Dressyr
5 augusti 2020 13:30

Norge följer Sveriges exempel – skickar inget lag till EM

BeslutRaden av länder som annonserat att lagen är klara för dressyr-EM för unga i Ungern har fyllts på sedan FEI gav klartecken för mästerskapet. Hittills har Sverige stått ensamt kvar med beslutet om att inte skicka några ryttare till EM på grund av pandemiläget. Nu väljer grannlandet Norge att gå på Sveriges linje.

Norge följer Sveriges exempel – skickar inget lag till EM
Dressyr-EM för unga drar igång redan i helgen. I sista stund går nu Norge ut och meddelar att inga norska ryttare kommer att få åka. Foto: FEI/Łukasz Kowalski

I början av maj gav FEI klartecken för EM i dressyr för ponny, children, juniorer, young riders och U25 i Ungern i mitten på augusti. Efter noga övervägande gick dock Svenska Ridsportförbundet i början av juli ut med att Sverige avstår från att skicka lag på grund av det rådande pandemiläget. Detta bara några dagar innan EM-uttagningen skulle hållas på Flyinge. På söndag drar mästerskapet igång för children och juniorer i första vändan.

Sedan det stod klart att det blir ett dressyr-EM för unga har land efter land annonserat att lagen är uttagna. Irland, Belgien, Holland, Frankrike, med flera länder, har meddelat att lagen är klara och redo att åka. Grannlandet Danmark meddelade tidigt att lagen för ponny, junior och young rider var uttagna och för någon dag sedan stod det klart att den danska landslagstränaren hade tagit ut U25-laget. Även Finland skickar lag till EM medan Sverige hittills varit det enda skandinaviska landet som valt att avstå.

Nu väljer dock grannlandet Norge att gå emot strömmen och följa Sveriges exempel. Inga norska ryttare kommer således att skickas till Ungern. Detta trots att Norge ger grönt ljus för att resa till Ungern i landets allmänna reserekommendationer. Det rapporterar Eurodressage.

Här kan du läsa mer om Svenska Ridsportförbundets beslut att inte skicka lag från Sverige.

Gällande de svenska reserekommendationerna avråder UD i dagsläget inte från resor till Ungern eller något av de länder som svenskar på hjul behöver passera på vägen ner genom Europa. UD avråder inte heller från resor till Ungerns grannländer.

UD avråder – här är hela listan

Datum för dressyr-EM för unga
9-14 augusti är det EM för children och juniorer.
17-22 augusti är det EM för young riders och U25.
25-30 augusti är det ponny-EM i dressyr.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden