Sverige
3 augusti 2017 07:00

Måtten mindre viktiga i djurskyddet

Boxarnas storlek och takhöjden i stallet kommer att bli mindre viktigt. I stället får helhetssynen mer plats i Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter för hästhållning, som nu har gått ut på remiss.

Måtten mindre viktiga i djurskyddet
Helhetensintrycket av ett stall kan bli viktigare än enskilda avvikelser om förslaget till nya föreskrifter för hästhållning går igenom. SCANPIX SPORT

De nuvarande föreskrifterna för hästhållning har tio år på nacken, och har i vissa stycken blivit omoderna. Föreskrifterna har också tolkats på olika sätt i olika delar av landet, och nu vill Jordbruksverket både förtydliga och förenkla reglerna.

I det nya förslaget finns fortfarande uppgifter om hur stora boxar bör vara, liksom rekommenderad takhöjd. Men det står tydligare att avvikelser kan tillåtas bland annat om djurmiljön i stallet som helhet är mycket god, eller om avvikelserna inte bedöms påverka hästen eller innebära ökad risk för skador.

Befintliga spiltor får användas
Nya spiltor för uppstallning har inte fått byggas sedan 2010, och det föreslås gälla även i framtiden. Befintliga spiltor får dock fortsätta att användas.

Angående ensamhästar föreslås att de hästar som hållits utan sällskap av andra hästar ska kunna fortsätta hållas på det sättet, om de inte visar tecken på stress eller apati.
Verket betonar samtidigt att det normala är att hästar har sällskap av andra hästar, och att inga nya ensamhästar ska tillkomma.

Ja till tekniken
De nya reglerna tar större hänsyn till den teknik som används vid aktiv hästhållning. Tidigare har det varit krav på att alla hästar ska kunna utfodras samtidigt, och det går inte i system där det finns en foderautomat på en grupp hästar. Nu skriver Jordbruksverket att det måste avgöras från fall till fall hur systemen för utfodring och bevattning utformas.

Tillgång på vatten
Det har kommit önskemål om att kräva att alla hästar ska ha fri tillgång till vatten, men Jordbruksverket stannar vid att alla hästar ska kunna dricka sig otörstiga minst två gånger om dagen. Däremot slås det fast att flödet i vattenkoppar ska vara minst sex liter per minut, eftersom studier visar att ett lägre flöde innebär att hästar får i sig betydligt mindre vatten än om de dricker ur hink.

Förslaget har nu gått ut på remiss till ett antal organisationer. De nya reglerna föreslås träda i kraft den1 juli 2018.

Den här artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 14/2017. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden