Hästägartips
24 februari 19:55
Ridsportplus

Munkoll i fokus – förbundet satsar på kortfilmer

HästhälsaGlöm inte att titta i munnen på din häst varje dag. Lär dig hur du undersöker hästen och var uppmärksam på sår och förändringar i dess mun.

Munkoll i fokus – förbundet satsar på kortfilmer
Genom att dagligen kontrollera munnen har du som hästägare bra koll på statusen. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Den uppmaningen vill Svenska Ridsportförbundet skicka med till alla ryttare.

  För att öka kunskapen kring hästens munhälsa har förbundet nu tagit fram två filmer.

  – Den korta filmen, ”Munkollen”, går ut på sociala medier och finns i telefonformat. Den går i första hand ut till yngre hästägare, ryttare och ponnyryttare, berättar förbundsveterinär Peter Kallings under det seminarium kring hästvälfärd som hålls under lördagen i Gothenburg Horse Show.

  Om den andra filmen, ”Munstegen”, säger han:

  – Den är egentligen mer tänkt som utbildningsmaterial för överdomare, men många veterinärer ute på fältet använder redan den här munstegen i sitt arbete i dag. Då tänker vi att det även är bra för ryttarna och hästägarna att ta till sig det. Då vet de vad domarna och veterinärerna tittar efter och kan hålla sig till det.

  Varför är det här så viktigt?

  – Därför att det ofta handlar om brist på kunskap. Folk vill inte att deras häst ska ha problem och blir helt förkrossade om någon påvisar att deras häst har fått ett sår i munnen. Vi tycker att det är jätteviktigt att sprida kunskap om munskador som orsakas av bett eller av att hästen ridits för hårt, säger Peter Kallings.

  Samlingsnamnet Munkollen är ett batteri av hjälpmedel som syftar till att sprida kunskap om hästars munhälsa och togs fram av Svenska Ridsportförbundet 2020. Nu kompletteras informations- och utbildningsmaterialet med de två filmerna. I filmerna medverkar veterinären och odontologen Ylva Rubin

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden