Världen
23 december 2013 08:02

Nytt webbverktyg för hästfolk

2014 kan hästföretagare hitta nyttig information genom ett nytt webbverktyg som ska stärka konkurrensförmågan för hästbranschen i mellersta Ŗstersjöområdet. Det är EU-projektet Innoequine som har tagit fram verktyget.

Det är ATL som skriver om Innoequine. Via webbverktyget kan hästföretagare få goda råd kring förbättring av arbetsmiljön på hästgårdar och gödselhantering.  
– Hästföretagare i alla tre länderna behöver generellt bli bättre på företagande. Det är lite för mycket hobbynivå fortfarande, även om det finns exempel på små hästföretag som är duktiga. Kompetensen behöver också öka, inom allt från hästskötsel till ledarskap, säger Christina Lunner Kolstrup till ATL

Projektet har dessutom gjort en konsumentundersökning. Den visar att en aktiv ryttare i Sverige utan egen häst årligen lägger ungefär 8 000 kronor på sin hobby. I Finland är motsvarande summa 20 000 kronor och i Lettland 5 000 kronor. Det som betyder mest för viljan att betala för ridlektioner är ridlärarens kvalifikationer och träningsnivån på hästarna.
– Hästfolk är beredda att betala ganska mycket för att få hålla på med sitt intresse. Det finns potential för företagare i branschen att ta ordentligt betalt, säger Christina Lunner Kolstrup.

Projektets undersökningar visar också att antalet hästar i Sverige inte verkar öka längre. Detta kan bero på att utbudet av fritidssysselsättningar har ökat, färre växer upp med naturlig kontakt med djur och hästar innebär mycket fysiskt arbete.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden