Ryttar-OS 2024Maxima Bella var hästen som ingen ville ha. Som ung hade hon utseendet emot sig och var dessutom svårhanterad. Men med mycket tålamod lyckades den polsk/litauiska ryttaren Sandra Sysojeva vinna hästens förtroende.
I OS-küren slutade ekipaget på plats 15 med ett resultat på strax över 80 procent.
Maxima Bella – den fula ankungen som gick till OS-kür

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Sällan kan ett namn ha passat så illa på en häst om man lyssnar till hur Sandra Sysojeva beskriver den unga Maxima Bella (OLD sto f -16 e Millennium – Christ 3 uppf Renate Hormann). Hon var långt ifrån en maximal skönhet.
– Jag köpte hästen av en holländsk hästhandlare strax innan hästen blev tre år. Det var en 20-sekundersaffär där jag provred en kort stund och sedan sade okej.
Jag försökte sälja henne i två år men det gick inte
Sandra Susojeva
– När hon kom hem till gården var hon hemsk. Hon var arg, gav sig på folk, hoppade och sparkade. Det kunde inte bli värre. Dessutom såg hon hemsk ut. Ryggen var som på ett gammalt fölsto, huvudet var långt därnere och bakdelen väldigt låg, säger Sandra och visar med handen i luften.
– Jag försökte sälja henne i två år men det gick inte, så en dag bestämde jag att vi skulle försöka bli vänner, hon och jag.
Stoet fick följa med Sandra på träningar, men inte för att bli riden.
– Hon stod bredvid och tittade på, och jag kelade mycket med henne. Så småningom ändrades allting. Hon avskydde inte längre alla människor, utan började att beskydda mig. När andra kom för nära lyfte hon ett bakben och varnade.


Hästen är än i dag väldigt vaksam mot nya människor, och om du försöker gå in i hennes box utan att känna henne, då kommer du inte in, berättar Sandra.
De lekte sig igenom de olika utbildningsstegen, och dessutom på kort tid, eftersom Bella i dag bara år åtta år och yngst i OS-kürens startfält.
Satte GP-kvalen först i år
– På något sätt, jag vet inte riktigt hur, kom vi till Grand Prix. Hon har varit väldigt het på tävling och unghästmästerskapen gick inte bra. Inte heller lilla rundan eftersom hon slog över på passage och piaff i traven, så jag har tävlat henne väldigt lite.
Det blev i stället en tävlingspaus och Grand Prix-kvalen sattes först i år. Ekipaget värmde upp inför OS med att ta andraplatsen i küren i Aachen, och på OS i Paris blev Sandra bäst i det polska laget med 73,416 procent i Grand Prix.
Laget kvalade inte till finalen med Sandra kvalade till küren där ekipaget fick 80,075 procent och slutade på plats 15, strax efter Patrik Kittel.


Maxima Bella har än i dag ett speciellt utseende, med sin kralliga bål och korta hals.
– Hon har kroppsformen emot sig. Alla sa att hon inte var någon dressyrhäst, och vi har jobbat med att sätta muskler.
Köttbullehäst med talang för piaff
Köttbullehäst eller inte har hon gjort riktigt fina uppvisningar på arenan i Versailles och har en särskild talang för passage och piaff.
– Hon gör piaffen naturligt, så fråga mig inte hur jag tränat henne. Hennes piaff är så härlig att det är lätt att jag rider den för mycket. Jag får hålla i mig och bara göra en piaff per träning.
I küren blev det många åttor och 8.5 på både piaff, passage och övergångar.
– Hon har inte hela samlingen för piaff för att få en tia ännu, men vi har tid att nå högre betyg, säger Sandra Sysojeva på OS-dressyrens yngsta häst.
– Alla de andra hästarna från unghästmästerskapen, var är de? Bella kom sist i de tävlingarna och nu är hon här, på OS.
Är hon fortfarande till salu?
Sandra skrattar lite åt frågan.
– Nej.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på