Sverige
25 september 15:03
Ridsportplus

Massor av kunskap på Flyinges hovevent

HovvårdMånga tusen hovar har satts i marken runt Flyinge sedan dess start som stuteri för över 900 år sedan och känslan av hästhistoria tränger sig på, så snart man kommer dit. Denna gång blandas den känslan med högst moderna föreläsningar med massor av fakta om skoning, verkning och sjukbeslag; rök från ässjan i smedjan och rytmiska slag av hammaren mot städet.

Massor av kunskap på Flyinges hovevent
SM i smide innehåller en rad olika klasser som går på tid. Foto: Ingrid Andersson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En av nyheterna på Nordic Hoof Summit, som inleddes på fredagen och fortsätter hela helgen, var rundabordssamtal. Det är upplagt som en speed-dating med flera mindre bord utsatta i föreläsningssalen med en föreläsare vid varje.

Åhörarna har sedan 20 minuter på sig vid varje bord att ställa frågor och diskutera med föreläsaren, innan det är dags att flytta till nästa bord.

På fredagen var ämnet fång, lördag blir det biomekanik och på söndag föl och unghästar.

Totalt kommer 23 clinics att hållas under de tre dagarna, flera föreläsningar pågår samtidigt på olika platser på Flyinge. Syftet är att utbilda och inspirera alla inom hästbranschen.

Från hela världen

Föreläsarna kommer från hela världen, inklusive Sverige. Under fredagen handlade flera föreläsningar om fång, där bland andra Mikael Westberg och Björn Berg delade med sig av sina erfarenheter.

Mikael Westberg arbetar med hovsjukvård över hela landet och har övervägande hästar med fång som patienter. I sin föreläsning framhöll han att ingen hovslagare kan trolla, det som måste ske är att det växer fram nytt horn och det tar tid. I snitt växer hovhornet åtta millimeter i månaden och för att det ska växa i rätt läge krävs att hästen är stilla – boxvila eller sjukbox utomhus – i tre månader.

Benny Johnsson Lagar En Hovspricka P1000449
En av lärarna på Flyinge, hovslagaren Benny Johnsson, visade olika sätt att fixera en hovspricka. Foto: Ingrid Andersson

Vissa föreläsningar är av det mera handfasta slaget, till exempel när en av hovslagarlärarna på Flyinge, Benny Johnsson, visade olika sätt att fixera en hovspricka.

SM i smide

Samtidigt med föreläsningarna avhålls SM i smide. Tävlingen går på tid och uppdragen skiftar i de olika klasserna.

Bilskylt Flyinge P1000444
Den här registreringsskylten lämnar inga tvivel om yrket hos föraren. Bilen tillhör Mikael Westberg. Foto: Ingrid Andersson

Noterbart är den stora andelen kvinnliga hovslagare i startfältet. För något sekel sedan var hovslagaryrket något som ärvdes från far till son, numera har kvinnorna brutit den kedjan.

Det här är det första arrangemanget av sitt slag i Norden och det stora antalet åhörare redan första dagen visar att det är ett efterlängtat sådant.

Mer utförliga artiklar kommer senare.

Mer om arrangemanget

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden