Hästägartips
1 februari 2023 14:09
Ridsportplus

Mot alla odds – Renée lyckades läka svår ryggfraktur

RehabHon skulle skaffa sig en oskadad unghäst. Men redan när Renée Knutson hade haft sin PRE-hingst Dakar de Kara i elva dagar började problemen som hon fick kämpa med i flera år. Läs solskenshistorien om hur Dakar gick från allvarligt skadad till att vara nöjd med livet.

Mot alla odds – Renée lyckades läka svår ryggfraktur
Dakar gillar att jobba, vilket fick ägaren Renée Knutson att bäva när han var allvarligt skadad. Skulle hästen hålla för arbete? Foto: Jenna Vainionpää

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    PRE-hingsten Dakar de Kara (f -15 e Fer Avellado-Codicioso-Mac) var uppfödd i Sverige och gick i samma hage som han gjort under två års tid, när Renée Knutson köpte honom som 2-åring.
    – Han gick på samma hingstbete som han gjort året innan. Jag tänkte att han kunde gå kvar där tills det blev höst, och det gick ju bra…, säger Renée med tydlig ironi i rösten.

    Elva dagar efter att hon skrivit på köpekontraktet kom samtalet.
    – De ringde och berättade att Dakar hade en sårskada på bakknäet. Det var som ett snitt nedanför knäet och du kunde stoppa upp hela handen i fickan, vilket veterinären gjorde för att kolla att det inte gått in i leden, berättar Renée.

    Gick inte att sätta på förband

    Hon tog hem hästen eftersom det var svårt att hålla såret rent från infektion. Det gick inte att sätta något förband, men insektstäcke kunde hålla flugorna borta någorlunda. Trots det blev det problem med läkningen.
    – Veterinären kom fort när jag skickade bilder på såret. Jag fick en antibiotika-spray som man brukar använda på kor och den gjorde att infektionen la sig. Sedan läkte det jättefint.

    När svullnaden lagt sig gick det att göra ultraljud.
    – Han hade ett yttre patellaligament som var totalförstört, det var som en stor gröt på ultraljudet. Hade det varit det främre patellaligamentet hade det bara varit att avliva.

    Det är den roligaste hästen jag stött på.

    I dag har Dakar lite artros i bakknäet på grund av smällen, och skadorna på ligamentet kvarstår. Trots det går det att jobba hästen.
    – Det är helt fascinerande att det går bra att rida, och att han aldrig har problem med det bakknäet. Han gör en lite lustig rörelse med det benet om man vet vad man tittar efter, men inget som märks av i vanliga fall.

    Duktig på knutar

    Slutet gott, allting gott? Nej, inte med Dakar. När han var fem år gammal skulle Renée åka på träning och lånade en transport.
    – Han är tydligen väldigt duktig på knutar och i den transporten nådde han knuten. Jag kände att det bräckte till något fruktansvärt i transporten och när jag tittade bakåt såg jag hans rumpa sticka ut genom framdörren. Min tanke var ”måtte han inte sticka ut ett bakben innan jag hinner stanna”.

    När Renée kom till transporten stod hela hästen framför bommarna.
    – Jag hittade hår på paddningen undertill på bommen, så han hade gått under den. Det märktes inga fel på Dakar då, så jag lastade och åkte hem. Dagen efter var han stenhård i musklerna. Veterinären hittade inga fel, men gav kortison för att musklerna skulle kunna slappna av och återhämta sig.

    Igångsättningen var lugn och försiktig, men Dakar fick ganska snabbt problem med bakknäna, något som tolkades som att han haft ont i ryggen och inte rört sig som vanligt. Ordinationen från veterinären blev skritt- och galopparbete.
    – Dakar höll på att ha ihjäl oss båda när vi galopperade uppför en backe. Han fick frispel och jag fick hoppa av och gå hem. Jag ringde veterinären och sa att något var konstigt, Dakar är så snäll i vanliga fall.

    10 månader har Dakar vilat på grund av ryggskadan.

    Veterinären tryckte igenom hästen och konstaterade full rörlighet i ryggen. Dakar visade inga tecken på smärta. Ändå gjordes en scint, som kan se djupare in i hästen än röntgen och ultraljud, som lästes av i USA. Där hittade man en fraktur på en ryggkota och en mindre skada på en annan.
    – De som läste av scinten i USA kommenterade att den skadan är så ovanlig att de nästan aldrig ser den. Min veterinär gav råd om att vila honom i ett halvår men sa att han inte hade någon aning om hur skadan kan påverka, eller hur Dakar skulle sättas i gång efter vilan.

    Fick leta efter alternativa metoder

    När hästen skulle sättas i gång igen valde Renée tömkörning och det kom märkliga reaktioner.
    – Det var en väldigt stressad häst. Vi märkte att han hade ont i bakknäna, troligen för att han inte rört sig som han skulle genom ryggen. Det var dags att leta efter alternativa metoder.

    Vattenbandsträning skulle kräva att Dakar bodde borta. Men fokuserad stötvågsbehandling skulle funka även om hästen stod hemma. Remissen löd stötvåg var tredje vecka.
    – I början tog det så hårt på honom att han till och med gick ner i vikt, han som är ett matvrak som klarar sig på två grässtrån. Nuförtiden reagerar han inte så, och vi åker in mer sällan för behandling.

    Img-20221123-wa0018x
    Att lista ut vad Dakar led av var minst sagt svårt. I dag rids han, och kanske blir det tävling så småningom. Foto: Jenna Vainionpää

    Begränsad rörlighet i ryggen

    I dagsläget rider Renée ungefär två pass dressyr i veckan, resten är varierad träning. Dakar har begränsad rörlighet i ryggen, men ingen kan säga varför eftersom det inte går att titta så djupt in i kroppen på något enkelt sätt.
    – Han gör alla skolor och byten men klarar inte av förvänd galopp. Tanken var att ha en häst i svår klass och avel. Nu är vi uppe på en nivå i ridningen där han är nöjd med livet, och det är det viktiga.

    När det var ovisst om Dakar alls skulle kunna jobba kom tankar på att ta bort honom.
    – Han skulle tycka att livet var skittrist om han bara gick i en hage.

    Men i dag är Renée glad över att ha kämpat på.
    – Det är den roligaste hästen jag stött på och han har en stor personlighet. Han har gett fina avkommor, jag vill själv ha en avkomma i framtiden.

    Fakta

    Gillar fantasy

    • Namn: Renée Knutsson.
    • Bor: En bit från Västervik.
    • Ålder: 38 år.
    • Familj: Sambo och två katter.
    • Gör: Utbildar hästar och jobbar som tränare.
    • Fritid: Tycker om brädspel, fantasy- och sci-fi-böcker och filmer.
    • Fler hästar: Äger ett avelssto som är dräktigt med Dakar de Kara. Har även hand om en helsyster till Dakar.

    Renées lärdomar

    1. Hur viktig försäkringen är.
      Att ha en bra försäkring hos ett bolag som samarbetar fullt ut är guld värt. Jag har många år tidigare haft ett annat bolag som bara var konstant motvalls, så det har jag lärt mig den hårda vägen.
    2. Lär om behandlingar.
      Att jag lärde mig om den fokuserade stötvågen (inte den radiella som är den som oftast används) var avgörande. Utan behandlingar med den så är jag säker på att Dakar aldrig hade hittat tillbaka. Vad jag kunde komma fram till så var det bara den och elektroterapi som går så djupt in att det faktiskt kunde hjälpa honom.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden