Hoppning
14 augusti 2021 20:21
Ridsportplus

Mathilda Bohlin har guldläge – på Paul Schockemöhles häst

MedaljchansStrax innan sin 18-årsdag fick hon akutopereras för ett komplicerat benbrott efter en ridolycka. Nu går hon ut med guldläge i juniorernas SM-final – på en häst som hon rider tack vare ett sällsynt samarbete med giganten Paul Schockemöhle. "Det är väldigt få förunnat", berättar hästförmedlaren Maria Ring. "Hon matchar mig perfekt", säger Mathilda om sin Disco Lady.

Mathilda Bohlin har guldläge – på Paul Schockemöhles häst
Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De kom upp till Mantorp utan några som helst förväntningar och nu ligger Mathilda Bohlin i delad ledning med sin Disco Lady (OS sto f-11 e Diarado-Canabis, uppf Gestuet Lewitz, äg Svedberga Hästcenter HB) inför juniorernas SM-final. För inte alls länge sedan var hon inte ens säker på när hon skulle komma upp i sadeln igen.

En vecka innan sin 18-årsdag blev hon hoppad ur sadeln av familjens 6-åring. Ett brutet vadben, en krossad fotknöl och ett avslitet ledband satte i princip hela våren på paus. Dessutom mitt i en elitsatsning som precis fått nytt blod via ett hästsamarbete med giganten Paul Schockemöhle. Känslan när hon satt på Disco Lady första gången var obeskrivlig.
– Jag var ”in heaven”. Det var så mjuka språng och känslan var helt fantastisk när hon hoppade. Det var en riktig ”match”, säger Mathilda Bohlin.

Med en mycket framgångsrik ponnytid i bagaget fanns det en förhoppning om att kunna etablera sig på toppnivå som junior. Mathilda hade hästar för framtiden men behövde någon som kunde vara med i lite större sammanhang. Att hon skulle få tillgång till en häst av Disco Ladys kaliber var dock inget vare sig hon eller pappa Erik Bohlin hade sett framför sig.

Fick en fråga från Schockemöhle

Det hela började med att familjen Bohlin sökte sin nästa framtidsstjärna via Maria Ring som arbetar med att förmedla hästar åt Paul Schockemöhle. Maria tog med dem ner till Tyskland för provridning, men först fick de skicka ridfilmer till Pauls Schockemöhles högra hand Joseph Klaphake. Syftet är att matcha rätt hästar med rätt ryttare.

Kort därefter hörde Joseph Klaphake av sig och sa: ”Den här tjejen är en begåvning ridmässigt. Jag har fina hästar som jag gärna vill att hon provar.”
– Vi tittade på unga hästar men häst nummer två var Disco, och då höjde både jag och Maria på ögonbrynen, berättar Erik Bohlin, som genast blev lite orolig över sin budget.

Han kunde dock snart andas ut.
– Efter att vi hade provridit några hästar visade det sig att de ville göra ett samarbete med oss och Mathilda. De tyckte att hon hade en exceptionell ridförmåga, och ville väl se det i verkligheten också. Det var det som avgjorde.

– Klaphake hade nog en vision med den här hästen och ville se den ihop med Mathilda, och han har haft ganska rätt. Det var bara lite synd med det här benbrottet, fortsätter Erik.

Disco Lady kom till familjen Bohlins gård i höstas och Mathilda hann som tur var rida ihop sig lite med stoet innan olyckan. Bland annat hann de göra två lite längre tävlingsresor till Belgien i början av året, som en förberedelse inför säsongen. När benet gick av i mars och Mathilda akutopererades fick pappa Erik ta över tyglarna på Disco Lady och familjens två andra hästar.

– Disco har jag valt att inte hoppa så mycket. Jag ville inte forma henne på något sätt i och med att hon och Mathilda hade börjat bli så sammansvetsade. Det var väldigt mycket markarbete och lite gymnastikhoppning, men i stort sett har jag inte hoppat hästen någonting, säger Erik som själv har utbildat mycket unghästar.

MantorpMatilda Bohlin Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
”Don’t spoil her.” Det var det sista de sa när Bohlins lastade på Disco Lady i Tyskland. ”Men det gör vi”, säger pappa Erik Bohlin. Foto: Roland Thunholm

”Ett samarbete som är få förunnat”

Maria Ring berättar att den här typen av ryttarsamarbeten har blivit vanligare under de senaste två åren. Men det är inte något som hör till vanligheterna utan det sker endast i väldigt speciella fall.
– Det är väldigt få förunnat och det handlar bara om ryttare på toppnivå. Schockemöhle är väldigt noga med ryttarens bakgrund, och när vi rider och hoppar ser de kvaliteten på ryttaren. Det måste också vara bra management, det måste finnas en helhet och det är viktigt att man har ett förtroende för varandra, berättar Maria Ring.

Utgångspunkten när hon förmedlar hästar är främst att de ska säljas till hundra procent. Men i vissa fall, när hästen är väldigt bra, då har Paul Schockemöhle sett en poäng med att göra olika typer av hästsamarbeten med toppryttare. Detta för att få bättre avkastning på hästar som håller hög kvalitet. Inte minst efter att Global Champions Tour har trissat upp priserna på topphästar.
– Om de sedan skulle gå 1,60 och kanske blir värda mellan 30 och 50 miljoner, då är det bättre att äga en del av dem istället för att sälja dem till 100 procent, säger Maria Ring.

Det kan handla om att Schockemöhle är kvar som hälftenägare, men alla samarbeten är individuella och kan skilja sig åt.
– Det är inte hugget i sten hur det ska se ut, säger Maria Ring.

Förutom Mathilda har även Cora Hirn, Marlene Lindblad och Pontus Westergren hästsamarbeten med Schockemöhle. Cora Hirns samarbete började med att hon vann YRSM-guld med sin egenägda PS-häst Chaginue (OS val f-10 e Chacco Blue-Carthago, uppf Gestuet Lewitz, äg Hirn Showjumping) 2019. Efter det kom många till Maria Ring och sa: ”Jag vill ha en Chagge.”. Det födde tanken om att hjälpa Cora från Schockemöhles sida.
– Det handlar om att ge och ta. Cora hade hjälpt oss och då ville vi hjälpa henne, säger Maria Ring.

– Svenskarna är generellt duktiga på att rida. Jag är mycket hos Schockemöhle och ser folk från andra länder provrida, och jag kan tycka att våra juniorer och young riders har väldigt bra sits och feeling för hästarna. Kanske får Sverige också extra draghjälp nu efter OS, säger Maria Ring.

”Detaljerna har suttit”

Dialogen med både Maria Ring och Paul Schockemöhle, eller snarare Joseph Klaphake, är både nära och konstruktiv, berättar Erik Bohlin. Ridfilmer skickas kontinuerligt och finns det frågor kring litet eller stort så finns supporten till hands. I samband med tävlingarna i Belgien uppstod det en fråga kring betsling och då var Klaphake genast behjälplig.
– Vill vi ha hjälp så finns det hjälp. Vill vi kommer ner så får vi det. Att få tillgång till en sådan resurs och en sådan häst, det hade aldrig varit möjligt för oss annars, säger Erik.

– Jag är verkligen tacksam och glad över möjligheten att få rida en så här fantastiskt fin häst, som verkligen passar mig, fyller Matilda i.

Att hon har kommit så långt som till delad ledning inför juniorfinalen var inget hon hade räknat med.
– Den här helgen har ridningen fungerat väldigt bra. Detaljerna har suttit och det är det enda jag har suttit och nött hemma, både med Jens och mina föräldrar. Vi har jobbat hårt med min grundridning, så att den ska sitta, säger Mathilda som främst tränar för pappa Erik och Jens Fredricson.

Känner ingen press

Fredrik Malm har byggt väldigt bra och utmanande banor. Det tycker både Erik och Mathilda.
– Man har fått tänka mycket, det har inte funnits något andrum. Hindren har kommit snabbt och han har byggt på det tekniska. Med tanke på att maxtiderna har varit så snäva har du inte riktigt kunnat utnyttja banorna, utan du har fått planera vägarna väl och rida lite som en A-nolla. Samtidigt måste hästen hinna hoppa felfritt också. Det måste vara en balans mellan bägge delarna, säger Mathilda som äntligen börjar få tillbaka sin forna styrka i högerbenet.

Hon fick operera in plattor och skruvar, och ett konstgjort ledband efter ridolyckan. Muskelstyrkan tappade hon nästan direkt och benet smalnade av till halva storleken på ett par veckor. När hon först började rida igen var benet försvagat och det var svårt att få skänkelsignalerna att fungera.
– Du måste bygga upp allting igen på nytt. Nu känns det bra, förutom att jag känner av en av skruvarna ibland. Den sitter lite dåligt, säger Mathilda.

Hon känner ingen press inför morgondagen.
– Faktiskt inte. Jag åkte hit helt kravlöst. Det har verkligen varit runda för runda med fokus på att min ridning ska sitta. Jag vet att hästen kan, det är en fantastisk häst med hur mycket mod och scope som helst, men det handlar om min ridning också. Det är små marginaler, speciellt när man kommer upp i höjd. Allting måste stämma. Hittills har det gått bra, nu får vi hoppas att det håller i sig en runda till. Hon känns i alla fall väldigt bra, säger Mathilda.

Hon känner heller ingen press från Schockemöhle att leverera.
– Egentligen inte. Vi bägge tror på mig och hästen som ekipage, och vi har gjort det här tillsammans.

Pappa Erik försöker också tona ner förväntningarna inför vad som komma skall.
– Vi får se var vi landar under morgondagen. Förhoppningar finns alltid, men realisten i mig säger att vi inte ska hoppas för mycket. En bom faller lätt.
– Vi hade inga förväntningar alls när vi åkte hit. Jag tyckte att Mathilda behövde fler begåvade och bra rundor på rätt höjd i ryggen efter benbrottet. Vi har tagit en dag i taget och hoppat klass för klass, och det har lett till att Mathilda nu ligger i delad ledning med Ebba.

Startlista SM-final juniorer.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden