Sverige
28 juli 2020 08:50

Misstänkt övergrepp på häst

BrottsmisstankeEn hästägare i Hultsfreds kommun misstänker att någon har förgripit sig på hennes häst. Händelsen är nu polisanmäld och brottet rubriceras som djurplågeri. "Hästens underliv var svullet och nästan vänt ut och in", enligt anmälan. En liknande händelse ska även ha skett några dagar tidigare.

Misstänkt övergrepp på häst
Tidelag, det vill säga att ha sex med djur, är förbjudet enligt lag i Sverige. Foto: iStock

Upptäckten gjordes när den kvinnliga hästägaren skulle gå ner i hagen och spraya sin häst med flugmedel. Hon märkte att något inte stod rätt till och har nu polisanmält händelsen som ska ha ägt rum i Hultsfreds kommun. ”Hästens underliv var svullet och nästan vänt ut och in”, enligt anmälan. Hästägaren har aldrig sett sin häst så och misstänker att någon har förgripit sig på hästen. I dagsläget finns ingen misstänkt för brottet som rubriceras som djurplågeri, enligt Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn. Det skriver Vimmerby Tidning.

– Min dotter har häst i det här stallet och de går på bete nu under sommaren. Två hästar var i en hage och när hästägaren kom till hagen såg hon att det låg en pall där. Hon tänkte inte mer på det, utan gick in för att hämta flughuvan och flygmedel. När hon kom tillbaka och lyfte på svansen så såg hon att hästen var jättesvullen i vulvan. Då tittade hon på pallen och såg att den gått av vid ena benet. Någon har alltså förgripit sig på en av hästarna, säger en kvinna till Dagens Vimmerby som också rapporterat om händelsen.

– Det är fruktansvärt, men man får väl vara tacksam att de inte har skurit hästen. Jag har haft hand om häst tillsammans med min dotter i 14 år men aldrig varit med om det här. Men det har ju hänt på olika platser runt omkring här tidigare.

En okänd bil ska enligt kvinnan ha varit synlig i området vid 21-tiden på lördagen.

Ytterligare övergrepp i samma område

En liknande händelse ska även ha inträffat någon gång mellan den 19 och 24 juli i Västrum utanför Västervik, där en häst misstänks ha blivit skuren i underlivet i hagen. Veterinärkostnaden uppskattas till 20 000 kronor.

Om det finns något samband mellan de bägge händelserna är oklart.
– Det är svårt att säga, men det kan givetvis ha ett samband eftersom det är samma modus. Om det visar sig att det finns någon som vill hästarna illa får man ha lite extra uppmärksamhet, det är alltid en bra idé, säger Ulf Gollungberg vid polisen till Dagens Vimmerby.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden