Sportnytt
13 oktober 2022 15:37

Mästaren blir elev på Kyras clinic

ClinicDet är inte vilka elever som helst som rider när Kyra Kyrklund har clinic på Elmia i november. En av eleverna är guldmedaljör i både OS och VM.

Mästaren blir elev på Kyras clinic
Peder Fredricson och Jumper d'Oase från tävlingarna på Elmia i fjol. Foto: Roland Thunholm

En av världens bästa dressyrtränare och en av tidernas bästa hoppryttare möts för kunskapsutbyte under Jönköping Horse Show den 6 november.

Nu står det klart att det blir VM-guldmedaljören i laghoppning Peder Fredricson som rider på clinicen för Kyra Kyrklund tillsammans med  U25-ryttarna i dressyr Lina Dolk och Lovisa Wessblad.

Peder Fredricson har utöver sina sportsliga framgångar  gjort sig ett namn som den ständiga innovatören med utveckling och hästens bästa i fokus. Storebror Jens Fredricson har tidigare tagit hjälp av Kyra Kyrklund i sitt markarbete och nu har alltså turen kommit till Peder att få ta del av den legendariska dressyrtränarens kunskapsbank

– Jag ser mycket fram emot att få rida för Kyra. Markarbetet är nyckeln till hästens utveckling och jag är alltid nyfiken på att lära mig mer om hur jag kan ge hästen bättre förutsättningar att lyckas, säger Peder Fredricson i ett pressmeddelande från arrangören.

Lina Dolk, 25 år i år, har ridit hem såväl SM-guld som NM-brons och EM-lagbrons. Till Jönköping tar hon med sig 4-åriga Forward som hon tog en andraplats med i Folksam Open 4-års championat under Falsterbo Horse Show i somras, samt 8-åriga valacken Just on Time som ägs av ryttaren själv.

– Det ska bli superkul att få rida ”Justin” för Kyra. Han är förhoppningsvis min framtida stjärna och jag vet ju att Kyra har en av världens absolut bästa verktygslådor. Jag hoppas att jag kan få med mig lite därifrån som kan hjälpa oss att utvecklas. Det ska också bli väldigt kul att se vad hon tycker om min häst och vad hon tror om honom, säger Lina Dolk.

23-åriga Lovisa Wessblad har tidigare ridit i det svenska young rider-landslaget i dressyr och jobbar sedan ett par år tillbaka som beridare hos Helgstrand Dressage i Danmark. Till clinicen med Kyra har Lovisa valt 13-åriga Quinoa som bara funnits i stallet i några veckor.

– Framför allt ska det bli väldigt kul att få ta del av all Kyras kunskap, speciellt när det gäller de lite svårare rörelserna. Kyra har en kunskap som många andra inte har och steget upp till U25 är fortfarande lite nytt för mig, säger Lovisa.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden