Dressyr
30 november 2023 08:30

Årets Komet: 14-åriga världsettan Ronja Kardos

Årets Komet 2023Det blev en jordskredsseger för Ronja Kardos när Ridsportläsarna röstade fram Årets Komet 2023. Skurupryttaren har haft ett år utan dess like. Precis som senioren Henrik von Eckermann blev hon bäst i världen – 14-åringen toppade under året nämligen FEI:s rankinglista för children.

Årets Komet: 14-åriga världsettan Ronja Kardos
”Skriv att min moster Carita Axelsson är uppfödare till alla ponnyerna och till Final, annars blir hon arg”, säger Ronja Kardos Foto: Roland Thunholm

Ridsports grenansvariga Kim C Lundin skrev så här i sin nominering av Ronja Kardos till Årets Komet.

Strax efter att Ronja Kardos fyllt 14 år hade hon gjort 40 internationella starter i ponny- och children klasser. Trots sina unga år har hon redan ridit både ett ponny-EM och ett EM för children där det blev lagsilver och två sjätteplaceringar individuellt. När september månads FEI-rankning presenterades fick Sverige sin andra världsetta för året. För första gången någonsin toppade en svensk ryttare inom dressyrsporten en internationell rankningslista – och det på FEI:s childrenlista med sin mosters uppfödning Holly’s Final. Vad ska det bli av SM-guldmedaljören gånger två i år? Vi tror det blir en dressyrkomet, avfyrningsrampen är redan laddad med fina unghästar.

Och visst fick Kim C Lundin rätt. Tusentals Ridsportläsare deltog i omröstningen och det blev en jordskredsseger för 14-åringen från Skurup.

Med 60 hästar på gården, uppfödning och en mamma som rider in hästar var det kanske inte så svårt att lista ut att Ronja Kardos skulle bli hästfrälst. Även om det i hennes fall skedde ganska så tidigt.
– Vi hade en liten shettis och sedan började jag på ridskola när jag var fyra. Jag och min storebror delade en B-ponny och sedan fick jag en C-ponny som var lika gammal som jag, så jag kunde inte rida på henne från början men började när jag var typ sju, berättar Ronja.

Den C-ponnyn, Brännornas Firebird, är mamma till en av de två D-ponnyer som Ronja tävlar i dag, Cerwin’s Flying.

Årets Komet Ronja Kardos
På onsdagskvällen fick Ronja Kardos ta emot priset från scenen på Ryttargalan på Grand Hotel i Stockholm. Prisutdelare är Ridsports webbchef Lina Nydahl och Ridsports chefredaktör Catharina Hansson. Foto: Kim C Lundin

Gick över till dressyr

Vid sjuårsåldern började Ronja tävla pay and jump. Men när hon fick låna B-ponnyn Stenbroåsens China Girl gick intresset över mot dressyr. Ekipaget tog SM-guld 2020 och SM-silver 2021.
– Hoppning är lite mer intensivt, du behöver tävla typ varje helg och du behöver fler hästar för att verkligen få in det. Det räcker inte med en häst om du ska bli riktigt bra.

Men så kom klivet till stor häst. Och inte vilken stor häst som helst, utan en  stor stor häst, nämligen Holly’s Final som mäter 1,76 i mankhöjd.
– Han är ju en dinosaurie, han är gigantisk, folk trillar baklänges när man säger att Final har en ponnymamma. Men han är efter Floricello och det är ju en stor häst. Final är väldigt lydig, men det betyder inte att vem som helst kan hoppa upp, han vill gärna bli lång och springa iväg. I början när jag red var han alltid väldigt lång, nu börjar jag få till det men det har tagit tid. 

Tipset för att klara en lång och hög häst är att göra många halvhalter, enligt Ronja.
– Och man behöver inte banka in bakbenen, man kan kittla med piskan och smacka, göra halvhalt, kittla lite, rida fram och så tillbaka. 

Han är gigantisk. Folk trillar baklänges när man säger att Final har en ponnymamma.

Egentligen är Final mamma Camilla Axelssons häst.
– Mamma tar honom någon gång ibland, det är ju ändå hennes häst, men jag rider honom nästan alltid. Jag tror att hon tycker det är okej, det är familjens uppfödning och hon är inte jättesugen på att tävla honom själv. Hon rider unghästar och utbildar hela dagarna, säger Ronja.

Banan känns förminskad

Hon upplevde skillnaden mellan att rida ponny och häst som stor.
– Det känns som att banan blir förminskad, han som rör sig så stort och man ska hålla ihop och det ska se snyggt ut. Men det var bra med en mjuk övergång till children, så att jag inte gick från ponny till junior.

Steget till junior måste Ronja dock ta nästa år, eftersom hon fyller 15.
– Då ska Final lära sig byta galopp så att vi kan tävla bland juniorerna. Och jag fortsätter med ponnyerna två år till. Jag vill utnyttja de åren.

Tranarenlinn,-ronja,-mamma-camilla-foto-jenny-scwieler-staaf
Tränaren Linn Larsson, Ronja Kardos och mamma Camilla Axelsson. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Vid sin sida har 14-åringen mamma Camilla, för det mesta. Många som blir intervjuade kvittrar om hur härligt det är att ha sin mamma med, men Ronja är mer nyanserad.
– Det kan vara ganska jobbigt ibland för det är ju ändå mamma. Men det kan vara väldigt kul också, hon kan mycket och vet exakt hur saker ska göras. Det finns kompisar som har mammor som inte vet och då frågar de ”Camilla, hur ska jag göra nu?”. Hon har koll på läget. 

Nyanserad är också bilden av framtiden. Medan det är vanligt att drömma om ett helt liv i hästens tecken har Ronja siktet inställt på utbildning.
– Jag tänker att jag ska bli ekonom och hålla på med hästar samtidigt. Om jag är med om en olycka och inte kan tävla måste jag ha en plan B, och kanske vill jag inte ta upp en utbildning som äldre. Jag hoppas att jag ska ut och jobba hos någon duktig, men jag måste ändå ha en plan B.

Vad är hemligheten som gjort dig nummer ett i världen?
– Jag rider väldigt många olika hästar. Någon gång kan jag fråga mamma om jag får låna en häst, eller om man är hos en kompis kan man prova deras hästar. Själv har jag haft många hästar men vi har kanske köpt två, annars har vi lånat eller fött upp hästarna själva, säger Ronja.

Hur känns det att bli Årets Komet? Och hur ska du fira detta?

-Jag är jätteglad, tack så jättemycket! Jag firar med att starta finalen i ponnyküren i Friends arena. Jag var med även förra året, i år siktar jag på seger, guld, guld, guld är det som gäller, sade en glad och skämtsam komet från Ryttargalan scen där priset delades ut under onsdagskvällen.

Fakta

Bra på att brottas

Ronjasmguld2022fotoroland
Ronja Kardos Foto: Roland Thunholm
 • Namn: Ronja Kardos.
 • Ålder: 14 år (född 2009).
 • Bor: I Ekarp utanför Skurup.
 • Fritidsintressen: Det blir inte så mycket annat än hästar. Jag är mycket med min kompis Wilma Bornhager, vi rider alla mästerskap tillsammans och är med i samma lag. Vi har kul ihop.
 • Äter helst: Sushi.
 • Dricker helst: Pepsi Max.
 • Dold talang: Jag är ganska duktig på att baka, gärna en kolacheesecake med Dajm. Och för några år sedan gick jag på brottning och de ville att jag skulle vara med i mästerskap, men det gick inte när jag hade mina hästar.
 • Meriter: Fem SM-guld, segrar i Nederländerna och Belgien, har ridit i Aachen.
 • Drömmer om: Vill rida OS och VM, det hade varit jättekul. Jag har också sagt att eftersom jag har SM-guld på B-, C- och D-ponny och som children, så det vore kul att göra samma sak som junior, young rider och senior. Vi får se om jag lyckas med det.
Ronja-kardos-hollys-final-medalj-1-230606-rt(1)
Ronja Kardos och Holly’s Final. Foto: Roland Thunholm

Ronjas tävlingshästar

 • Holly’s Final SWB val f-14 e Floricello-Bernstein, uppf/äg Carita Axelsson.
 • Nice One CONN val f -10 e Sjödalens Magnet-Rolls Royce, uppf Sara Liew, äg Stall SL.
 • Cerwin’s Flying V ASRP sto f -15 e Holly’s Cerwin RP 175-Constantin DE, uppf/äg Carita Axelsson.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden