Dressyr
21 augusti 2023 12:56

Namninsamling till stöd för avstängd ryttare

AvstängningVid förra årets tyska Bundeschampionat toppade San to Alati 4-årsklassen, riden av Mareike Mimberg-Hess. Ett dopningstest visade dock att hingsten hade en förbjuden substans i kroppen, och ekipaget diskades. Nu stängs ryttaren av i fyra månader, ett beslut som väckt uppmärksamhet och fått kollegor att skriva på en namninsamling.

Namninsamling till stöd för avstängd ryttare
Mareike Mimberg-Hess hävdar att hon inte har något med den förbjudna substansen att göra. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Den nu 5-årige hingsten San to Alati (HANN f -18, e Secret-Belissimo M, uppf Lena-Marie & Kerstin Klose, äg Bernadette Brune) fick högst poäng på 2022 års Bundeschampionat för 4-åringar.

Men glädjen över segern grusades snabbt, när hingsten lämnade ett positivt dopningsprov med spår av decyclopropylmethylfirocoxib, en metabolit av den förbjudna substansen firocoxib som är en NSAID.

Hingsten, som fram till strax före championatet ägdes av Philipp Hess och uppfödaren och stod hos Bettina Hinnemann, reds egentligen av Stefanie Wolf – som kvalade San to Alati till Bundeschampionatet – men när Wolf bröt benet tog Philipp Hess fru Mareike Mimberg-Hess över tyglarna. Hon hann rida fuxhingsten sju gånger innan det var dags för championatet i Warendorf, skriver Eurodressage.

Ryttaren ansvarig

Samtliga inblandade har ställt sig frågande till hur hingsten fått i sig den otillåtna substansen. Mareike Mimberg-Hess har hela tiden hävdat att hon är oskyldig, då hon endast red hästen vid ett fåtal tillfällen och aldrig hade hand om den i stallet.

Efter diskvalificeringen startades en utredning om det disciplinära förfarandet, för att slå fast om ryttaren var den som skulle ses om ansvarig och därmed få en disciplinåtgärd. Det är resultatet av denna utredning som nu har publicerats, där det tyska ridsportförbundets disciplinnämnd anser att Mareike Mimberg-Hess är ansvarig för hästen hon red. Hon stängs nu av i fyra månader för otillåten medicinering – ett knappt år efter det positiva dopningsprovet.

Mareike Mimberg-Hess, som är specialiserad på unghästar, var anmäld till årets Bundeschampionat med fem hästar men får nu avstå tävlingen. Att avstängningen kommer just nu har orsakat ett uppror bland tyska dressyrryttare, som tycker att Mimberg-Hess blivit orättvist behandlad.

Över 2 300 namnunderskrifter

Eurodressage skriver att den polska Grand Prix-ryttaren Beata Stremler, baserad i Tyskland, har start en namninsamling till stöd för Mareike Mimberg-Hess – i dagsläget har insamlingen över 2 300 underskrifter.

Avstängningen inleddes den 15 augusti. Fallet kan få en fortsättning, om Mimberg-Hess lämnar in ett föreläggande i en civilrättslig process – något som skulle pausa hennes avstängning i väntan på beslut.

Läs mer om tyska ridsportförbundets beslut

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden