Världen
29 april 2019 15:59

Moderlöst föl räddad av get

SolskenshistoriaFölet förlorade sin mamma när han bara var några dagar gammal. När ingen annan lösning fanns blev räddningen en get som ställde upp som amma.

Moderlöst föl räddad av get
En get ställde upp som amma till ett moderlöst föl (geten på bilden har inget samband med texten). Foto: iStockphoto/mihtiander

I Co Cork, Irland, har ett moderlöst föl fått en ovanlig amma. Hingstfölet var bara några dagar gammalt när hans mor dog i komplikationer med efterbörden, och ägarna Imelda och Jim Kingston började först att flaskmata fölet.
– Det var några personer som ringde och erbjöd sina ston, men de hann sina innan vi kunde ta dem, säger Jim Kingston till Horse & Hound.

Däremot kunde Jims och Imeldas grannar erbjuda sin systers get som amma till fölet. Geten är fem år gammal och det visade sig att hon redan gett di till två föl tidigare. Imelda och Jim sammanförde geten och fölet och det blev en lyckträff.
– Fölet startade suga på en gång och har inte slutat sedan dess, säger Jim.

Ägarna är mycket tacksamma för grannens hjälp och för geten, som de säger har räddat fölets liv.
– Om det inte vore för geten kunde han ha dött av hunger.
– Detta är så mycket lättare än att gå upp varannan timme och mata honom med flaska, och det är mer naturligt för fölet än flaskmatning, säger Jim.

Ägarna planerar att låta fölet dia geten i sex till åtta veckor, och han ska därefter långsamt vänjas vid pelleterat foder. Idag balanserar de getmjölken med vitaminer och mineraler.

Hela historien med bilder på fölet och geten kan du hitta här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden