Sverige
14 mars 2018 17:05

Minister förminskar problem med transportsperma

15 000 lådor”Jag tror inte att stuterier norr om Dalälven försvinner med de nya reglerna för PostNord. De kommer att hitta olika lösningar”. Det sa Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister och ansvarig för postlagen, apropå att det inte längre går att förlita sig på PostNord när transportsperma ska skickas.

Minister förminskar problem med transportsperma
Stuteriverksamhet i norra Sverige kommer få problem med transportsperma då PostNord har ändrat sina rutiner. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Kim C Lundin

Från årsskiftet har PostNord två dagar på sig att dela ut brev och försändelser. Därmed kan transportsperma inte längre skickas med PostNord, eftersom sperman överlever i max 24 timmar.

Jag kommer att mista kunder och många stuterier i Norrland kommer att dö ut. Anita Gottås Löjdahlm uppfödare i Jämtland.

I programmet Nordegren och Epstein i P1 fick uppfödaren Anita Gottås Löjdahl i Brunflo, Jämtland, vittna om problemet.
− Jag kan inte längre beställa sperma till rimliga kostnader. En försändelse med Jetpack från Mälardalen kommer att kosta 5 000 kronor. Jag kommer att mista kunder och många stuterier i Norrland kommer att dö ut, och jag kan heller inte skicka sperma från hingsten som står här.

Minister försvarade beslutet
Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson försvarade beslutet och hävdade att det fanns flera alternativ för stoägare i Norrland.
− Jag tror inte att stuterier norr om Dalälven försvinner på grund av det här. De kommer att hitta olika lösningar. Att det skulle bli så dyrt som med Jetpack, det är nog inte så vanligt.
− Han får lämna sitt telefonnummer och hjälpa mig, för jag kan inte. DHL och Bring fungerar inte i Norrland, replikerade Anita Gottås Löjdahl.

15 000 lådor
Totalt skickas omkring 15 000 lådor transportsperma under betäckningssäsongen.
− Ministern har uppenbarligen inte förstått problemet, och jag skulle gärna höra honom ge exempel på hur vi ska lösa detta, säger Olle Kindberg, ordförande i SWB.
− Det finns olika lösningar som används i södra Sverige, men de når inte längre upp till Mälardalen. Man kan tycka att en minister som själv är från Norrland borde se mer till hela Sverige, säger Olle Kindberg.

Lyssna på inslaget i spelaren nedan, ungefär åtta minuter in i programmet.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden