Sport
12 juli 2014 16:36

Jens Fredricson fyra i derbyt

Jens Fredricson var en av fem ryttare till omhoppning i Falsterbos derby. Där blev det fyra fel och en fjärde plats. Hollands Jur Vrieling vann med derbydebutanten Zavall Vdl.

Jens Fredricson fyra i derbyt
Jens Fredricson ville så gärna vinna derbyt med Avon men nådde inte hela vägen. Photo: Roland Thunholm

24 ekipage från 13 nationer gjorde upp om priserna och äran i årets upplaga av Falsterbos derby.

Den stora björkoxern med torrgrav under och de glesa grindarna efter banken var några hinder som ställde till problem i derbyt. Hollands Jur Vrieling, som vann med en annan häst för några år sedan, lotsade Zavall Vdl säkert och felfritt runt banan.
– Det är en fantastisk häst som gjorde sitt första derby här. Jag är glad och överraskad över resultatet, säger Jur Vrieling.

Niklas Arvidsson slutade på 16 fel med Cobolt. 

Marcus Westergren drog på sig 20 fel efter flera nedslag i slutet av banan då Zorba J var märkbart trött.
– Hon gjorde bra ifrån sig och klarade flera svårigheter, säger Marcus Westergren om derbydebutanten. 

Irlands Michael Kelly gjorde en säker runda med Mo Chroi och säkrade en omhoppning genom att vara felfri. 

Angelica Augustsson och storhoppande Feldrose började säkert om än i lite undertempo. Stoet blev sedan tveksam när hon skulle gå ner för den branta banken och tog ett steg bakåt. I kombinationen med glesa naturbommar hann ekipaget inte med att korta galoppsprången tillräckligt och stoet rev båda hindren. Det blev totalt 12 fel. 
– Jag är jättenöjd. Det var både mitt och hästens första derby. Min häst kämpade jättebra, men tyckte det var lite läskigt att gå nerför banken. Men det var jätteroligt! Jag vill rida derby igen!

Irlands unge Bertram Allen och smidige, kvickfotade Romanov gjorde en kanonrunda där svårigheterna som pulvermangraven och den branta banken såg lekande enkla ut. Ekipaget var felfritt och det tredje till omhoppning. Läs mer om honom här.

Alexander Zetterman och Flecu började bra och fick spontana applåder för sin hantering av banken. Ekipaget var felfritt ända tills slutet av banan där orken och skärpan tröt. Det blev två nedslag.

Belgiens Olivier Philippaerts fick rädda ett par situationer i sista stund men var felfri i mål med Carlito C och den fjärde till omhoppning. 

Douglas Lindelöw klarade alla stora svårigheter och hade ett bra tryck runt hela banan. Dessutom hade han turen på sin sida vid ett par lätta touchar. Men i anridningen till sista hindret blev han lite sen och Balahe hann inte med och rev. Det blev klart godkända fyra fel. 

Jens Fredricson fick Falsterbo att koka när han gick över mållinjen utan fel efter en runda där Avon gav allt. Hingsten slog nästan knut på sig själv över den stora björkoxern med en torrgrav under och fick banken och grindarna efteråt att se ut som gymnastikhoppning. Svensken blev den femte till omhoppning. 

Douglas Lindelöw blev näst bästa svensk med en åttonde plats. 

I omhoppningen satte första startande, Jur Vrieling, ordentlig press på övriga när han lät sin häst sträcka ut rejält. Ekipaget var både snabbt och felfritt. Michael Kelly fick ett nedslag. Bertram Allen satsade allt med sin kvicka häst och gick i mål på snabbaste tiden. Dock föll det två bommar i slutet på banan. Belgiens Olivier Philippaerts lotsade sin häst balanserat runt och var inte i närheten av att riva. Tiden var dock en dryg sekund långsammare än Vrielings och Philippaerts blev tvåa.

Jens Fredricson såg rikigt taggad ut när han och Avon kom in på banan. Och Avon var med på noterna när Jens Fredricson hittade lite kortare vägar än övriga. Men på den stora muren på kortsidan blev det ett nedslag. Det blev en fjärdeplats för det svenska ekipaget. 
– Avon snubblade till lite i svängen och jag la in ett galoppsprång extra. Hade jag bara galopperat på hade det nog gått, säger Jens Fredricson som mådde märkbart dåligt efter tävlingen på grund av sin astma.
– Nu blir det inget mer tävlande för mig den här helgen. Nu måste jag börja ta lite starkare mediciner. 

– Jag är så stolt över min häst. Och jag har aldrig tävlat inför en publik med så många vackra kvinnor så jag är riktigt lycklig, sa Jur Vrieling under prisutdelningen.

Läs mer

Annelie Frank/Gunilla Säwenmyr

Läs var Peder Fredricson säger om att rida derby här.

Online-resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden