeran_pernillahagg
Jacob Nörby Sörensen hade två hästar i finalen, och kom nia med Sheeran. Foto: Pernilla Hägg

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden