Hoppning
8 december 2017 09:26

Miljontävlingen för världens främsta stundar

Ska de nordamerikanska ryttarna fortsätta sin segersvit i Top 10? Eller är det dags för den första svenska segern i tävlingarnas historia? I morgon kväll får vi svaret.

Miljontävlingen för världens främsta stundar
Peder Fredricson, här på Friends förra helgen, gör upp i Genève. Han har bland annat med sig H&M Christian K dit. Foto: Mikael Persson/MiP Media

Top 10-finalen är en tävling öppen för de tio högst rankade ryttarna i världen vid oktober månads utgång. Den första finalen reds 2001 och sedan dess har det varit mycket prestige i att vinna tävlingen. Det är också mycket pengar som står på spel – förra året fick kanadensaren Eric Lamaze närmare 1,2 miljoner svenska kronor för sin seger på Fine Lady.

Eric Lamaze finns med i startfältet i år igen, liksom vinnaren 2015 – Kent Farrington, som har varit världsetta i åtta månader i rad nu. Hittills har bara tre ryttare lyckats vinna tävlingen två gånger – Ludger Beerbaum, Meredith Michaels-Beerbaum och Rodrigo Pessoa. Ingen av dessa finns med i årets upplaga.

Nära svensk seger

Ingen svensk ryttare har vunnit tävlingen, men Rolf-Göran Bengtsson var otroligt nära att lyckas 2009. Rolf-Göran och Casall red båda omgångarna felfritt, men var 18 hundradelar långsammare än Marcus Ehning och Plot Blue. Rolf-Göran prenumererade på en plats i Top 10-finalen mellan 2009 och 2012. Rolf-Göran är också den enda svenska ryttare som tagit sig till Top 10-final.

171207toptenchigeneva
Obligatoriskt klassfoto, här från senaste gången en svensk (längst ner till vänster) var med. Foto: CHI de Geneve

De senaste tio åren har Kevin Staut och Marcus Ehning varit med sju gånger. Kevin har kvalat in i år igen så han går därmed upp i ensam ledning i den ligan. För Steve Guerdat, som vann 2010, blir det den sjunde finalen.

I årets startfält är det bara Lorenzo de Luca och Peder Fredricson som är nykomlingar i gänget, men båda har visat bra form och har goda chanser att ta hem sin första titel.

Två omgångar

Top 10 rids i två omgångar. Den första omgången rids över tuffare Grand Prix-bana med bedömning A (felfritt och inom maxtiden = vinnare). Den andra omgången är en tidshoppning och rids i bedömningen A:0. Ryttarna får byta hästar mellan de olika omgångarna, men som regel brukar de behålla samma häst.

Vinnaren är den som har minst antal sammanlagda fel efter de två hoppningarna, och är felen lika avgör tiden i andra omgången. De två senaste åren har det varit tre ekipage som ridit felfritt i båda omgångarna och där tiden avgjort. Däremot vann Scott Brash 2014 genom att vara ensam dubbelnolla.

Tävlingen avgörs i Geneve, som har varit värd för de allra flesta finalerna. Två gånger har tävlingen avgjorts i Paris, en gång i Bryssel och en gång i Stockholm – i Globen 2013. Då vann Daniel Deusser, som inte har kvalat in i år.

Mer prestige

På söndag är det sedan dags för nästa prestigeklass i Geneve – Rolex Grand Slam. Här kan Philipp Weishaupt ta hem en rejäl bonus på 500 000 euro om han vinner eftersom han tog hem den senaste Grand Slam-tävlingen, som reds i Spruce Meadows. Även Gregory Wathelet har chans på en mindre bonus – 250 000 euro – om han vinner eftersom han var bäst i Aachens Grand Prix. Den fjärde deltävlingen i Rolex Grand Slam är ’s-Hertogenbosch, Nederländerna, i början av mars.

Tävlingarna i Genève inleddes i går med Peders och H&M Christan K:s uppvärmning i 1,45 på två tidsfel som bästa resultat.

Start- och resultatlistor

Livestreaming

Årets deltagare i

Top 10-finalen

•Kent Farrington, USA: Vann 2015. Ridit tre finaler tidigare.

•Kevin Staut, Frankrike: Ridit sju finaler tidigare.

•Lorenzo de Luca, Italien: Rider sin första final.

•Maikel van der Vleuten, Nederländerna: Ridit en final tidigare.

•Harrie Smolders, Nederländerna: Ridit en final tidigare.

•Peder Fredricson, Sverige: Rider sin första final.

•Eric Lamaze, Kanada: Vann 2016. Ridit fyra finaler tidigare.

•Scott Brash, Storbritannien: Vann 2014. Ridit tre finaler tidigare.

•Gregory Wathelet, Belgien: Ridit en final tidigare.

•Steve Guerdat, Schweiz: Vann 2010. Ridit sex finaler tidigare.

171207lamazetoptenchigeneva
Eric Lamaze mot förra årets seger. Foto: CHI de Geneve

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden