Porträtt
3 oktober 2019 09:26
Ridsportplus

Nina Känsälä: ”Vi måste vara öppna och visa vad vi håller på med”

HästvälfärdForskarstuderande hippologen Nina Känsälä vill framtidssäkra ridsporten. Hur sporten uppfattas i allmänhetens ögon har betydelse, menar hon.

Nina Känsälä: ”Vi måste vara öppna och visa vad vi håller på med”
Vi har talat med Nina Känsälä, forskarstuderande hippolog, om vad som krävs för en hållbar ridsport. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästens välfärd är Nina Känsäläs fokus, i forskningen liksom i arbetet inom avel och som dressyrtränare.

    Du är forskarstuderande hippolog vid SLU, inriktad på hållbar häst-välfärd. Hur kommer det sig?
    – Jag är egentligen en praktisk person från ridhusets värld, har till största delen jobbat som beridare och är B-tränare i dressyr och ridlärare. Men jag har alltid velat lära mig mer och läste därför till en masterexamen i animal science. Där läste vi allt även ur perspektivet djurvälfärd. Det gav mig nya verktyg och en insikt om hur allt vi gör påverkar hästen.

    Vilka insikter handlar det om?
    – Vi kan alltid betrakta det vi gör med hästarna utifrån ett välfärdsperspektiv. Till exempel kan vi avla för eller emot djurvälfärd, likaså kan vi bygga stall och fodra för eller emot djurvälfärd. Det här synsättet gjorde mig mer beredd att se över alla interaktioner med hästen.

    Fakta

    I detalj: Nina Anneli Alveheim Känsälä

    Ålder: 43.
    Bor: Upplands Väsby.
    Familj: Man, son och dotter på 7 respektive 5 år. Samt en SWB-häst, ett gotlandsruss och en borderterrier.
    Aktuell: Forskar vid SLU kring hållbar hästvälfärd ur ett ridsportperspektiv.
    Jobbar: På Lövsta Stuteri. Tränar Stockholmsdistriktets talangtrupper ”Unga ryttare” i alla discipliner. Sitter i SWB:s styrelse.
    Bäst och sämst med hästvärlden i dag: Hästvärlden är en spegelbild av samhället i stort, allt ska gå fort. Det är positivt att hästvärlden försöker hänga med i den digitala utvecklingen, men det är viktigt att komma ihåg att med hästar behöver saker ta tid. Tålamod och timmarna i stallet och i sadeln är det som i slutänden gör en till hästmänniska.

    Expandera

    Varför är det viktigt?
    – En del kanske inte tänker på att vi har samhällets ögon på oss, inte minst genom sociala medier. Tanken på hästarnas välbefinnande har funnits länge, men vi har i dag andra verktyg att både mäta och arbeta för det. Liksom andra sporter och verksamheter behöver vi ha vad som kallas för ”a social license to operate”. Det innebär att vi ska ha en öppenhet och visa vad vi håller på med. Argumentet ”så har vi alltid gjort” är förlegat. Det är viktigt att följa med i utvecklingen så att vår sport är hållbar och fortsatt accepterad. Vi vill ju kunna hålla på med hästar också i framtiden.

    Nina-kansala-10-190923-rt
    Hur uppfattas ridsporten i samhället? Det ska forskaren Nina Känsälä ta reda på. Här mötte hon och Häståkeriets häst Gläns intresserade flanörer vid Karlaplan mitt i Stockholm. Foto: Roland Thunholm

    Vad innebär det för oss som utövare av ridsporten?
    – Vi är alla representanter för sporten, oavsett om vi tävlar eller mest rider i skogen. Vi måste tänka ett varv till kring det vi gör och vara självkritiska. Det gäller också att ta till sig ny kunskap om exempelvis uppstallning, utfodring och inlärning.

    Vad krävs för att hänga med i utvecklingen?
    – Det finns mycket kunskap att hämta och intressant forskning. Men källkritiken är viktig, så att det verkligen är evidensbaserad kunskap. Vi behöver kvalitetssäkra det vi håller på med.

    Hur har du tagit den här kunskapen vidare som tränare?
    – Jag får rätt ofta höra att jag är mån om att även hästarna tycker träningen är rolig. Det betyder inte att det är kravlöst. Däremot är jag angelägen om en positiv inlärning, eftersom mycket av det vi gör bygger på negativ förstärkning. Hästen behöver få försöka utan att ha kravet på sig att det blir helt rätt från början. Om hästen bryter av från galoppen när jag ska samla den, har hästen faktiskt försökt korta sig. Om något kärvar är det bättre att förenkla och gärna rida kortare pass, snarare än att ”rida igenom” till varje pris. Hästen måste vara nöjd, för vi är trots allt två om ridningen.

    Vad ska du göra i forskningen?
    – Första steget är en enkät om hur sporten uppfattas, bland både olika grupper av hästfolk och allmänheten, i Sverige och i några fler länder i Europa. I den andra delen kommer några av de rapporterade välfärdsproblemen (om det finns några) att undersökas i kontrollerade studier.

    Ninakansala_190923-rt
    Nina Känsälä och Gläns på promenad på Karlaplan mitt i centrala Stockholm. Foto: Roland Thunholm

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden