Hoppning
15 december 2018 23:18

Tredje raka storsegern för vinnaren – Henrik klättrade snyggt

StorsegerVinnarnas vinnare har korats i en dramatisk premiär av Global Champion Tours Super Grand Prix. Edwina Tops-Alexander la tredje raka storsegern till sin samling, samtidigt som Henrik von Eckermann klättrade i omgång 2 efter en tuff inledning.

Tredje raka storsegern för vinnaren – Henrik klättrade snyggt
Edwina Tops-Alexander flankerad av Ludger Beerbaum och Frank Schuttert på GCT:s prispall. Mannen i blått från topp till tå är som bekant GCT-grundaren och vinnarmaken Jan Tops. Foto: Stefano Grasso/LGCT

Under Global Champions Tour-säsongen 2018 har ryttarna via framgångar i GCT Grand Prix kvalat in till den första upplagan av GCT Super Grand Prix. På lördagskvällen var det dags för avgörandet med 16 ryttare från den absoluta toppen. GCT hade laddat upp med en rejäl prispott och vägen fram till den feta segerchecken bestod av två omgångar på 1,60.

Efter den första omgången låg två ekipage på noll fel: Världsettan Harrie Smolders med Zinius och senaste världscupvinnaren Edwina Tops-Alexander med California.

Platt fall

Det blev en dramatiskt uppgörelse med bokstavligen talat platt fall för världsettan. Zinius stannade på samma hinder som han hade stannat på en gång tidigare under meetinget. Därmed var det över för Smolders, som den här gången av förklarliga skäl inte alls såg lika road ut som när han föll av efter mållinjen på Friends nyligen.

Klockan avgjorde

Sist ut var Edwina Tops-Alexander. När hon och California rev ett hinder blev det ett race mot klockan för att inte bli tvåa efter fyrafelaren Ludger Beerbaum med svensk-bekantingen Casello.  Edwina visste vad hon gjorde – en halv sekund snabbare och checken på drygt tre miljoner kronor säkrad.

Tops-Alexander vann den femstjärniga GP:n i Paris med California för två veckor sedan, vann världscupen med Vinchester förra helgen och vann nu alltså premiären av GCT Super Grand Prix.

– Jag har haft de bästa tre veckorna någonsin och att vinna här var super. California är otrolig. Hon är i toppform och försöker så, så mycket, säger Edwina i segerintervjun strax efter.
– Det här är troligen den mest prestigefulla GP:n jag någonsin har vunnit. Det var spännande– mycket hände, säger Edwina vidare och tackar bland annat sponsorer och maken Jan Tops för att han skapat tävlingen.

Tvåa blev Ludger Beerbaum med Casello på 4+0 fel och trea blev den 25-åriga uppstickaren Frank Schuttert med Chianti’s Champion på 4+0 fel.

00307i8969
Edwina Tops-Alexander och California tog hem Super Grand Prix-segern. Foto: Stefano Grasso/LGCT
07i1410
Ludger Beerbaum och Douglas Lindelöws förra partner Casello tog hem silverplatsen. Arkivbild: Stefano Grasso/LGCT

Svensk klättring

Samma två svenskar som var kvalade till förra helgens Top 10-final var kvalade till super-GP:n, men det var ingen lyckad dag för de blågula.

Henrik von Eckermann och Castello hade 9+4 fel. Flera ekipage hade dock betydligt sämre omgång 2-rundor, bland annat två som inte kom i mål samt Smolders som föll. Henrik klättrade snyggt från plats 15 efter omgång 1 till en slutlig plats 9. Placeringen innebar en check på uppåt 320 000 kronor.

Peder Fredricson med Hansson WL hade också 9 fel i omgång 1 och avstod från att starta omgång 2, vilket placerade dem på sista plats och gav runt 130 000 kronor som plåster på såren.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden