Världen
8 april 2019 09:02

Misstankar om spår av cannabisämne i välkänt svenskt foder

DopningFlera travhästar som har ätit av foder från svenska företaget Krafft har lämnat dopningsprover med spår av substansen cannabidiol som finns i cannabis. Nu ska Krafft undersöka om det finns något samband mellan deras foder och de här fallen.

Misstankar om spår av cannabisämne i välkänt svenskt foder
Det var flera travhästar som testade positivt för substansen som finns i cannabis. Foto: Istock/Yarygin

En av de aktuella travhästarna är Merles Simone, tränad av svenske tränaren Björn Goop. Hästen tävlade med cannabidiol, CBDE, i kroppen på Vincennes i Frankrike den 11 februari. Men det är inte det enda fallet i Frankrike.

Om provresultaten påvisar att cannabidiol är ett ämne som kan förekomma i råvaror till foder så behöver testrutinerna i Sverige ändras. Sandra Hodik, KRAFFT.

Ytterligare fyra hästar har enligt ett franskt dopinglaboratorium lämnat positiva tester för samma substans.

I Sulkysport berättar Björn Goop att den gemensamma nämnaren för de här hästarna är att de ätit foder från Sveriges största foderleverantör Krafft.
– Det är inte roligt när något sådant här inträffar och det var en stor lättnad när en person ringde från det franska dopinglaboratoriet och berättade att det finns en gemensam nämnare i alla fallen och det är Kraffts foder. Jag utgår från att Krafft kommer att ta sitt fulla ansvar för det inträffade och de skador de har orsakat, säger Björn Goop till Sulkysport.

Samband utreds

Nu håller Krafft på att utreda ett eventuellt samband mellan cannabidiol hos hästar och innehåll i deras foder.

”KRAFFT har blivit informerade om att tävlingshästar i Frankrike för första gången dopingtestas för Cannabidiol (CBDE), ett ämne som idag inte är inkluderat i råvaru- eller fodertester inom branschen. Som en följd av positiva testresultat i Frankrike utreds just nu ett eventuellt samband mellan innehåll i hästfoder och Cannabidiol hos hästar,” står det i ett pressmeddelande från KRAFFT.

Krafft har skickat sina foderprodukter till två oberoende laboratorier för analys.
− Vi avvaktar nu resultaten från provtagningen och följer utredningen noggrant. Krafft följer självklart det regelverk och den branschstandard som finns upprättad för hästfoder i all vår foderproduktion och ser mycket allvarligt på de indikationer vi har fått från Frankrike, säger Sandra Hodik, vd på Krafft, i pressmeddelandet.

”Se över rutiner”

Allt hästfoder som produceras i Sverige testas enligt branschstandard, vilket innebär att prover tas för icke tillåtna ämnen som kan förekomma i råvaror. Provtagning görs för två ämnen; koffein och teobromin, det vill säga inte för cannabidiol.

− Den pågående utredningen är en viktig prioritet för oss. Om provresultaten påvisar att cannabidiol är ett ämne som kan förekomma i råvaror till foder så behöver testrutinerna i Sverige ändras. Vi ser över våra rutiner nu och kommer att säkerställa att råvaror vi köper in och våra färdiga produkter inte innehåller spår av detta ämne, säger Sandra Hodik.

Substansen cannabidiol finns i cannabis.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden