Dressyr
15 juli 2023 16:59

Nations Cup med två svenska toppar, en revanschsugen och en stolpe ut

FHS 2023Det svenska laget ligger tvåa i Nations Cup efter seger och andraplats i dagens Grand Prix klass. Resultatet gick från lite stolpe ut över ett personbästa till en diskvalificering och slutade med individuell seger och en andraplats för laget.

Nations Cup med två svenska toppar, en revanschsugen och en stolpe ut
Patrik Kittel och Touchdown med svenska teamet med i kiss& cry-båset Foto: Kim C Lundin

Lördagen innebar start för dressyrens Nations Cup som i år samlat hela fem nationer med ryttare från Danmark, Spanien, Nederländerna och Tyskland förutom Sverige som värdnation. De 20 ekipagen dömdes av ett internationellt och meriterat domarteam med Isobel Wessels, Isabelle Judet, Maria Colliander, Susanne Baarup och Janine Van Twist.

I det svenska laget red Marina Mattsson / Helix, Malin Wahlkamp-Nilsson / Bergsjöholms Valbonne, Anna Blomgren / Tørveslettens Sunshine och lagankaret Patrik Kittel Touchdown.

”Bästa känslan på banan”

Patrik Kittel och Touchdown tog en individuell seger med 76,674 procent, mer än 2,5 procent tillgodo på sin medarbetare och adept Malin Wahlkamp Nilsson.

Patrik Kittel var rörd över Malin Wahlkamp Nilssons resultat och riktigt tillfreds med sin och Touchdowns insats i Grand Prix programmet.
– Det är konstigt, jag har en sån bra känsla här så jag känner att jag går in rätt och min häst gick fantastiskt på framridningen. Sen bara gick han in och seglade igenom programmet. Ritten var bland de bästa jag haft på Touchdown, kanske inte personbästa procentmässigt men känslan och ridningen var bland de bästa jag har haft på honom, kommenterade Patrik Kittel..

Patrik Kittel Touchdown -6
Patrik Kittel och Touchdown lättfotat, stadigt och fortfarande i stark utveckling. Foto: Kim C Lundin

Satte personbästa på hemmaplan

Inför starten i Nations cup ville Malin Wahlkamp Nilssson inte prata förväntningar utan menade att hon och Valbonne skulle göra sitt bästa och sen fick de se hur långt det räckte. Och tajmingen kunde inte varit bättre.

Inför svensk hemmapublik visade Malin upp SWB-valacken Bergsjöholms Valbonne uppfödd av Marita Strauch mycket förtjänstfullt i en oerhört stadig ritt med många fina moment. Resultatet räckte till temporär ledning och 74 procent jämt.

– Jättekul, jag är jättenöjd och fick en felfri runda som var målet och han var med mig hela vägen och vi hade jättekul. Det är en jättefin häst så det är bara roligt att tävla här. Jag har min dotter och mina föräldrar är också här så det är kul, berättade Malin Wahlkamp-Nilsson

Malin Wahlkamp Nilsson Bergsjöholms Valbonne K C L -8
Malin Wahlkamp Nilsson och Bergsjöholms Valbonne klippte till med personbästa. Foto: Kim C Lundin

Mattson söker revansch

Marina Mattsson och Helix hade fina resultat från lagtävlingen i Rotterdam med sig i bagaget och hennes förhoppning inför starten idag var att nå upp till det eller puts på det ännu en bit men nej, så blev det inte.

– Jag är lite revanschugen efter ritten idag. Jag tror att nu har jag hittat lite till nästa steg där jag vågar rida mer offensivt och satsa lite mer. Och då är det lite större risk – ibland kan det bli att det kryper in lite missar, så blev det idag. Så det var ju lite stolpe ut för mig idag kan man säga. Jag hade för mycket missar och speciellt på rörelserna som det är dubbelkoefficient på dessutom. Det kostar jättemycket. Jag hade bra känsla emellanåt och Helix var fin på framridningen. Så jag får klura lite på hur jag ska rida och vända på det lite grann inför uppladdningen imorgon så att jag kan försöka rida utan fel imorgon, förklarade Marina Mattsson.

Marina Mattson Helix K C L-2
Marina Mattson och Helix var först ut. Foto: Kim C Lundin

Ny taktik med endast tre i laget

Så som planen är för andra dagen med GP Special och kür på programmet är taktiken lagd av förbundskapten Bo Jenå.

– Patrik blir ensam om att rida küren medan Malin och Marina rider i Grand Prix Special. Jag räknar med att damerna i alget blir etta och tvåa i Specialen! Då blir det plats på podiet, skojar Bo Jenå.

Faktum är att det är ett fullt möjligt scenario, ekipagen håller hög klass när det stämmer.

Anna Blomgren ute ur leken

För Anna Blomgren och Tørveslettens Sunshine gick det inte alls enligt plan i dagens klass. ekipaget kom hem till Sverige med målet att visa upp sig för svensk publik men något hände och Sunshine gick inte att känna igen. Efter misstag i piafferna och en serie var procenten låga och vid steward-kontrollen efteråt upptäcktes att stoet bitit sig i läppen. Blod någonstans på hästen leder till uteslutning och ekipaget får inte starta i söndagens klasser.

– Min häst är normalt jätteglad, villig, lätt på handen, ja allt du önska dig i sadeln och idag kände jag på framridningen här precis när vi skulle rida in att något inte var som det skulle. Så när jag kom in på banan så kände jag att hon var inte alls sig själv idag så därför kände jag att jag får bara styra runt så lugnt jag kan, så lätt jag kan. Jag ville bara ge henne en så bra upplevelse som möjligt. Jag kände att hon var inte alls som vanligt så jag ville inte be henne om mer, normalt sett är passage och piaff något av hennes absolut bästa rörelser, berättade Anna Blomgren.

– När vi kom ut konstaterade stewarden att hon hade bitit sig lite i läppen men det var litet. Det satt inte i närheten av bettet utan var uppe på sidan som är lätt hänt. Sunshine mår jättebra nu.

– Det är så reglerna är. Har du blod i munnen så är de uteslutna. Det är såklart för att skydda hästarna. Även om i det här fallet inte är någonting som hästen kommer att känna av i fortsättningen, kommenterade landslagsveterinär Rasmus Westgren.

Anna Blomgren Tørveslettens Sunshine -4
Anna Blomgren och Tørveslettens Sunshine fick lite problem Foto: Kim C Lundin

Resultat Grand Prix
Lagställning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden