Sverige
27 december 2023 10:53

”Mycket hårda sparkar med sporrar och slag med piska”

GranskningFlera tidigare anställda vid ett större utbildningsstall i Sverige går nu ut och berättar om hårda tag mot hästarna där. "Jag har sett hur man piskar en häst bakifrån, framifrån och bakifrån igen så den till slut stegrar sig och slår runt," säger en av dem.

”Mycket hårda sparkar med sporrar och slag med piska”
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/andreonegin

Det är Aftonbladet som har intervjuat tre tidigare anställda i samma utbildningsstall.

Det handlar om ett stall som har specialiserat sig på inridning av unghästar och där det enligt de intervjuade ska ha varit mycket hårda tag mot hästarna som inte direkt förstod vad de skulle göra. ”Jag har sett hur man piskar en häst bakifrån, framifrån och bakifrån igen så den till slut stegrar sig och slår runt. Det är klart att det inte var det värsta varje gång. Några hästar som kom in till stallet var nöjda. Men de flesta var inte det. Det var inte ovanligt att de kom upp med ränder på rumpan och bogarna,” säger en av de intervjuade bland annat.

Även sår i munnen var vanligt på hästarna enligt de tidigare anställda.

Den aktuella stallägaren har i skrift till Aftonbladet förnekat att våld och tvång förekommer och att det som av de tidigare anställda beskriver som piskränder på hästarna i själva verket är sand från underlaget som har lagt sig i pälsen.

Läs hela granskningen hos Aftonbladet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden