Nyheter
12 augusti 2019 12:03
Ridsportplus

Otäck upplevelse för fälttävlansryttaren Ulf Johansson

Farligt lägePå väg mot fjärde hindret i terrängen gick bettet sönder.
”Jag tänkte att nu dör jag”, berättar Ulf Johansson. Men situationen vände och efteråt växte hans respekt för hästen som räddade honom och sig själv.

Otäck upplevelse för fälttävlansryttaren Ulf Johansson
Bettet gick av på terrängbanan när Ulf Johansson tävlade lag-SM. Foto: Ulf Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var under terrängen i lag-SM i fälttävlan på söndagen som det kunde gått riktigt illa för Ulf Johansson och Godsmild (DWB f 2009 e Godsend du Reverdy –  Abdullah, uppf Asker Hesel, äg Ulf Johansson).

− Andra delen av terrängbanan var hindertät med mycket svängar, så det gällde att rida in tid på den första delen av banan, berättar Ulf Johansson dagen efter dramat.
− Därför red jag fort, och låg i anridning mot fjärde hindret när pelhamet gick av och jag bara fick tyglarna i handen. Jag tänkte att nu dör jag, för hur får man stopp på en häst som går så fort och är hög på adrenalin? Men jag drog i förbygeln, hon lyssnade och saktade av.

Aldrig varit med om liknande

Ulf Johansson är tagen över att hans häst faktiskt lyssnade.
− Jag har aldrig varit med om att en häst som galopperar så fort den kan, bara taggar ner och lyssnar. Min första tanke var: ”Vilken fantastisk häst jag har.” Jag fick en sådan respekt för Gotsie som individ, för att hon hade sinnesnärvaro nog att lyssna på mig.

Jag fick en sådan respekt för Gotsie som individ

Ett skäl till den fina kontakten mellan häst och ryttare kan vara att Gotsie fick mycket tid och uppmärksamhet av Ulf under en konvalescens för ett och ett halvt år sedan, funderar han.
− Jag lade mycket tid på henne både dagar och kvällar, och det är i stort sett bara jag som håller på med henne nu också. Vi har alltid fungerat bra ihop, och hon verkar gilla mig.

Återkallar bett av samma typ

Varför pelhambettet gick sönder har han ingen förklaring till.
− Det var inget gammalt bett, och jag hade ingen anledning att misstänka något. Men jag har precis pratat med återförsäljaren, som meddelade att de tänker återkalla alla gummipelham från samma leverantör som de sålt de senaste två åren.

I år är det 25 år sedan jag vann SM i fälttävlan

Ulf Johansson kommer nu att gå igenom all sin utrustning, samtidigt som han laddar om inför sin start på SM i Segersjö om ett par veckor.
− Jag fick ju inte en hel terräng i helgen, så jag får åka ner till Johan Lundin i nästa vecka och rida på hans bana. I övrigt tränar jag för Traudi Björling, säger Ulf som inte aspirerar på att ta någon topplacering på SM.
− Men i år är det 25 år sedan jag vann SM i fälttävlan, så jag tänker jobba för att få ett bra resultat.

190112_ulfjohansson_cyklon
Ulf Johansson hade stora framgångar med Cyklon under 90-talet. Bland annat blev de svenska mästare 1994.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden