Avel
2 juni 2022 08:35
Ridsportplus

Mysan dolde tvillingföl: ”Det var en chock”

ÖverlevarnaDet såg ut som en exemplarisk fölning, men när den lilla hingsten kommit ut låg stoet kvar, och en stund senare förstod ägaren Linda Nyström varför. "Det kom som en chock, och det dök upp så många frågor", berättar hon för Ridsport.

Mysan dolde tvillingföl: ”Det var en chock”
Tvillingfölen är en månad gamla och kan vara ute tillsammans med mamman Enlightenment. Foto: Christer Kristiansson/Falkenbergsfoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har gått en månad sedan den där morgonen den 1 maj, när Mysan skulle föla. Allt gick enligt boken. Linda Nyström och hennes sambo fick dra lite i fölet, och noterade sedan att stoet låg kvar lite länge.
− Vi tog ut de andra hästarna, och gick sedan in i boxen. Mysan krystade och vi trodde att  det var efterbörden, fast den brukar inte komma så tidigt.

När Linda gick bakom stoet och tittade efter var det inte efterbörden hon såg komma.
− Det var en fosterblåsa, och jag sa till dottern som var med mig i boxen att hon skulle springa och hämta pappa.
− Som tur var låg nästa fölunge korrekt med huvud och framben, men den var liten och ganska ”tillknycklad”, och båda fölen var veka i benen, berättar Linda.

Nådde inte upp till juvret

Ganska omgående tog de kontakt med Evidensias specialisthästsjukhus i Helsingborg och beslutade åka in med stoet och fölen, för att få korrekt hjälp och avlastning med matandet.
− Den lille, som vi kallar Liten, nådde inte upp till juvret, och orkade inte riktigt stå själv, så han behövde hjälp. I samband med transporten klev också stoet på den lille, så att halva hovkapseln lossnade.

Vi har läst att stoet kan stöta bort ett föl om hon får tvillingar, men det har inte hänt.

Efter ett par veckor på kliniken, med tillsyn och lite antibiotikakurer, kunde hela den lilla familjen återvända hem till Gölsebo Södergården utanför Värnamo.
− Båda fölen blev röntgade i Helsingborg, och den storas leder är helt normala, medan den lilla är lite senare utvecklad, men båda är fullt friska vad vi vet.
− Och mamman är helt fantastisk med dem. Vi har läst att stoet kan stöta bort ett föl om hon får tvillingar, men det har inte hänt.

Klämde tvilling efter betäckning

Att hästar får tvillingföl är allt annat än önskat, eftersom prognosen är dålig för både mor och föl. Därför kläms fosterblåsan om det upptäcks att stoet har mer än ett foster.

Detta skedde också på Mysan, som egentligen heter Enlightenment (e  Cero – Romino) och ägs av Linda tillsammans med Anna Björklund.
− Hon klämdes för tvillingar efter semineringen och resorberade båda, så hon seminerades om, och då var det bara ett ägg och det syntes bara ett foster. Teorin som vi kommit fram till tillsammans med stuteriet, är att hon släppte ett ägg till kort efter den första semineringen, och att det fanns spermier kvar som befruktade det ägget.

Samma fadershingst användes vid båda semineringarna, I´m Special de Muze, och eftersom mamman är av fin holsteinerstam har fölen gott blod i ådrorna.

Stoet har inte varit större än ett normaldräktigt sto, men hon tunnade ur på vårvintern, och nu inser Linda att det berodde på tvillingfölen.
− Lyckligtvis var hon välgödd före jul. Och nu får hon fruktansvärda mängder foder, så det är tur att hon är matglad.

De två fölen går fortfarande under arbetsnamnen Stor och Liten. Tanken är att de ska få namn med anknytning till viner eller druvsorter, men vilka namn det blir har Linda och övriga inblandade inte hunnit tänka på.

−Det är fortfarande mycket pyssel med att lägga om hoven på den lille. Han är så söt, för man bara välter ner honom på filten och då somnar han och låter oss lägga om hoven, samtidigt som den store står och nappar i ens kläder. De är söta, men de är illbattingar.

Fölen fick dela på försäkringen

Så här en månad senare har chocken lagt sig.
− Ja, det var en chock. Och alla frågor som dök upp kring hur vi skulle göra. Jag ringde mitt försäkringsombud på Agria och frågade hur fölförsäkringen gällde, och fick veta att fölen fick dela på det belopp som fanns. Som väl är hade jag försäkrat till ett ganska högt belopp, så det täckte nästan vården på djursjukhuset.
− Sedan har veterinär Anna Bohlin på Evidensia varit fantastisk. Hon är väldigt tydlig med sina bedömningar och säger vad hon tycker. Och i det här fallet såg hon att det fanns goda chanser även för den lille.
− Som hästägare med ett sjukt föl måste du också vara tydlig med vad du vill, om fölet ska vårdas till varje pris eller inte.  Vi åkte in med ett annat föl en gång, som vi fått återuppliva efter födseln, och bestämde direkt att vi skulle ge fölet fyra timmar. Gick det inte att rädda fölet på den tiden skulle vi sluta. Och den gången gick det inte.

Nu får Mysan och hennes två föl ta det lugnt, och någon betäckning i år är inte att tänka på. Stoet kan behöva ett viloår.
− Och vi vill inte heller skicka iväg ett sto med två föl till stuteriet. Men vi har i alla fall klara bevis på att hon är fertil, säger Linda Nyström.

Nyfödda Fölen Klar
Det första fölet var normalstort, men det andra var betydligt mindre. Foto: Privat
Mysan Med Föl 1 Foto Privat
Stoet som kallas Mysan med sina två föl efter I’m Special de Muze. Foto: Privat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden