Hoppning
1 oktober 2017 09:37

Nederländerna tog hem Nations Cup

VinnareDet var egentligen inget större snack om saken. Nederländerna tog hem segern i FEI Nations Cup 2017. Ŗvriga pallplatser gick till USA och Belgien.

Nederländerna tog hem Nations Cup
Nederländerna vann Nations Cup 2017 och firar med champagne. LIBBY LAW PHOTOGRAPHY

Kvällen blev lång i Barcelona när den avgörande finalen i FEI Nations Cup skulle avgöras. En krånglande strålkastare fördröjde första start med över en och en halv timme.

Nederländerna levererade snygga ritter rakt igenom. Jur Vrieling och Harrie Smolders satte säkra nollor. Michel Hendrix var felfri över hinder men fick ett tidsfel. Marc Houtzager hade med sina fyra fel lagets sämsta resultat och detta var det som räknades bort. Totalt ett tidsfel blev slutresultatet.

Närr Harrie Smolders gick ut som Nederländernas sista ryttare var marginalerna för ledningen så pass stor att man redan då visste att det skulle bli holländsk seger om Smolders nollade. Och visst höll han för trycket – Harrie Smolders och Don satte ytterligare en av sina många fina, felfria rundor.

Det vare en mycket nöjd Harrie Smolders som hyllade sin fantastiska häst Don efter tävlingen.
– Han ska få den vila nu som han verkligen behöver. Jag är supernöjd med den här säsongen eftersom han satt nolla efter nolla, säger Smolders i ett pressmeddelande från FEI.
– Det var en stor bana idag, en riktig utmaning, och tiden var riktigt tight så det fanns inga utrymmen för misstag, säger Smolders, och tillägger att idag var Don helt otrolig.

USA och Belgien slutade båda på totalt fyra fel men USA fick silverplatsen tack vare sina snabbare ritter. Felfria ryttare för USA var Lauren Hough och McLain Ward. Både Elizabeth Madden och Laura Kraut fick varsin rivning och det var Lauras fyra fel som räknades bort i laget.

I Belgiens lag red Jérôme Guery och Gregory Wathelet felfritt. Niels Bruynseels fick fyra fel och det var Pieter Devos åtta fel som räknades bort i laget.

Länderna som kan vara knepiga att skilja på för många: Schweiz och Sverige, slutade båda på åtta fel. Sverige drog det kortaste strået när det gällde tiderna och slutade på femte plats.

Regerande mästarna Tyskland kunde inte riktigt matcha fjolårets prestationer och slutade på sjätte plats med totalt nio fel. Frankrike och Kanada kom sjua respektive åtta med totalt 13 fel. Frankrikes sista ryttare Yves Roger Bost fick under en till synes stabil ritt stora problem i trekombinationen och valde att utgå. Kanada som var främst i kvalet kunde inte upprepa torsdagens succé.

Sex ryttare lyckades med bedriften att rida felfritt i både torsdagens kvalklass och finalen. Dessa fick dela på en bonus på totalt cirka en miljon kronor. De ryttare som lyckades med detta var Lauren Hough (USA), Gregory Wathelet (Belgien), Jur Vrieling (Nederländerna), McLain Ward (USA), Harrie Smolders (Nederländerna) och Eric Lamaze (Kanada).

Komplett resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden