Dressyr
15 augusti 2021 16:49
Ridsportplus

My Sandgrens smygande JSM-satsning räckte till guld

MästerskapDe tog inte så mycket plats vare sig i de båda kvalen eller i kürfinalen. Den taktiken räckte hela vägen till JSM-guld för My Sandgren och kraftfulle energiknippe Hampuz M.Ge när resultaten lades ihop. "Vi satsade på tre stabila och jämna rundor där det var jag som bestämde," säger 17-åringen.

My Sandgrens smygande JSM-satsning räckte till guld
Svenska juniormästaren My Sandgren med silvermedaljören Emilia Berglund Bergåkra till vänster och bronsmedaljören Mary-Sophie Haid-Bondergaard till höger. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

My Sandgren och Hampuz M.Ge (SWB val f 2006 e Sandreo-Don Schufro, uppf Maria Gerdin, äg Fam Sandgren) slutade på totalt 211,593 procent efter att smugit med lite bakom de främsta i båda kvalen och söndagens kürfinal på JSM.

Det känns att man sitter på mycket kraft. My Sandgren om sin Hampuz.

Det räckte hela vägen till JSM-guld för Willandsekipaget efter att ha varit trea i båda kvalen och fyra i kürfinalen.
– Han är kraftfull och energisk så vi satsade på tre stabila och jämna rundor där det var jag som bestämde. Det känns kul att det lyckades och att det höll hela vägen, säger den 17-åriga svenska juniormästaren.

– Det var jättekul och han har varit jättefin. Men man känner att han riktigt tar i under en, det känns att man sitter på mycket kraft.

Energisk häst

Hampuz är ett riktigt energiknippe. My Sandgren köpte honom av sin tränare Cecilia Kristoffersen för ett år sedan.
– Det är först nu vi har lärt känna varandra ordentligt och det här har varit en jättelärorik tävling för oss, fortsätter My Sandgren som bor i skånska Åhus.

Hon har redan samlat en hel del mästerskapsrutin och har bland annat ridit tre ponny-EM och ett JEM, det sistnämnda med Hampuz tidigare i år. Han är hennes enda häst och det är fullt fokus på honom som gäller för ryttaren som börjar andra året på ett gymnasieprogram med inriktning ekonomi till hösten.

Mys_kcl8726
Nyblivna svenska mästarna My Sandgren och Hampuz M.Ge.

Hon har redan tagit ett utmanande beslut gällande sitt tävlande med Hampuz nästa år:
– Vi har bestämt att jag ska kliva upp och börja tävla som young rider redan nästa år, fast jag kan rida som junior då också. Hampuz är 15 år nu och han kan allt han behöver kunna för YR-klasserna. Men det blir någon tävling till som junior med honom i år, säger My Sandgren.

Fler medaljörer

JSM-silvret gick till Emilia Berglund Bergåkra/Primavera (SWB sto f 2003 d Don Primero-Figaro L, uppf Anine Eskebäk, äg Cecilia Bergåkra), Naturlära Hästsällskap, med totalt 211,160 procent. Silverekipaget vann söndagens kürfinal med 72,73 procent.

Mary-Sophie Haid-Bondergaard/Adora Nightingale (HANN sto f 2010 e Ampere-Regazzoni, uppf Ity AB/Pernilla Ström, äg Mary-Sophie Haid-Bondergaard), Insjöns Ridklubb. Bronsekipaget vann första kvalet och slutade på totalt 210,415 procent.

Flera av de finalklara ekipagen försvann i samband med söndagens hästbesiktning.

SM-festen på Flyinge fortsätter nästa vecka med bland annat dressyr-SM för seniorer.

Resultat

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden