Sverige
15 juli 2021 08:30

Nu kan Wången upplevas med en ny guideapp

HemesterRiksanläggningen Wången har tagit fram en ny guideapp, där besökarna kan uppleva det historiska Wången och själv gå i den nordsvenska hästens spår. "I hemesterns tecken har vi sett ett ökat intresse för guidade vandringar", säger Emma Roos från Wången.

Nu kan Wången upplevas med en ny guideapp
Nu kan besökarna uppleva det historiska Wången genom en nu guideapp. Här ses nordsvenska hingstar som tas till bete i Offerdalsfjällen. Foto: Jamtlis fotosamlingar (CC)

Wången är travsportens riksanläggning, ett nationellt kompetenscentrum för islandshästsporten, brukshästcentrum och bedriver utbildning på gymnasie-, folkhögskole-, yrkeshögskole- och universitetsnivå. Nu kan den som besöker Wången resa i tiden med hjälp av en ny guideapp. Besökaren får följa med på en tidsresa och höra om hur Wången en gång i tiden klassats som en anläggning av yttersta vikt för rikets försvar.

En berättarröst beskriver hur Wången såg ut i början av 1900-talet. I bakgrunden hörs hovtramp av hästar som tar sig fram genom skogen, och genom appen kan besökaren själv gå i den nordsvenska hästens spår och följa Wångens historia fram till idag.
– I hemesterns tecken har vi sett ett ökat intresse för guidade vandringar så därför har vi tagit fram den här appen, berättar Emma Roos från Wången i ett pressmeddelande.
– Med hjälp av den kan besökarna själva kan välja tidpunkt för guidningen.

Wangen
Nu utbildar Wången inom trav, islandshäst, brukshästkörning och hovslageri. Här syns lärare på islandshästprofilen, föreläsare och representanter från SLU. Foto: Wången
Emmaroos
Emma Roos, Kommunikations- och marknadsansvarig på Wången. Foto: Wången

Tidigare medarbetare medverkar

Guidningen runt Wången är en ca 35–40 minuter lång promenad och varvas med journalklipp och intervjuer med flera av Wångens medarbetare, bland andra Thord Larsson, historieintresserad populär guide och tidigare lärare på Wången, Ingvar Forss som är uppvuxen i Alsen och Anne von Krusenstierna som arbetat på Wången sedan 1996. Turen är tänkt att gås till fots, men det fungerar även på cykel, med permobil eller rullator.
– Vi hoppas att många besökare kommer och upptäcker Wången, säger Emma Roos.
– Vi har både vacker utsikt och intressant historia att bjuda på.

Fakta

Appen Wången

Appen Wången finns att ladda hem kostnadsfritt från App Store och Google Play. En historisk- och en nutidsvandring finns att välja mellan.

Den historiska vandringen har tagits fram i samverkan med Föreningen Nordsvenska hästen och genom kulturmiljöbidrag av Länsstyrelsen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden