Hoppning
14 augusti 2022 11:34

Niklas efter guldet: ”Jag skrek när sista bommen föll för Fredrik”

SM i hoppningHan ville ge sin andrahäst chansen på finalbanan – och han ville dessutom sätta press på Fredrik Spetz som startade sist i finalen. Och det gick hem. Niklas Arvidsson blev på söndagen svensk mästare i hoppning – för tredje gången. Silvret gick till Thomas Ryan och bronset till Fredrik Spetz. Men dramatiken höll i sig fram till sista hindret för sista ryttaren.

Niklas efter guldet: ”Jag skrek när sista bommen föll för Fredrik”
Yes! Niklas Arvidsson och Hotmail nollade i SM-finalen och det blev ett guldresultat. Foto: Pernilla Hägg

Det var en utslagsgivande 1,55-bana som banbyggare Maria Alfredsson bjöd på, med 13 hinder och 16 språng fördelade över bland annat sju oxrar, en trippelbarr och en vattengrav. En trekombination låg som 7a-7b-7c och en tvåkombination som 9a-9b.

Första nollan på hinder kom först genom startnummer 9, Pontus Westergren och Hästkullens DiMarabou. Sedan följde Amanda Landeblad och For Killy upp med nästa felfria ritt på finalbanan, men det var först när Thomas Ryan också red felfritt med Springfield 21 som det började lukta medaljchans.

Till slut återstod bara två ryttare, och först ut var Niklas Arvidsson och Hotmail, som seglade över hindren och kom i mål med noll fel.
Sista ryttaren, Fredrik Spetz och Flanagan, hade avgörandet i sin hand. Han var i några hinder men alla låg kvar – fram till sista oxern där bakbommen föll, och Fredrik Spetz guldchans förvandlades till en bronsmedalj.

Seniormedaljörer-5796
Svenska mästaren Niklas Arvidsson med silvermedaljören Thoas Ryan och bronsmedaljören Fredrik Spetz. Foto: Pernilla Hägg

− Det var lite taktik från min sida, berättar guldmedaljören Niklas Arvidsson när allt är över. Dels ville jag låta Hotmail starta den här banan för att få rutin, dels visste jag att om jag nollade skulle jag sätta press på Fredde som gick ut sist.

Niklas hade kunnat starta sin andra häst, Komeet Vd Bisschop som han låg i ledning med fram till finalen.
− Men då var det jag som skulle haft den pressen på mig.

− Det såg ut som att det skulle gå vägen för Fredrik, och jag ska erkänna att när han rev sista hindret då skrek jag ”Jaa!”. Jag kunde inte hålla mig.

Niklas Arvidsson säger att han lider med Fredrik Spetz.
− Han har gjort fantastiska rundor hela vägen. Jag hade turen på min sida i dag och inte Fredrik, och du vinner inte en klass med otur.

En familjeangelägenhet

Hotmail (KWPN, val, f -12, e  Zirocco Blue VDL – Corland, uppf M. Lundahl, äg Stall Niklas Arvidsson AB) har funnits hos familjen Arvidsson sedan den var föl. Niklas red honom tidigare, men lämnade sedan över till dottern Linn.
− Lucas har också ridit honom, så han är en familjeangelägenhet. Det är bara frugan som inte suttit upp än.

Niklas Arvidsson Hotmail-5557
Svenska mästare 2022: Niklas Arvidsson och Hotmail. Foto: Pernilla Hägg
Thomas Ryan Springfield 21-5435
Thomas Ryan och Springfield 21. Foto: Pernilla Hägg
Fredrik Spetz Flanagan-5610
Fredrik Spetz och Flanagan. Foto: Pernilla Hägg

SM-silvret gick till Thomas Ryan och Springfield 21.
− Jag gav honom en dålig runda i fredags. Han är bara nio år och han blev trött. I dag var det en bra bana där den stora arenan används fullt ut. Det var mycket galopp och en del tekniska linjer, och stora hinder, så det var bra, säger Thomas som berömmer hela arrangemanget.
− De gör fina tävlingar här, och banorna och stallen är utmärkta. Dessutom har vi haft tur med vädret.

Hur känns det att som irländare ta en svensk mästerskapsmedalj?
− Lite konstigt på ett sätt, men det här är de ryttare jag rider mot varje vecka så framför allt känns det bra.

Bronsmedaljören Fredrik Spetz säger att det känns bra trots allt.
− Jag är nöjd. Men visst kan man tänka på att den enda bommen ner på hela mästerskapet var på sista hindret i finalen.

Svenska mästaren i senior-SM Niklas Arvidsson vann 75 000 kronor. Tvåan Thomas Ryan och Springfield 21 red hem 50 000 kronor medan Fredrik Spetz får en prischeck på 30 000 kronor.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden